Kastamonu'da hasadı devam ediyor! Kilosu 40 TL: Dağda kendiliğinden yetişiyor, potasyum zengini, karaciğeri anında yeniliyor

AĞLI'DAN DÜNYAYA YAYILAN LEZZET
Ağlı ilçesinde restoran işletmecisi Bülent Yanıkkaya da vatandaşların doğadan topladığı mantarları satın alarak Trabzon, Çanakkale, Tekirdağ ve Denizli'deki fabrikalara gönderiyor.

İlçe halkına destek sağlamaya çalıştıklarını belirten Yanıkkaya, "Bu sene mantar çok olunca vatandaşlarımız mantarları doğadan toplamaya başladı. Biz de onlara destek olmak amacıyla bu mantarları almaya başladık. Onlar doğadan topladıkları mantarı akşamları bize getiriyor veya bizi arıyorlar, biz de giderek köylerinden mantarı alıyoruz." dedi.

İTALYA'NIN MAKARNASINDA DA BU MANTARIN SOSU KULLANILIYOR
Aldıkları mantar belirli miktara ulaştıktan sonra farklı illerdeki fabrikalara gönderdiklerini anlatan Yanıkkaya, "Mantarları Tekirdağ, Denizli, Çanakkale ve Trabzon'daki mantar fabrikalarına gönderiyoruz. Onlar da işledikten sonra İtalya başta olmak üzere Avrupa'nın farklı ülkelerine ihraç ediyor. İtalya makarnasını meşhur eden bizim 'ayı mantarı' dediğimiz, bolet mantarından yapılan sostur." diye konuştu.

İlçede toplanan mantarlar hakkında bilgi veren Yanıkkaya, şunları kaydetti:
"Bunların başında bolet, sığır dili, borazan ve kanlıca gibi türler var. Kanlıca, memleketimizin en önemli mantarı. Bu sene mantar çok bol. Bu yıl ilçemizden 100 ton civarında mantar gönderdik. Bir evde bir günde 25 bin lira ödediğimiz aileler var. Biz mantardan 10 ila 20 lira arasında komisyon alıyoruz. Kimsenin hakkı yenmeden aracılık yapmaya çalışıyoruz."

1 AYDA 2 TON MANTAR TOPLADILAR
İlçede mantar toplayan Sebahattin Yanıkkaya ise bu yıl bol miktarda mantar topladıklarını dile getirerek, "Bir aydır mantar topluyorum. Yaklaşık 2 ton topladım. Bunları da 30 bin liraya sattım. Bu sene hava sıcak ve yağışlı gitti, buna bağlı olarak da mantar çoğaldı." ifadesini kullandı.

MANTARIN FAYDALARI NELERDİR?
Mantarlar düşük kaloriye sahip olmalarına rağmen zengin bir besin kaynağıdır. B vitaminleri (özellikle B2, B3 ve B5), D vitamini, selenyum ve potasyum gibi önemli besin maddeleri içerir. Bu besinler, enerji metabolizmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Mantarlar, serbest radikallerle savaşan antioksidan bileşenler içerir. Bu özellik, hücre hasarını azaltarak yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Özellikle şitake mantarı, güçlü antioksidan özellikleri ile bilinir.

Mantarlar, bağışıklık sistemini güçlendiren beta-glukanlar gibi polisakkaritler içerir. Bu bileşenler, vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırır ve genel sağlık durumunu iyileştirir.

Düşük kalori içeriği nedeniyle mantarlar, kilo kontrolü için harika bir seçenektir.

Yüksek lif içeriği, tokluk hissi sağlar ve sağlıklı bir diyetin parçası olarak kullanılabilir.

Salatalarda, çorbalarda veya ana yemeklerde kullanılarak beslenmeyi zenginleştirir.