En Çok Keratin Hangi Gıdalarda Var?
Keratin üretimini en çok artıran gıdalar, meyve ve sebzelerdir. İçeriği nedeni ile A vitamini oranı yüksek olan meyve ve sebzeler, keratin yapımında da vücuda önemli ölçüde yardımcı olur. Meyve ve sebzelerin besin içeriğinin en iyi göstergesi ise rengindir. Turuncu renkli olanlar, havuç, mango, patates gibi besinler de keratin üretimine çok yararlı olurlar.
Keratin, aynı zamanda yeşilbiber, ıspanak ve kabakta da yer alır. Demir bakımından zengin olan proteinler, organizmadaki keratin üretimini artırır ve saç ve tırnak sağlığını, cildi iyileştirir. Karaciğer, yağsız etler ve balık vücudumuzun keratin oluşturmasında da en büyük yardımcılarımız arasında yer alır.
Demir, kanda bulunan alyuvarların saç foliküllerine oksijen iletmesine yardımcı olur. Hayvansal proteinin, vücuda çok daha kolay bir şekilde emilmesini ve kanda bulunan demir oranının da yükselmesini sağlar. Demir bakımından oldukça zengin hayvansal olan protein, ördek, hindi, tavuk, yumurta, karides, yağsız sığır eti ve kuzu içerir.
Demir bakımından oldukça zengin protein içeren bitki gıdaları içinde ise, fasulye, bezelye, ıspanak, mercimek, soya fasulyesi bulunur. C vitamini bakımından zengin olan gıdalar ise, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, biber, greyfurt, ananas, portakal, çilek ve limondur.