Yazın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü taşıyan kene ısırmaları sonucu hayatını kaybeden vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Havaların ısınmasıyla geri dönen ve son günlerde kabusa dönüşen kene ölümleriyle ilgili Edirne, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt,, keneye karşı açık havada, ormanlık arazide, tarlada olmak ve hayvanlarla yakın temasta bulunmanın artırdığı büyük riski anlatıp “Ölümcül sonuçlarla karşılaşabiliyoruz.” diyerek uyarılarda bulundu.
KESİLECEK HAYVAN MUTLAKA TARANMALI
Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt, özellikle hayvancılıkla uğraşanların, mezbahalarda çalışan insanların kesilecek hayvanı kesmeden önce mutlaka taraması gerektiğini söyledi. Hayvanda kene varsa kenenin mutlak suretle eldivenle alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Salt, hayvanın vücut sıvılarına temas etmeksizin kesim işlemenin gerçekleştirilmesi gerektiğini anlattı.
Kenenin en çok tutunma yoluyla bulaştığını ve yanlış çıkartılma yöntemleri nedeniyle virüsün daha çok bulaştığını söyleyen Doç. Dr. Ömer Salt, kenenin üzerine sigara basılmaması, alkol dökülmemesi ve diş macunu sürülmemesi gerektiğini belirtti. Yanlış uygulamaların kenenin virüsü daha fazla boşaltmasına neden olduğunun altını çizen Doç. Dr. Salt, ardından virüsün vücutta dolaşıma geçerek çoğalmaya başladığını anlattı.
"ÖLÜMCÜL SONUÇLARLA KARŞILAŞABİLİYORUZ, KANAMALAR ORTAYA ÇIKIYOR!"
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünde ölümcül sonuçlarla karşılaşıldığını anlatan Doç. Dr. Ömer Salt, “Virüs ilk aşamayı geçip ilerlemeye devam ediyorsa hastaların çoğunda mide, bağırsak, burun, diş eti kanamaları ortaya çıkıyor. Şiddetli olanlarda tüm boşluklardan kanamalar ortaya çıkıyor. Bu geri dönülmez safhaya gidişin bir göstergesi” açıklamasında bulundu.