Afyonkarahisar’da hasadına yaklaşık 10 gün önce baÅŸlanan ve kilogram satışının 70-80 TL arasında olan fasulyenin fiyatının bir anda 20 TL’lere kadar düÅŸmesi üreticileri üzdü. Türkiye’nin önemli fasulye üretim merkezinden biri olan Åžuhut ilçesinde hasat devam ediyor. GeçtiÄŸimiz 10 gün önce hasadın ilk baÅŸladığı zamanlarda kilogram satış fiyatı 70-80 TL’leri bulan fasulyede fiyatlar 20 TL’lere kadar düÅŸtü. Fasulye tarlasında çalışan iÅŸçilerden Gülcan Sülün, fasulyenin fiyatının düÅŸmesine üzüldüklerini söyledi. Sülün, “AÄŸzıkara köyünde fasulye hasadındayız ÅŸu anda. 15 yıldır fasulye ekiyoruz. Fasulye 70 liradan 20 liraya nasıl düÅŸtü anlayamadım. Bizim aldığımız ücret bize yetiyor ama çiftçinin hali biraz zor da. Sabah erken saatlerde 06.00'da geliyoruz. AkÅŸam saat 19.00'lara kadar çalışıyoruz dedi. YeÅŸil fasulye, birçok kültürde popüler olan ve çeÅŸitli yemeklerde kullanılan besleyici bir sebzedir. DüÅŸük kalorili, vitamin ve mineral bakımından zengin olan yeÅŸil fasulye, saÄŸlığa birçok fayda saÄŸlar. Ä°ÅŸte yeÅŸil fasulyenin baÅŸlıca faydaları: YeÅŸil fasulye, A, C, K vitaminleri ve folat bakımından zengindir. Ayrıca iyi bir lif kaynağıdır. Bu vitaminler ve mineraller, genel saÄŸlığı korumak ve çeÅŸitli vücut fonksiyonlarını desteklemek için gereklidir.A Vitamini: Göz saÄŸlığını korur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt saÄŸlığını destekler.C Vitamini: Güçlü bir antioksidandır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kollajen üretimini destekler.K Vitamini: Kan pıhtılaÅŸmasını düzenler ve kemik saÄŸlığını destekler.Folat: Hücre büyümesi ve DNA sentezi için önemlidir, hamilelikte fetal geliÅŸimi destekler. Lif bakımından zengin bir sebzedir. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur, kabızlığı önler ve bağırsak saÄŸlığını destekler. Ayrıca, lifli gıdalar, tokluk hissi saÄŸlayarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Kalp saÄŸlığını destekleyen besinler içerir. DüÅŸük kalorili ve düÅŸük yaÄŸlı bir sebze olan yeÅŸil fasulye, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca, içeriÄŸindeki lif, kolesterol seviyelerini düÅŸürmeye yardımcı olabilir, bu da kalp krizi ve felç riskini azaltır. YeÅŸil fasulye, vücutta serbest radikallerle savaÅŸan antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, hücre hasarını önleyerek yaÅŸlanmayı geciktirir ve kanser gibi kronik hastalıklara karşı koruma saÄŸlar. YeÅŸil fasulye içeriÄŸindeki flavonoidler ve karotenoidler, genel saÄŸlığı destekler. Kemik saÄŸlığı için önemli olan kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu mineraller, kemik yoÄŸunluÄŸunu artırır ve kemiklerin güçlü kalmasını saÄŸlar. Düzenli yeÅŸil fasulye tüketimi, osteoporoz ve diÄŸer kemik hastalıklarına karşı koruma saÄŸlayabilir. YeÅŸil fasulye, göz saÄŸlığını destekleyen A vitamini ve karotenoidler bakımından zengindir. Bu besinler, göz hücrelerini serbest radikallerden korur ve yaÅŸa baÄŸlı makula dejenerasyonu ve katarakt riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini ve diÄŸer antioksidanlar bakımından zengindir. Bu besinler, vücudun enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmasını saÄŸlar ve hastalıklara karşı koruma saÄŸlar. YeÅŸil fasulye, düÅŸük kalorili, besleyici ve saÄŸlığa birçok faydası olan bir sebzedir. Yüksek besin deÄŸeri, sindirimi destekleyici özellikleri, kalp saÄŸlığını koruma ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi birçok yararı vardır. YeÅŸil fasulyeyi düzenli olarak diyetinize ekleyerek, genel saÄŸlığınızı koruyabilir ve çeÅŸitli hastalıklara karşı koruma saÄŸlayabilirsiniz. YeÅŸil fasulye, düÅŸük kalorili ve besleyici bir sebzedir. Ä°çerdiÄŸi vitaminler, mineraller ve diÄŸer besin öÄŸeleri sayesinde saÄŸlıklı bir beslenme için önemli bir katkı saÄŸlar. Ä°ÅŸte 100 gram (yaklaşık bir su bardağı) çiÄŸ yeÅŸil fasulyenin besin deÄŸerleri:Kalori: 31 kcalKarbonhidrat: 7.1 gramÅžeker: 3.3 gramProtein: 1.8 gramYaÄŸ: 0.2 gramA Vitamini: 35 µg (yaklaşık %4 DV)C Vitamini: 12.2 mg (yaklaşık %20 DV)K Vitamini: 14.4 µg (yaklaşık %18 DV)Folat: 33 µg (yaklaşık %8 DV)Kalsiyum: 37 mg (yaklaşık %4 DV)Demir: 1.03 mg (yaklaşık %6 DV)Magnezyum: 25 mg (yaklaşık %6 DV)Fosfor: 38 mg (yaklaşık %5 DV)Potasyum: 211 mg (yaklaşık %6 DV)Çinko: 0.24 mg (yaklaşık %2 DV)Manganez: 0.21 mg (yaklaşık %9 DV)