Kısa sürede hazırlanan 14 pratik yemek tarifi

Günün temposuna ayak uydurmaya çalışırken akşama yemek hazırlamak için vaktiniz kalmadıysa size şipşak hazırlayabileceğiniz bazı yemek tarifleri hazırladık. İşte, Hızlıca hazırlayabileceğiniz kolay yemek tarifleri...

PRATİK AKŞAM YEMEĞİ TARİFLERİ
PİZZA BÖREK TARİFİ
Pizza börek malzemeler
- 3 adet yufka
- 125 gram tereyağı
- 2 su bardağı süt
- 2 adet yumurta
- 1/2 bağ maydanoz
- 3 adet domates
- 4-5 dal taze soğan
- 250 gram kaşar peyniri
- Dilimlenmiş sucuk
- 1 adet kırmızı biber
- 2-3 adet köy biberi
- Karabiber
- Kekik
- Tuz
PİZZA BÖREK YAPILIŞI
- Öncelikle tereyağını tavada eritin.
- Bu esnada kaşar peyniri, sucuk, maydanoz, biber ve taze soğanı uygun şekilde dilimleyin.
- Eriyen tereyağını geniş cam bir kabın içerisine dökün.
- Üzerine 2 bardak sütü ekleyerek karıştırın.
- Sütün içerisine yumurtaları da ilave ettikten sonra tekrar karıştırın.
- Domates dışındaki dilimlediğiniz tüm malzemeleri sütlü karışımın içerisine ekleyin.
- Bu esnada bir adet yufkayı yağlanmış fırın tepsisinin içerisine yerleştirin.
- İkinci yufkayı rulo şeklinde (içi boş olarak) sarın. Sardığınız yufkayı çok ince dilimler halinde kesin.
- Kestiğiniz yufkaları elinizle düzelttiğinizde makarna hamuru gibi gözükmelidir.
- Kestiğiniz yufkaları fırın tepsisindeki yufkanın üzerine ekleyin ve dağıtın.
- Üçüncü yufkayı da aynı şekilde rulo yapıp keserek tepsideki yufkanın üzerine yerleştirin.
- Fırın tepsisindeki yufkanın kenarlarını kıvırarak kalınlaştırın.
- Yufkanın üzerine hazırladığınız iç harçlı karışımı ekleyerek her yerine yaydırın.
- Cam kasenin dibinde kalan sütlü karışıma dilimlenmiş domatesleri batırın ve yufkaların üzerine yerleştirin.
- Son olarak kasede kalan sosu, yufkanın kenarlarına sürün.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20-25 dakika pişirin.
- Pişen pizza böreği, dilimleyerek servis edebilirsiniz.

KÖRİLİ MANTARLI TAVUK TARİFİ
Körili mantarlı tavuk malzemeler
- 250 gram tavuk göğsü
- 4-5 adet mantar
- 1 tatlı kaşığı köri
- 100 ml. krema
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 adet havuç
- 1 adet kırmızı biber
- Tuz
- Karabiber
KÖRİLİ MANTARLI TAVUK YAPILIŞI
- Öncelikle tavayı ısıtın ve tereyağını eritin.
- Tavuk göğsünü küçük küçük kesin. Tereyağı eriyince tavukları içine alarak kavurun.
- Mantarları temizledikten sonra doğrayın ve tavukların üzerine ilave edin.
- Havuç ve kırmızı biberleri de uzun uzun doğrayın. Ardından tavaya ekleyin.
- Tavukların üzerine köri, tuz ve karabiberi ekledikten sonra birkaç kez daha karıştırın.
- Ardından kremayı ekleyerek ocağın altını kısın.
- Tavukları kremayı çekinceye kadar ocakta pişirin.

KLASİK KÖFTE TARİFİ
Klasik köfte malzemeler
- 1 soğan
- Yarım demet maydanoz
- 500 gr dana kıyma
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1.5 yemek kaşığı galeta unu
- Tuz
KLASİK KÖFTE YAPILIŞI
- Köfte harcını hazırlamak için, soğanları rendeleyin ve maydanozları ince ince kıyın. İsterseniz, bir diş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
- Soğan, maydanoz, kıyma, yumurta, zeytinyağı ve tuzu bir kaba alıp iyice yoğurun. Bu sırada istediğiniz baharatları da ekleyerek yoğurmaya devam edin.
- Hazırladığınız harcın üzerini streç filmle kapatarak yarım saat buzdolabında dinlendirin.
- Ardından harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. 1 cm olacak şekilde üzerine bastırarak yassılaştırın.
- Tüm harcı aynı şekilde hazırladıktan sonra ızgara veya az yağ eklenmiş tavada pişirin. Pişen köfteleri kap içine alarak sıcak bir şekilde servis edin.

