Kayseri'nin gözde geçim kaynaklarından biri olan meyvenin hasadı yaklaşıyor! Düzenli kullanımda böbrek taşlarını çatır çatır kıran meyvenin hasadı yaklaşırken pek çok kişi gilaburu nasıl tüketilir? Gilaburunun faydaları nelerdir? Gilaburu suyu neye iyi gelir? sorularına yanıt arıyor. İşte merak edilenler... Gilaburu suyunun tüketim miktarı bireyin sağlık durumuna, yaşına, kilosuna ve sağlık uzmanının önerilerine bağlı olarak değişebiliyor. Tüketim miktarında belirli bir standart bulunmadığı biliniyor. Fakat her şeyin fazlası zarar olduğu için aşırıya kaçılmaması öneriliyor. Bununla birlikte, genel öneri olarak gilaburu suyu için günlük olarak 1 su bardağı tüketiminin uygun olduğu söyleniyor. Bu miktar gilaburunun faydalarından yararlanmanız için yeterli oluyor Özellikle ilk kez gilaburu suyu tüketiyorsanız veya sağlık durumunuzda özel bir durum varsa tüketim miktarınızı belirlemek için önce sağlık uzmanınıza danışmanız öneriliyor. Gilaburunun besin değeri genel olarak şu şekilde açıklanabiliyor:Enerji: 43 kcalProtein: 0.7 gYağ: 0.2 gKarbonhidrat: 10.1 gŞeker: 2.6 gLif: 4.5 gVitaminler:C vitamini: 35 mg (yaklaşık %58 günlük değer)A vitamini: 80 IU (yaklaşık %2 günlük değer) Potasyum: 220 mgKalsiyum: 11 mgDemir: 0.3 mgMagnezyum: 13 mgFosfor: 15 mgSodyum: 3 mgÇinko: 0.1 mg Türkiye'nin pek çok bölgesinde yetiştirilen ve sağlığa faydaları say say bitmeyen gilaburu meyvesi, pek çok hastalığa şifa kaynağı olmayı başarıyor.Antioksidan bakımından oldukça zengin olan gilaburunun faydaları şu şekilde sıralanabiliyor:Gilaburu meyvesi, yüksek miktarda antioksidan içerir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir ve genel olarak sağlık üzerinde koruyucu etkilere sahiptir. Anti-enflamatuar özellikleri sayesinde, gilaburu meyvesinin eklem iltihapları gibi durumlarda rahatlatıcı etkileri olabilir.Gilaburu suyu, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etki gösteriyor. İdrar sancısı problemini ortadan kaldırıyor. İçeriğinde bulunan antioksidanlar ve diğer bileşenler kalp-damar sağlığının korunmasını sağlıyor.C vitamini açısından zengin olan gilaburu bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Gilaburu suyu düzenli kullanımda mide ülserine iyi geliyor ve çeşitli sindirim problemlerinin ortadan kalkmasını sağlıyor. Malzemeler:500 gram gilaburu meyvesi1 litre suŞeker (isteğe göre ayarlanabilir) Gilaburu meyvelerini iyice yıkayın ve saplarını ayıklayın.Bir tencereye gilaburu meyvelerini ve üzerini örtecek kadar suyu ekleyin.Meyveler yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 20-25 dakika kaynatın.Kaynayan meyveleri ocaktan alın ve suyunu süzerek ayrı bir kapta bekletin.Elde edilen suyu (gilaburu suyunu) tekrar tencereye alın.Şeker ilavesiyle tatlandırın (şeker miktarı damak zevkinize göre ayarlanabilir).Hoşafı tekrar kaynamaya başlayana kadar karıştırın ve ardından ocaktan alın.