Kilo verdiren ceviz, 17 ayrı faydaya sahip!

Ceviz, lezzetli olmasının yanı sıra sağlığa da son derece faydalıdır. LDL (kötü) kolesterolün düşürülmesi, iltihaplanmanın önlenmesi, metabolizmanın iyileştirilmesi, kilo yönetimi ve diyabet kontrolü sağlayabilir. Ceviz ayrıca beyin sağlığına fayda sağlayabilir ve bir ruh halini güçlendirebilir. Mucizevi yemiş cevizin 17 faydasını anlattık. /ÖZEL

CEVİZ NEDİR?
Ceviz, Juglans cinsi ağaçlardan elde edilen yenilebilir tohumlardır. Ceviz ağacının yuvarlak, tek çekirdekli meyvesidir. Ceviz meyvesi ve çekirdeği kalın, yenmeyen bir kabuğun içinde yer alır. Çekirdeği saran meyvenin kabuğu sert ve ikiye bölünmüştür.
Ceviz lezzetli bir tada ve gevrek bir dokuya sahiptir, bu nedenle kurabiye, kek, granola, tahıl gevrekleri, enerji barları ve her zaman popüler olan muzlu cevizli ekmek gibi birçok tatlı ve unlu mamulde kullanılır. Öğütülmüş ceviz ve ceviz unu da pişirme için kullanılır. Ceviz esansiyel yağ asitleri ile doludur ve zengin nemlendirici ve yaşlanma karşıtı özellikleriyle bilinen bir yağ üretir.
Cevizin yüzey yapısı beyindeki gibi kırışık bir görünüme sahip olduğu için her zaman “beyin gıdası” olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle zekanın sembolü olarak kabul edilmiş ve bazıları tarafından aslında zekayı artırdıkları inancına yol açmıştır.
Bu tam olarak doğru olmasa da, son araştırmalar bu tohumların tüketiminin beyin işlevini geliştirmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

CEVİZİN BESİN DEĞERİ
Ceviz, C vitamini, B vitaminleri (B6 vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit ve folat), E vitamini ve ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca potasyum, sodyum ve çinko içerir.
Ceviz yüzde 65 yağ ve yüzde 15 proteindir. Çoklu doymamış yağlar (genellikle "iyi" yağlar olarak kabul edilir) bakımından çoğu kuruyemişten daha zengindirler ve alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen nispeten yüksek miktarda omega-3 yağ asidine sahiptirler. Ceviz ayrıca linoleik asit adı verilen bir omega-6 yağ asidi açısından da özellikle zengindir.
Ceviz, fitosterollerin yanı sıra beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi diğer temel besinleri de içerir. İyi bir diyet lifi ve antioksidan kaynağıdırlar (ellagic asit, kateşin, melatonin ve fitik asit). Tüm bu faydalı besinler, cevizlerin birçok kişi tarafından "güçlü gıda" olarak düşünülmesini sağlar.

CEVİZİN SAĞLIĞA FAYDALARI
1- KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne (NIH) göre ceviz, kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilen omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Taze çiğ ceviz, amino asit l-arginin ve oleik asit gibi tekli doymamış yağ asitleri (%72) bakımından zengindir.
Ayrıca linoleik asit, alfa-linolenik asit (ALA) ve araşidonik asitler gibi esansiyel yağ asitleri (EFA'lar) içerir. Bu kuruyemişlerin herhangi bir diyete dahil edilmesi, sağlıklı bir lipit arzını destekleyerek koroner kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.
Metabolism dergisinde yayınlanan bir araştırma, ceviz tüketmenin LDL (kötü) kolesterolü önemli ölçüde düşürdüğünü ve HDL (iyi) kolesterol seviyesini artırdığını öne sürüyor. Almanya'daki Münih Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki araştırmacılar, ceviz tüketmenin kardiyovasküler hastalık riskini değerlendirmek için kullanılan bir belirteç olan ApoB düzeylerini de düşürdüğünü buldu.

