KESTANE BALI
Bal, farklı şekillerde ve türlerde karşımıza çıkabilir. Çiçek balı olduğu gibi kestane balı da bunlardan biridir. Kestane balı, nektarlarını ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında yalnızca üç hafta kadar açan kestane ağacı çiçeklerinden alan arılardan elde edilir. Kestane balı, koyu kırmızı renkte olma eğilimindedir, kristalleşmesi daha uzun sürer ve hafif acı bir tada ve kokuya sahiptir.
Harika bir vitamin kaynağıdır ve tatlılığına rağmen kalorisi çok düşüktür. Günde iki veya üç yemek kaşığı kestane balının, özellikle yatmadan yaklaşık 3 saat önce cevizle birlikte alındığında erkeklerde ruh halini iyileştirdiği ve enerji verdiği bilinmektedir.
ÜZÜM PEKMEZİ
Üzüm şurubu ya da pekmezi, ezilmiş üzümlerden ve kaynatılmış, soğutulmuş ve kalın bir macun haline getirilmiş üzüm suyundan yapılır. İlave şeker içermez ve dölleyici sperm üretimini sağlayan bir hücre farklılaşma süreci olan spermatogenezi içeren kromla doludur.
Akdeniz'deki bazı ülkelerde sertleştirilerek ceviz veya bademle servis edilen tatlı bir ikrama dönüştürülür. Sporcular, spor aktivitesine başlamadan önce enerji seviyelerini yükseltmek için pekmez tüketebilirken, ayrıca grip ve soğuk algınlığı tedavisinde veya annelerin doğumdan sonra iyileşmesine yardımcı olmak için kullanılabilir, ancak aynı zamanda doğal bir afrodizyak olarak da kullanılabilir.