Kilo kontrolü için kadınlar hangi yaşta ne yemeli, ne yememeli?

Kadınların kilo problemleriyle mücadelesi çoğu zaman erkeklerinkinden çok daha yaman geçer. Toplum baskısı, güzellik standartları, sosyal medya profillerinin bir portfolyoya dönüşmesi... Bu nedenle kadınların zayıf kalma baskısı daha yoğun hissedilir. Kilo verme çabası, zayıflama taktikleri, kiloyu koruma bir bakmışsınız hayatınızın ana gündem maddesi olmuş. Diyet yapmadığınız bir yaşam sürmek de elinizde halbuki. Sadece doğru yaşta, doğru beslenerek.

20'li yaşlar
Bu yaş grubunda kalsiyum en değerli besin çünkü kemiklerin en sağlıklı olduğu yıllar yaşanıyor. Dayanıklılıkta zirveyi yaşayan kemiklerin korunması için bol bol takviyeye ihtiyaç var. Bu nedenle süt ürünleri, yağ tohumları, kabuklu yemişler düzenli olarak tüketilmeli. Magnezyum açısından zengin gıdalar (kakao, baklagiller, tahıl grubu) tüketilerek bağışıklık sistemi desteklenmeli. Magnezyum aynı zamanda sivilce oluşumuna karşı da etkilidir.

20'li yaşlarda abur cubur tüketimine artık son verilmeli. Örneğin patates cipsi yerine patlamış mısır veya tatlı patates dilimleri tüketilmeli. Sütlü çikolata yerine bitter çikolata, hamur tatlıları yerine sürlü tatlılar tercih edilebilir. Beslenme programına mutlaka yeşillikler, cevizi, somon, chia tohumları gibi omega 3 yağları ve folik asit eklenmeli. Makarna ve ekmeği de bu noktada kısıtlı tüketmekte fayda var.

30'lu yaşlar
Bu yaşlarda hayatın merkezine artık stres oturur. Strese bağlı kötü alışkanlıklar artabilir. Daha fazla alkol, daha fazla kahve, kimi zaman daha fazla sigara... Rahatlamak için daha fazla tatlı tüketilir. Bu nedenle beslenmenin temeline antioksidanlar oturmalı. Örneğin orman meyveleri, yeşil yapraklı sebzeler gibi.

Bu yaşta meydana gelen bedensel değişiklikleri göz önünde bulundurarak kaslarınızı yeniden inşa edecek, kemiklerinizi güçlendirecek yiyecekleri beslenmenize ekleyin. Yumurta, sağlıklı tohumlar, fındık, soya ürünleri, tavuk göğsü ve kinoa gibi protein açısından zengin yiyecekler en iyi arkadaşınız olsun. 30'lu yaşlarda süt ve yoğurt tüketimi, kemik gelişimi için çok önemlidir. Gerekirse doktor kontrolünde kalsiyum ve protein takviyeleri alın.

Menopoz öncesi 40'lı yaşlar
Menopoz öncesi dönemin en iyi arkadaşları antioksidanlar ve E vitamini açısından zengin besinler olmalı. Yumurta sarısı, badem, soğuk sıkım zeytinyağı her gün tüketilmesi gereken gıdalar arasında. Cildin genç kalması ancak bu şekilde sağlanabilir.

Kan şekeri seviyenizi düzenlemek ve metabolizmanızı hızlandırmak için bu yaşlarda beslenmenize lif eklediğinizden emin olun. Abur cuburdan uzak durun, bunun yerine vejetaryen burger tercih edebilirsiniz. Bu tarz burgerler vücudunuzun ihtiyacı olan lif açısından sağlıklı ve zengindir. Sipariş vermek yerine evde kendi sağlıklı hamburgerlerinizi yapmayı deneyin. Bunun dışında tüm öğünlerinize mutlaka protein eklemeyi unutmayın.

Menopoz dönemi - 50'li yaşlar
Yaş arttıkça metabolizma hızı azalmaya başlar, bu bakımdan vücudun kolayca sindirebileceği gıdaları tüketmeniz 50'li yaşlarda çok önemlidir. Badem sütü ve sağlıklı tahılları şekersiz tüketebilirsiniz. Şeker yerine tahılınıza bal ekleyebilirsiniz. Yaşlanma belirtilerini azaltmak için avokado, brokoli, yaban mersini, fındık ve ıspanak yiyin. Elma yemek de kolesterolü düşürmeye ve diyabetle savaşmaya yardımcı olacaktır.

60'lı yaş grupları ve üzeri
60'lı yaş grubu ve üstü kişiler mutlaka her gün beslenmesine 5 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve eklemeli. Ispanak, mercimek ve fasulye gibi demir açısından zengin ürünleri tüketmeliler. Soya fasulyesi ve yeşillikler formda kalmanıza yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak tuz alımının azaltılması gerekir. Daha fazla su içmeli ve şekerli ürünlerden kaçınılmalı.