2- KİLO YÖNETİMİ
Ceviz tok hissetmenize yardımcı olur. Harvard Tıp Okulu'ndan araştırmacılar, ceviz içeren shake tüketenlerin, plasebo shake alanlara kıyasla gün içinde daha fazla tokluk düzeyine sahip olduğunu buldular. Bununla birlikte sonuçları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Zengin protein ve lif kaynağı, cevizler özellikle vejetaryenler için sağlıklı bir atıştırma seçeneğidir. Aşırı miktarda kilo alımına neden olabileceğinden, makul miktarlarda tüketmeye özen göstermelisiniz.

3- KEMİK SAĞLIĞINI ARTIRIR
Ceviz, optimal kemik sağlığını korumak için gerekli olan bakır ve fosfor içerir. Cevizde bulunan esansiyel yağ asitleri vücudun kemik sağlığını korur. İdrarla kalsiyum atılımını azaltırken kalsiyum emilimini ve birikimini artırabilir.
4- BEYİN SAĞLIĞI
Journal of Nutrition, Health and Aging'de yayınlanan bir rapora göre ceviz yağı, hafızayı ve odaklanmayı geliştirmeye yardımcı olabilecek omega-3 yağ asitleri içeriyor. İyot ve selenyum ile birleşen Omega-3 yağ asitleri, beynin optimum işleyişini sağlar. Bu kuruyemişler Akdeniz diyetine dahil edilir, demans ve epilepsi gibi bilişsel bozukluklara iyi gelebilir.

5- GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDANDIR
Norveç, Oslo Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi tarafından yürütülen araştırmaya göre ceviz, "antioksidan açısından zengin" gıdalar listesinde böğürtlenin hemen altında ikinci sırada yer alıyor. Kinon juglon, tanen tellimagrandin ve cevizde bulunan flavonol morin gibi nadir, güçlü antioksidanlar, dikkate değer bir serbest radikal temizleme gücüne sahiptir. Bu antioksidanlar ayrıca kimyasallardan kaynaklanan karaciğer hasarını önlemeye yardımcı olur.
6- METABOLİZMAYI İYİLEŞTİRİR
Ceviz, EFA'larla birlikte vücuda manganez, bakır, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko ve selenyum gibi mineraller sağlar. Bu mineraller büyüme ve gelişme, sperm üretimi, sindirim ve nükleik asit sentezi gibi metabolik faaliyetlere katkıda bulunur.

7- DİYABET KONTROLÜ SAĞLAR
Yüksek miktarda çoklu doymamış ve tekli doymamış yağ içerdiğinden, şeker hastalığı olan kişiler düzenli olarak ceviz yiyebilirler. Araştırmacılar, ceviz tüketiminin tip II diyabet geliştirme riski ile ters orantılı olduğunu söylüyor. Ancak, ölçülü olarak yediğinizden emin olun.
8- SİNDİRİM SİSTEMİNİ TEMİZLER
Bu süper gıda, toksinlerin ve atıkların uzaklaştırılmasıyla detoksifikasyona yardımcı olarak, iç sindirim sistemini temizleyebilir. Ayrıca kabızlığı tedavi eder. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Louisiana Eyalet Üniversitesi'nde doçent olan baş araştırmacı Lauri Byerley, raporunda cevizin bağırsağa yardımcı olduğunu ve prebiyotik özelliklere sahip olduğunu söyledi.

9- ERKEKLERDE DOĞURGANLIĞI GELİŞTİRİR
California Üniversitesi Fielding Halk Sağlığı Okulu'ndan Wendie Robbins liderliğindeki Biology of Reproduction dergisinde yayınlanan bir çalışmada, cevizlerin sperm kalitesini, miktarını, canlılığını ve hareketliliğini artırarak erkek doğurganlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu belirlendi.
10- ENFLAMASYONU AZALTIR
Cevizde bulunan polifenolik bileşikler ve fitokimyasal maddeler vücuttaki iltihaplanmanın etkilerini azaltır. Bunun kardiyovasküler ve onkoloji sağlığı da dahil olmak üzere birçok alanda faydalı etkileri vardır.

