Kaşık kaşık yiyoruz ama metabolizmayı alt üst ediyor! Her kahvaltı sofrasında var, ömrü 10 yıl kısaltıyor, diyabete davetiye çıkartıyor

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi pek çok besin bulunuyor. Bunlardan biri var ki her sabah kaşık kaşık yemelere doyamıyoruz ama aslında zehir saçıyor! Yiyenin ömründen 10 yıl çalan o besin, diyabete de davetiye çıkartıyor. İşte her sabah soframızda bulunan, masum görünüşüne aldandığımız zehir ve vücudumuz üzerindeki etkileri!

Kahvaltı, günün en sevilen öğünü olarak biliniyor. Bu öğünde farklı pek çok lezzet yense de bir besin var ki herkesin gözdesi olarak öne çıkıyor. Seve seve yediğimiz o besin ise aslında karaciğerimizi çürütüyor, metabolizmamızı altüst ediyor. İşte o zehirden betermiş dedirten kahvaltılık... www.posta.com.tr

AŞIRI ŞEKER YÜKLEMESİ
Hazır reçeller genellikle yüksek miktarda şeker içeriyor. Aşırı şeker tüketimi obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve diğer metabolik bozukluklarla ilişkilendiriliyor. Evde yapılan doğal reçeller içerisinde sadece toz şeker, meyve ve limon suyu gibi tatlandırıcılar kullanılırken hazır reçellerin içine glikoz şurubu, tatlandırıcı gibi pek çok madde giriyor.

Katkı maddesi oranı yüksek olan hazır reçeller, sağlığımızı içten içe eritip uzun ve kaliteli bir yaşam sürdürmemizi engelliyor. Karaciğeri de bitiren bu besin nedeniyle erken yaşta diyabet görülme riski çok daha yüksek seviyelere ulaşıyor.

KATKI MADDESİ ZENGİNİ
Bazı hazır reçeller yapay renklendiriciler, tatlandırıcılar ve koruyucu maddeler içerebiliyor. Bu katkı maddelerinin uzun süreli tüketimi kanser, diyabet, karaciğer yetmezliği başta olmak üzere pek çok kronik ve ölümcül hastalığa davetiye çıkarıyor.

LİF ORANI DA DÜŞÜK
Bazı hazır reçeller lif açısından yetersiz olabiliyor. Lif eksikliği sindirim sağlığını olumsuz etkileyerek kabızlık riskini artırıyor. Sağlıklı ve taze meyvelerle yapılmış, ev yapımı reçellerin aksine hazır reçeller içerisinde organik olmayan, çürümeye yüz tutmuş meyvelerin ve posaların kullanıldığı araştırmalarla da destekleniyor. Bu tip sağlıksız meyvelerden hazırlanan, katkı maddeli reçellerin kabızlık sorununun da en büyük nedenleri arasında olduğu görülüyor.

BESİN DEĞERİ KAYBETTİRİYOR
Hazır reçeller genellikle işlenmiş meyve suyu veya meyve püresi içeriyor. Bu işlemler sırasında meyvenin doğal besin öğeleri ve antioksidanları büyük ölçüde azalıyor ve ölüyor. Bu durum da aslında alınan meyve içeriğinin ve şeker oranının safi zarar olmasına yol açıyor.

KARBONHİDRAT YÜKLÜ
Hazır reçeller genellikle yoğun kalorili ve karbonhidrat yüklü oluyor. Aşırı miktarda tüketildiklerinde kilo alımına ve kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olabiliyor.

SAĞLIKLI ALTERNATİFLER�
Ev yapımı reçeller: Taze meyve ve az miktarda doğal tatlandırıcı kullanarak sağlıklı ev yapımı reçeller yapabilirsiniz. Bu tip reçeller hem içeriğine hakim olduğunuz için hem de sağlıklı koşullarda hazırlandığı için kaliteli beslenmeyi destekleyebilir.

Doğal meyve ezmesi: İşlenmemiş meyve ezmesi, taze meyvelerden yapılan ve katkı maddeleri içermeyen bir alternatif olarak görülüyor. Bu sayede hem meyveden maksimum verim almak mümkün oluyor hem de sabahları kahvaltı sofralarına eklenecek tatlı bir alternatif oluşturuluyor.

Taze meyve: Taze meyveler, doğal şekilde tatlı ve lif açısından zengin birer alternatif oluşturuyor. Meyvenin doğrudan tüketilmesi besin değerlerinin tümünden faydalanabilmeyi de mümkün kılıyor.

Hazır reçelleri tüketirken etiketleri dikkatlice okuyun ve şeker, katkı maddeleri ve lif içeriği gibi önemli bilgileri göz önünde bulundurun. Daha sağlıklı seçenekler tercih etmek için evde kendi reçellerinizi yapmayı veya doğal meyveleri tercih etmeyi düşünebilirsiniz.