Kayseri'de hasadı başladı! Kilosu 200 TL: Doğada kendiliğinden yetişiyor, böbrek taşlarını çatır çatır kırıyor, suyunu sıkıp bardak bardak için

Kanser ve böbrek taşı başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi gelen meyvenin hasadı yaklaşıyor! Kayseri'nin gözde tarım kaynaklarından biri olan bu meyveyi almak isteyenler ise sıraya giriyor! Peki, böbrek rahatsızlıklarına iyi gelen, mide ülserini ortadan kaldıran ve kansere savaş açan o meyve nedir? İşte kanser riskini azaltan meyve hakkında tüm detaylar...

Kayseri'nin gözde geçim kaynaklarından biri olan meyvenin hasadı yaklaşıyor! Düzenli kullanımda böbrek taşlarını çatır çatır kıran meyvenin hasadı yaklaşırken pek çok kişi gilaburu nasıl tüketilir? Gilaburunun faydaları nelerdir? Gilaburu suyu neye iyi gelir? sorularına yanıt arıyor. İşte merak edilenler...

GİLABURU NASIL TÜKETİLİR?
Gilaburu suyunun tüketim miktarı bireyin sağlık durumuna, yaşına, kilosuna ve sağlık uzmanının önerilerine bağlı olarak değişebiliyor. Tüketim miktarında belirli bir standart bulunmadığı biliniyor. Fakat her şeyin fazlası zarar olduğu için aşırıya kaçılmaması öneriliyor.

Bununla birlikte, genel öneri olarak gilaburu suyu için günlük olarak 1 su bardağı tüketiminin uygun olduğu söyleniyor. Bu miktar gilaburunun faydalarından yararlanmanız için yeterli oluyor

Özellikle ilk kez gilaburu suyu tüketiyorsanız veya sağlık durumunuzda özel bir durum varsa tüketim miktarınızı belirlemek için önce sağlık uzmanınıza danışmanız öneriliyor.

GİLABURUNUN BESİN DEĞERİ NEDİR?
Gilaburunun besin değeri genel olarak şu şekilde açıklanabiliyor:
- Enerji: 43 kcal
- Protein: 0.7 g
- Yağ: 0.2 g
- Karbonhidrat: 10.1 g
- Şeker: 2.6 g
- Lif: 4.5 g
- Vitaminler:
- C vitamini: 35 mg (yaklaşık %58 günlük değer)
- A vitamini: 80 IU (yaklaşık %2 günlük değer)

GİLABURUNUN İÇİNDE HANGİ MİNERALLER BULUNUR?
- Potasyum: 220 mg
- Kalsiyum: 11 mg
- Demir: 0.3 mg
- Magnezyum: 13 mg
- Fosfor: 15 mg
- Sodyum: 3 mg
- Çinko: 0.1 mg

GİLABURUNUN FAYDALARI NELERDİR?
- Türkiye'nin pek çok bölgesinde yetiştirilen ve sağlığa faydaları say say bitmeyen gilaburu meyvesi, pek çok hastalığa şifa kaynağı olmayı başarıyor.
- Antioksidan bakımından oldukça zengin olan gilaburunun faydaları şu şekilde sıralanabiliyor:
- Gilaburu meyvesi, yüksek miktarda antioksidan içerir.

- Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir ve genel olarak sağlık üzerinde koruyucu etkilere sahiptir.
- Anti-enflamatuar özellikleri sayesinde, gilaburu meyvesinin eklem iltihapları gibi durumlarda rahatlatıcı etkileri olabilir.
- Gilaburu suyu, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etki gösteriyor. İdrar sancısı problemini ortadan kaldırıyor.

- İçeriğinde bulunan antioksidanlar ve diğer bileşenler kalp-damar sağlığının korunmasını sağlıyor.
- C vitamini açısından zengin olan gilaburu bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalıklara karşı koruma sağlıyor.
- Gilaburu suyu düzenli kullanımda mide ülserine iyi geliyor ve çeşitli sindirim problemlerinin ortadan kalkmasını sağlıyor.

GİLABURU HOŞAFI TARİFİ
Malzemeler:
500 gram gilaburu meyvesi
1 litre su
Şeker (isteğe göre ayarlanabilir)

GİLABURU HOŞAFI NASIL YAPILIR?
- Gilaburu meyvelerini iyice yıkayın ve saplarını ayıklayın.
Bir tencereye gilaburu meyvelerini ve üzerini örtecek kadar suyu ekleyin. - Meyveler yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 20-25 dakika kaynatın.
- Kaynayan meyveleri ocaktan alın ve suyunu süzerek ayrı bir kapta bekletin.
- Elde edilen suyu (gilaburu suyunu) tekrar tencereye alın.
Şeker ilavesiyle tatlandırın (şeker miktarı damak zevkinize göre ayarlanabilir). - Hoşafı tekrar kaynamaya başlayana kadar karıştırın ve ardından ocaktan alın.
Bir tencereye gilaburu meyvelerini ve üzerini örtecek kadar suyu ekleyin.
Şeker ilavesiyle tatlandırın (şeker miktarı damak zevkinize göre ayarlanabilir).