Kapya biber, orta büyüklükte, kalın duvarlı, tatlı bir biber çeşididir. Kapya biberlerinin özellikle Türkiye mutfağında yaygın olarak kullanıldığı bilinir. Bu biberler, genellikle kırmızı renkte olup olgunlaştıkça renkleri daha da koyulaşabilir. Peki, biber salçası nasıl yapılır? Kapya biber nasıl kullanılır? İşte merak edilenler... İnce kabuklu ve lezzetli olan kapya biberleri, özellikle salatalarda, yemeklerde, turşularda ve közlenmiş olarak kullanılarak birçok yemekte tercih edilir. Biber salçası yapmak isteyenler tercihini kaypa biberden yana kullanıyor. Lezzetiyle baş döndüren bu biber, kıpkırmızı salçalar için ilk uğrak noktası oluyor. Kapya biberleri, C vitamini, A vitamini, K vitamini, folat ve potasyum gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bu besin öğeleri, bağışıklık sistemini destekleyebilir, kemik sağlığını güçlendirebilir ve birçok biyolojik süreçte görev alabilir. Kapya biberleri, içerdikleri antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşabilir ve hücresel hasarı azaltabilir. Bu özellik, yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve kronik hastalıkların riskini düşürebilir. Kapya biberleri düşük kalorili bir sebzedir ve aynı zamanda lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sağlığını destekler, tokluk hissi sağlar ve kan şekerini düzenler. A vitamini bakımından zengin olan kapya biberleri, göz sağlığı için önemli bir bileşen olan beta-karoten içerir. Beta-karoten, gözdeki retinaya dönüşerek görme fonksiyonlarını destekleyebilir. Bu sebzede bulunan bazı fitokimyasalların kanser hücrelerinin büyümesini engelleme potansiyeli olduğu belirtilmiştir. Lif içeriği sayesinde, kapya biberleri kan lipid profiline olumlu etkilerde bulunabilir ve kolesterol düzeylerini düzenleyebilir. Kapya biberleri, potasyum içeriği ile kan basıncını düzenleme potansiyeline sahiptir. Düşük sodyum, yüksek potasyum diyeti, kalp sağlığını destekleyebilir. MALZEMELER- 20-25kg biber- 6kg domates- 32 yemek kaşığı tuz Biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp güzelce yıkayın.Suyunun süzülmesi için bekletin.Domateslerin kabuklarını soyun. Hepsini kıyma makinasında 2 kere çekin.Tuzlayıp karıştırın ve tepsilere alıp güneşe koyun.Her gün sık sık karıştırın. Kıvam alınca kavanozlara alıp saklayın.