Kayseri'ye özgü lezzet dünyanın en iyilerinden seçildi! Kat kat hazırlanıp kıymalı sosla servis ediliyor

Dünyanın en büyük gastronomi platformlarından TasteAtlas, Kayseri yağlamasının dünyanın en iyi 50 ekmeği arasına girdiğini açıkladı. Peki, yağlama nasıl yapılır?

Dünyanın en iyi ekmeklerinin güncellendiği açıklamada birinci ve ikinci sıradaki ekmek Hindistan’a ait. El ile açılan şebite sürülen bol kıyması ve özel hazırlanmış yoğurduyla yöresel ürün olan Kayseri yağlaması ise listede 25. sırada yer aldı. 22 yıllık aşçı Şef Erkan Akkuş, Kayseri yağlamasına yoğun talep olduğunu aktararak ekmeğin püf noktasını anlattı. Şebitin elle açılması ve kıymanın iyi seçilmesinin lezzete lezzet kattığını aktaran Akkuş, "Yağlama, etinden şebitine bütün emeğiyle Kayseri’ye ait yöresel bir yemeğimizdir. Yağlamaya başlarken öncelikle kıymamızın iyi seçilmesi gerekiyor, bildiğimiz ve güvendiğimiz kasaptan alırsak iyi olur. Kıymasını, soğanını kısık ateşte dinlene dinlene pişirip hazır hale getiriyoruz. Şebit el açması olması gerekiyor, hazır şebitler aynı lezzeti vermez. Bu şekilde hazırlanan Kayseri yağlamasını servis ediyoruz. Kayseri’de yağlamaya talep ciddi şekilde yoğun. Yağlamayı bayağı bir duyurmuşuz ki şehir dışından gelen misafirlerimizden bile aşırı talep var" dedi.

Kayseri yağlamasının dünyanın en iyi ekmekleri arasına girmesinden dolayı gurur duyduklarını da sözlerine ekleyen Şef Erkan Akkuş, "Bizim için bu onur ve gurur verici, emeklerimizin boşa gitmemiş olmasını görmek. Biz de bu dünyanın en iyi 50 ekmeği içerisine girmenin layığını yaşamaya ve o özende devam etmeye çalışıyoruz. Yağlamamız Kayserimizin yöresel ürünüdür ve vazgeçilmezlerinden biridir. Biz de bunu sunmaktan gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kayseri yağlaması yiyen Halil İbrahim Sarı, "Yağlama yemek için Erguvan Restorana geldi, gerçekten çok lezzetli. Yedikten sonra ağzınızda bir kıvam bırakıyor" dedi.

YAĞLAMA NASIL YAPILIR?
Yağlama, özellikle Türk mutfağında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ait lezzetli bir yemektir. İnce yufkaların arasına etli bir harç yerleştirilip üzerine tereyağı ile yağlanarak yapılan bu yemek, hem lezzetiyle hem de hazırlık aşamalarıyla dikkat çeker. Yağlama yaparken öncelikle et ve sebzelerle hazırlanan harç hazırlanır.

Genellikle kuzu eti veya dana eti tercih edilse de, tavuk etiyle de yapılabilir. Etin, tencereye alınarak biraz kavrulup üzerine doğranmış soğan, biber ve domatesin eklenmesiyle harç hazırlanır. Bu karışım biraz baharatla tatlandırılır.

Yufkalar, geniş bir tepsinin tabanına serilir ve her kat arasına etli harç ile tereyağı sürülerek yerleştirilir. Yufkaların üzerini de tereyağıyla yağlamak, lezzetin artmasına yardımcı olur. Hazırlanan bu katmanlı yapının üzerine biraz su eklenir ve fırına verilir.
Yufkalar ve iç malzeme iyice pişene kadar, yağlama fırında bekletilir. Fırında pişen yemek, yufkaların çıtır çıtır olmasıyla birlikte iç kısmı ise yumuşak ve lezzetli bir hal alır.

Yağlama servise sunulmadan önce üzerine yoğurt veya ayran ile birlikte sunulabilir. Bu, yemeğin lezzetini daha da zenginleştirir. Bazı bölgelerde, yağlamanın üzerine biraz daha tereyağı gezdirilip, sıcak servis edilir. Eğer daha farklı bir tat arıyorsanız, içine çeşitli baharatlar veya farklı et türleri ekleyerek kendi damak zevkinize göre yağlama yapabilirsiniz.