Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl ortalama 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Kalp krizi ani gelişen sağlık durumlarından olduğu için doğru müdahaleyi yapmak zorlayıcı olabiliyor. Yine de kalp krizi riskini artıran yiyeceklerden uzak durmak ve belirtileri hakkında bilinçli olmak hayatı kurtarabiliyor. Heart UK, konu hakkında şu bilgileri verdi:Karaciğer hücrelerimizde LDL [düşük yoğunluklu lipoprotein] reseptörleri var. LDL kolesterol kana geçtiğinde, bu reseptörler kolesterolü kandan alır ve parçalanmak üzere karaciğere götürür. Araştırmalar, çok fazla doymuş yağ yemenin reseptörlerin çok iyi çalışmasını engellediğini ve kanda kolesterol biriktiğini gösteriyor. Uzmanlar, aşağıda yer alan gıdaların tüketiminin azaltılmasının, kalp sağlığını korumak açısından büyük bir adım olacağının altını çizdi:Sütlü ve beyaz çikolata, şekerleme, kek, puding ve bisküviHamur işleri ve turtalarKuzu pirzola gibi yağlı et Sosis, hamburger ve kebap gibi işlenmiş etlerTereyağı, margarin, kaz yağı ve içyağıHindistan cevizi ve hurma yağları, hindistan cevizi kremasıKrema, süt, yoğurt, taze krema ve peynir gibi tam yağlı süt ürünleri Birçok yiyecek, doymuş ve doymamış yağların bir karışımını içerir. Daha fazla doymamış yağ içeren yiyecekleri seçmeye çalışın. Doymamış yağ örnekleri olarak ayçiçeği, aspir, kolza tohumu, zeytin, yer fıstığı, ceviz ve mısır yağı gibi sebzeler sıralanabilir. Bilim insanları, kolesterol seviyelerini ve kalp hastalığı riskini artırabilen diğer yağ türünün trans yağlar olduğunu söylüyor. Trans yağlar, bitkisel yağlar gibi doymamış yağlar, gıda işleme sırasında yüksek sıcaklıklara ısıtıldığında yapılır. Trans yağlar çoğunlukla hamur işlerinde, keklerde, bisküvilerde, krakerlerde, kızarmış yiyeceklerde, paket servislerde ve sert margarinlerde bulunur. Kalp ve damar sağlığınızın tehlikeye girmesini istemiyorsanız öncelikle ideal kilonuza ulaşın, tuz alımını 5 gram ile sınırlandırın. Fiziksel aktivitenizi artırın, sigara içmeyin, alkol tüketimini kısıtlayın, günde 50-90 mmol potasyum alın. Doymuş yağ alımını sınırlandırın ve yeterli miktarda kalsiyum ile magnezyum içeren besinler tüketin. Bu rutinde kalp hastalıklarına yakalanma riskiniz ciddi oranda azalacaktır.