11- HAMİLELİK
Kavrulmuş tuzsuz cevizlerde bulunan zengin B vitamini kaynağı, fetal büyüme için gereklidir. European Journal of Epidemiology'de yayınlanan bir araştırma, hamileliğin ilk üç ayında anneler kuruyemiş (ceviz dahil) açısından zengin bir diyet tükettiğinde, çocuğun nörogelişiminde bir iyileşme görüldüğünü belirtti. Bununla birlikte, bu noktayı doğrulamak için daha fazla çalışma beklenmektedir.
12- UYKUYU DÜZENLER
Ceviz, uykuyu düzenlemeye yardımcı olan bir hormon olan melatonin salınmasını sağlar. Melatonin, bu kuruyemişlerde biyolojik olarak mevcut formda bulunur. 2005 tarihli Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırma raporunda, cevizle beslenen laboratuvar fareleri, kuruyemişsiz kontrollü bir diyetle beslenen farelere kıyasla kan melatonin konsantrasyonlarında bir artış gösterdi. Bu nedenle, iyi ve dinlendirici bir uyku sağlamak için akşam yemeği yemeklerinize ceviz eklemek en iyisidir.

13- RUH HALİNİ YÜKSELTİR
Yetersiz miktarda omega-3 yağ asitlerinin (ceviz ve diğer birkaç gıdada bulunur) hiperaktivite, sinirlilik ve öfke nöbetlerine neden olabileceği düşünülmektedir. Nutrients Journal'da yayınlanan 2016 tarihli bir araştırmaya göre, sağlıklı, depresif olmayan erkeklere ceviz verildiğinde, ruh hallerinde önemli bir iyileşme görüldü. Bir çocuğun diyetini bu kuruyemişlerle desteklemek, ruh hallerini rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bu, travma sonrası depresyon ve stresle mücadele eden travma sonrası stres bozukluğundan (TSSB) muzdarip insanlar için bile geçerlidir.
14- CİLT BAKIMI
Cevizdeki E ve F vitamini içeriği cildin zararlı serbest radikallerden korunmasına yardımcı olur. Ayrıca kırışıklıkları ve kuru cildi önlemeye yardımcı olur. Ceviz bazlı ürünlerin düzenli kullanımı göz altındaki koyu halkaları hafifletir. Ceviz doğal bir peeling görevi görür ve cildin genç ve taze kalmasına yardımcı olur.

15- CİLDİ SIKILAŞTIRIR
Ceviz yağları önemli sıkılaştırıcı özelliklere sahiptir. Kızarmış ceviz yağı, yemeğe aroma ve lezzet vermeye yardımcı olan zengin, bir tada sahiptir. Bu lezzet hoş bir tat verir, ancak yalnızca ölçülü olarak kullanıldığında fayda sağlar. Aromaterapi ve masaj terapisi gibi çeşitli terapilerin yanı sıra kozmetik ve ilaç endüstrisinde taşıyıcı/baz yağ olarak kullanılır.
16- BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Düzenli olarak doğal kabuklu ceviz tüketimi, çeşitli hastalıkların başlamasını önleyebilen güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaya yardımcı olur. Zengin antioksidan kaynağı bu faydadan sorumludur.

17- SAÇ BAKIMI
Ceviz ayrıca yüksek miktarda vitamin, mineral, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar sayesinde saç köklerini güçlendirebilir ve saç derisini kepeksiz hale getirebilir.
Ayrıca daha kalın, daha uzun ve daha güçlü saçlar kazandırır. Ceviz kabuğunu doğal aydınlatıcı olarak da kullanabilirsiniz.

YAN ETKİLERİ
Ortalama olarak, porsiyon başına yedi ila dokuz ceviz tüketim güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, fazla yerseniz, yaşayabileceğiniz bazı yan etkiler vardır:
- Aşırı tüketim, hafiften ölümcüle kadar bir dizi alerjik reaksiyona neden olabilir.
- Fazla ceviz alımı mide bulantısı, mide ağrısı, ishal, şişkinlik ve daha fazlasına neden olabilir.
- İyi bir yağ kaynağı olmasına rağmen, bu kuruyemişten çok fazla almak, kilonuzu artırabilir!
- Hamile ve emziren kadınların sadece reçete edilen miktarlarda tüketmeleri tavsiye edilir. Dozunu artırmak isterseniz doktorunuza danışın.