6. Pastırma
Pastırma ile ilgili çok fazla söz sarf etmeye aslında gerek yok. Çünkü kendileri zaten Kayseri’nin namını yücelten, dünyaca ünlü bir lezzet. Yine de merak edenler için pastırma ile ilgili birkaç önemli bilgiyi paylaşalım. Pastırma, çiğ etin çeşitli baharatlar, özellikle çemen ve tuzla kurutulması ile yapılıyor. Et, pastırma oluncaya kadar yaklaşık bir ay boyunca, meşakkatli bir dizi işlemden geçiyor. Pastırmaya asıl lezzetini şüphesiz çemen veriyor. Çemen, lezzete katkısı dışında eti dış etkenlere karşı koruyup, mikrop bulaşmasını da önlüyor. Çemenin pastırma üzerindeki emeği bu kadarla da sınırlı değil. İçinde bulunan organik asitler ve enzimler sayesinde pastırmada bulunan mikropları öldürerek etin gereğinden fazla kurumasını, havayla temasını keserek etin bozulmasını ve etin yağlarının oksitlenmesini önleyerek pastırmanın acılaşmasını engelliyor.