Kilis’in verimli topraklarında sofralık ve yağlık olarak değerlendirilen ürünün hasadına coşkuyla başlandı. Üreticiler, bereketli sezonun getirdiği yüksek verimle umutlu bir hasat dönemi geçiriyor. Bölgenin emek dolu ellerinde özenle toplanan mahsul, lezzeti ve kalitesiyle sofralara değer katmayı hedefliyor. Zeytinde önemli üretim merkezlerinden biri olan Kilis'te, hem sofralık hem de yağlık olarak değerlendirilen zeytinin hasadına başlandı. Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden olan Kilis'te asırlık ağaçlardan toplanan zeytinlerin yağa ve sofralara dönüşmesinin zahmetli yolculuğu başladı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte zeytin tarlalarının yolunu tutan çiftçiler tarım işçileriyle birlikte asırlık ağaçlardan olgunlaşmış zeytinleri tek tek topluyor. 300 bin dekar alanda 4 milyon zeytin ağacında hasadın başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Oylum Hüyük'te yapılan kazı çalışmalarında 4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeğinin bulunduğu Kilis'te hasat başladı. Almanya'da düzenlenen Uluslararası zeytinyağı yarışmasında Kilis yağı altın madalya almıştı. Kilis'in zeytinyağı tadı ve aroması diğer yağlara göre polifenol oranının yüksek, asit oranının düşük olması kaliteli olmasını öne çıkartıyor. Bu sezon kent genelinde hasadına başlanılan zeytinde 10 bin ton zeytinyağı bekliyoruz'' dedi. 3 kuşaktır zeytin üreterek hem yağlık hem de sofralık olarak ürettiği ürünleri dünyanın dört bir tarafına gönderdiğini söyleyen genç girişimci Enes Kaplan, ‘‘ Büyüklerimizden bizlere kalan 3 kuşaklık tarlalarda geçimimizi sağlıyoruz. Devletimizden destek alarak hem üretim yapıyoruz hem de yağa dönüştürerek dünyanın dört bir tarafına gönderiyoruz. Hasadını yaptığımız bahçelerde 3 kuşaktır geçimimizi sağlıyor. Sabahın ilk ışıklarından tarım işçileriyle birlikte topladığımız zeytinleri fabrikamıza götürüp kendimiz sıkmaktayız. Geleneksel yöntemlerle sıkılan ve son aşamasına başında beklediğimiz zeytinyağını paketleyip alıcısına gönderiyoruz'' diye konuştu. Zeytin, besleyici içeriği ve sağlığa faydalarıyla öne çıkan bir Akdeniz meyvesidir. İçerdiği sağlıklı yağlar, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde birçok sağlık yararı sunar. Zeytin, kalp sağlığına faydalı olan tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Bu sağlıklı yağlar, kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve damarları korur. Düzenli zeytin tüketimi, kan dolaşımını iyileştirerek kalp hastalıkları riskini azaltır ve genel kardiyovasküler sağlığı destekler. Zeytin, güçlü antioksidanlar içerir ve hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Özellikle E vitamini açısından zengin olan zeytin, cilt sağlığını iyileştirir ve yaşlanma belirtilerini geciktirir. Cilt hücrelerini yenileyen fenolik bileşikler sayesinde, daha genç ve parlak bir cilt görünümüne katkı sağlar. Lif açısından zengin olan zeytin, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak hareketlerini düzenler. Lifli yapısı sayesinde kabızlık gibi sindirim problemlerini önler ve bağırsak sağlığını korur. Ayrıca, doğal bir iştah dengeleyici olduğu için yemeklerden önce tüketildiğinde tokluk hissi verir ve aşırı yeme isteğini azaltır. Zeytin, A ve E vitamini ile demir gibi bağışıklık güçlendirici mineraller içerir. Bu besinler, vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Ayrıca, anti-inflamatuar özellikleri ile iltihaplanmayı azaltır, böylece enfeksiyon riskini düşürerek genel vücut sağlığını destekler.