KULAK KANALI ENFEKSİYONU NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?
Kulak kanalı dışardan gördüğümüz kulak deliği ile kulak zarı arasında ve bizim dış kulak yolu alarak adlandırdığımız alan. Bu kanalın büyük bir kısmı deri ile kaplı ve bu deri enfeksiyonlar için bir bariyer oluşturuyor. Kulak kanalı cildinde oluşan herhangi bir hasar bu bölgede enfeksiyon oluşumu için zemin hazırlıyor. Su ile temas, nemli ortam gibi tetikleyici faktörler ile enfeksiyonun şiddeti artıyor.
Kulak kanalı enfeksiyonu oluştuğunda hastada en önemli şikayet kulak ağrısı oluyor. Bu ağrı çok şiddetli ve hastalar için oldukça rahatsız edici. Hatta bu ağrı nedeniyle birçok hastanın tatili kabusa dönüşüyor. Kulak kanalı enfeksiyonunda bunun dışında kulak ağrısı, işitme azlığı gibi şikayetler de olabiliyor.
ENFEKSİYONLAR İLERLEYİCİ Mİ?
Hastanın bağışıklık sistemi normal ise bu enfeksiyonlar genellikle kulak kanalında sınırlı kalıyor. Ama şeker hastalığı (diyabet), kanser tedavisi gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ek bir sorun varsa bu enfeksiyonlar kafa kemiklerine ilerleyebiliyor ve yüz felci, menenjit gibi daha ciddi hasarlara neden olabiliyor.