Hasadı başlayan kuru soğan, yaz kış fark etmeksizin sürekli kullandığımız besinler arasında yer alıyor. Severek tükettiğimiz ve hemen her yemeğe kattığımız soğanın bilinen pek çok faydası bulunuyor. İşte şifasına doyamadığımız soğanın faydaları! İçerisinde yer alan antioksidanlar ve serbest radikaller sayesinde cildin yaşlanmasını önleyici etkiler sağlıyor. Düzenli ve doğal soğan tüketenlerin yaşlanma etkilerini daha nadir gösterdiği de gözlemlenebiliyor. Özellikle soğanın suyundan elde edilen kürü saç diplerine uygulayınca hem saçları çoğaltıcı etki sağlıyor hem de egzama, kepek, kaşıntı gibi problemleri tarihe gömüyor. Soğan, kan şekerini dengeleyici etkisiyle de diyabet hastaları için şifa saçabiliyor. Bu nedenle diyabeti olan kişilerin düzenli olarak soğan tüketmesi de öneriliyor. Cildi içten antioksidanlarla gençleştiren soğan suyu, düzenli olarak tüketildiğinde sivilce ve akne oluşumunu önleyip iltihaplanmayı azaltmaya da yardımcı oluyor. Kandaki pıhtılaşma riskini de azaltan soğan, özellikle yaşlılığa ve çeşitli etkenlere bağlı olarak gelişen bu problemi de düzenli soğan tüketerek atlatmak mümkündür. Soğan; içerisinde, kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar barındırmasıyla da vücuda vitamin yüklüyor. C vitamini açısından zengin olup, bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve hastalıklara karşı direnç sağlar. Soğan, kalp sağlığını koruyucu özelliklere sahiptir. İçeriğinde bulunan kersetin adlı flavonoid, kan basıncını düşürmeye ve kötü kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Bu da kalp hastalıkları riskini azaltır. Soğan, doğal antiinflamatuar bileşenler içerir. Bu özellikleri sayesinde vücuttaki iltihapları azaltmaya yardımcı olur ve artrit gibi inflamatuar hastalıkların semptomlarını hafifletebilir. Güçlü antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Enfeksiyonlara neden olan bakterilere ve mantarlara karşı etkili bir şekilde savaşır ve vücudu bu tür patojenlerden korur.