Kayseri'nin sanıyorduk Kastamonu'nun çıktı! Kilosu 450 TL: Sindirim dostu, kötü kolesterolü düşürüp vücuda demir yüklüyor!

Türkiye'nin meşhur pek çok lezzeti bulunuyor. Özellikle bir lezzet var ki Kayseri ve Kastamonu arasında yeni bir tartışmayı fitilliyor. Sindirimin dostu, kolesterolü silip atan o besin kaynağı aynı zamanda vücuda demir de yüklüyor. İşte Kayseri'nin diye bildiğimiz ama Kastamonu'nun çıkan o mucize Türk lezzeti!

Türkiye'nin en sevilen lezzetleri arasında yer alan pastırma, yüzyıllardır ünlü bir Kayseri lezzeti olarak biliniyor. Dünyaya dahi namını duyurmuş olan bu özel lezzet için ise Kastamonu ve Kayseri arasındaki yarış görenleri şaşırtıyor. Pastırma, yalnızca şehirler arasındaki krizi ile değil, sağlığımıza olan pek çok faydası ile de dikkat çekiyor. İşte iki şehrin bir türlü aralarında paylaştıramadıkları o lezzetin sağlığımıza olan katkıları! www.posta.com.tr

PROTEİN ORANI EN YÜKSEK BESİN!
Pastırma, yüksek protein içeriğiyle biliniyor. Protein, vücut dokularının ve kasların yenilenmesi ve onarımı için temel bir yapı taşı olarak biliniyor. Ayrıca pastırma, demir, çinko ve B vitaminleri gibi önemli besin maddeleri açısından da zenginlik gösteriyor.

DEMİR KAYNAĞI, DEPOLARI FULLÜYOR
Pastırma, demir açısından zengin bir kaynaktır. Demir, vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir ve vücutta oksijen taşınmasında önemli bir rol oynuyor. Bu bakımdan pastırma tüketimi, demir eksikliği anemisi gibi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı oluyor.

PROBİYOTİK ETKİLER GÖSTERİYOR
Pastırma, fermantasyon sürecinden geçirildiğinde probiyotik bakteriler içerebiliyor. Bu probiyotikler, bağırsak sağlığını destekliyor, sindirimi düzenliyor ve bağışıklık sistemini güçlendirici etki sağlıyor. Pastırmayı düzenli tüketenlerin kabızlık, grip gibi çeşitli şikayetlere karşı çok daha dirençli olduğunu görmek de mümkün oluyor.

HÜCRE HASARINI ÖNLÜYOR
Pastırma, etin fermantasyonu sırasında oluşan antioksidan bileşikler içerebiliyor. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlüyor ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu etkiler gösteriyor. Bu özelliği sayesinde aynı zamanda cildin gençliğini de koruyan pastırma, kolajen etkisi ile de dikkat çekiyor.

D VİTAMİNİ ZENGİNİ
Pastırma, güneşte kurutulduğunda D vitamini içerebiliyor. D vitamini, kemik sağlığı için önem taşıyor ve vücutta kalsiyum ve fosfor emilimini artırarak kemik yoğunluğunu artırabiliyor. Vücutta eksik olduğunda halsizlik, kronik yorgunluk, depresyon, eklem ağrıları ve çok daha fazlasına neden olan D vitamini eksikliğini bitirici etkisi de pastırmanın sık tüketilmesi gerekenler arasında yer aldığını gösteriyor.

TOKSİNLERİN AZALTILMASINI SAĞLIYOR
Pastırma, etin tuzlama ve kurutma süreçlerinden geçirildiğinden, zararlı mikroorganizmaların büyümesini engelleyen yüksek tuz içeriği sayesinde uzun süre dayanabiliyor. Bu süreç, pastırmanın daha uzun süre taze kalmasını sağlıyor ve gıda güvenliğini artırıyor.

PASTIRMA TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Pastırma, yüksek tuz ve doymuş yağ içeriği nedeniyle aşırı tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Ayrıca nitratlar ve nitritler gibi koruyucu maddeler içerebiliyor, bu nedenle aşırı miktarda tüketimden kaçınılması öneriliyor. Sağlıklı bir diyette çeşitli besin kaynaklarına yer vermek önem taşıyor.

Pastırma, sağlığa birçok fayda sağlayabilecek besleyici bir et ürünü olarak öne çıkıyor. Ancak, herhangi bir diyette yer almadan önce sağlık uzmanına danışmak önem taşıyor, özellikle yüksek tansiyon veya kalp hastalığı gibi sağlık sorunları olan kişiler için bu durumun önemi hayati boyutlara kadar varabiliyor.

İYİ PASTIRMA NASIL ANLAŞILIR?
Pastırmadan bahsedilen faydaları almak için kaliteli bir pastırma yendiğinden de emin olunması gerekiyor. İyi pastırmayı anlamak için dikkat edilecek noktalar şu şekilde sıralanıyor:
- İyi pastırmanın çemeni çok kalın olmaz, etin kendi lezzetini öldürmemesi ve vücuda aşırı tuz yüklememesi için çemen oranına dikkat edilmesi gerekiyor.
- Canlı ve parlak olmayan pastırmalardan, mat ve rengi dönmüş olanlardan uzak durulması önem taşıyor. Zehirlenme riskini önlemek adına taze yapıldığından emin olduğunuz pastırmalara yönelin!