KIYMALI MAKARNA TARİFİ
Kıymalı makarna malzemeler
- 1 paket spagetti makarna
Sosu için
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- 250 g kıyma
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 dal kereviz sapı
- 1 küçük havuç
- Tuz
- Karabiber
KIYMALI MAKARNA YAPILIŞI
- İlk olarak spagetti makarnayı haşlayın ve suyunu süzün.
- Sosu için zeytinyağını bir sos tenceresinde ısıtın. Küp küp doğradığınız soğanı ve ezdiğiniz sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun.
- Kıyma ve salçaları da bu karışıma ilave edip kıymanın rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.
- İnce doğranmış kereviz sapı ve rendelenmiş havucu ekleyerek harcı tuz ve karabiberle tatlandırın.
- Makarnayı haşladığınız sudan bir kepçe kadar ilave edip sos suyunu çekene kadar pişirin.
- Suyunu süzdüğünüz makarnayı kıymalı sosa ekleyip iyice karıştırın.

NOHUT DÜRÜMÜ TARİFİ
Nohut dürümü malzemeler
- 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
- ¼ demet maydanoz
- 1 adet kapya biber
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet lavaş ya da tırnak pide
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı karabiber
NOHUT DÜRÜMÜ YAPILIŞI
- İlk olarak nohutları haşlayın. Dilerseniz bir gece önceden odun fırınında da pişirebilirsiniz.
- Bir kap içerisine doğranmış soğan, maydanoz ve sumak koyun. Karışımı elinizle harmanladıktan sonra, kapya biberi de ilave edin.
- Tepsi içerisine lavaşı koyun ve içerisine haşladığınız nohutları ekleyin. Üzerine maydanozlu karışımı ekleyin ve baharatları dökün.
- Ardından lavaşın kenarlarını kıvırın ve rulo şeklinde sarın.

KABAK MÜCVERİ TARİFİ
Kabak mücveri malzemeler
- 3 kabak
- 3 taze soğan
- Karabiber
- 1 demet dereotu
- 75 gr beyaz peynir
- 2 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı toz beyaz biber
- 1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için
- 1.5 su bardağı zeytinyağı veya ayçiçek yağı
KABAK MÜCVERİ YAPILIŞI
- Öncelikle kullanılacak kabakları iyice yıkayın. Uçlarını kesin ve kabuklarını soyun.
- Kabakları, rendenin ince tarafıyla büyük bir kaseye rendeleyin. Hafif bir şekilde sıkarak suyunu süzün.
- Taze soğanları temizledikten sonra doğrayın. Dere otlarını da yıkayın ve ince ince kıyın.
- Tuzu alınmış beyaz peyniri elinizle ufalayın. Rendelenmiş kabağa kalan malzemelerden un ve yumurtayı da ilave edin ve hepsini karıştırın.
- 2-3 yemek kaşığı ay çiçek yağını tavada ısıtın. Yemek kaşığı dolusu mücver harcını yağa dökün.
- Harcın üzerine kaşığın tersiyle hafifçe bastırıp yassılaştırın. Her iki tarafını da kızartın.
- Kızaran mücverleri kağıt havlu üzerine alın. Servis tabağına dizip üstlerine karabiber serpin.

FESLEĞEN SOSLU MAKARNA TARİFİ
Fesleğen soslu makarna malzemeler
- 1 paket hazır makarna (Penne, spagetti vs isteğe göre)
- 150 gr taze fesleğen
- ½ su bardağı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı parmesan peyniri
- 200 ml krema
FESLEĞEN SOSLU MAKARNA YAPILIŞI
- Öncelikle bir robot içerisine fesleğenler kurutularak eklenir ve zeytinyağı ile birlikte çekilir.
- Makarna bir tencere içerisinde haşlanır ve aldante bırakılır. (Makarna çok fazla pişirilirse doku olarak hoş bir hal almaz.)
- Bir tavaya krema eklenir ve biraz ısındığı sırada fesleğenli karışımı, parmesan peynirini ilave edildikten sonra isteğe göre tuz ilave edilir ve karıştırılır. (Krema fazla ısınırsa kesilir.)
- Krema fokurdamaya başladıktan sonra makarnayı ilave edip 2-3 dk karıştırılır ve altı kapatılır, servis edilir.

ISLAK HAMBURGER TARİFİ
Islak hamburger malzemeler
- 4 hamburger ekmeği
- Köftesi için
- 350 g kıyma
- 1 yumurta
- 4 - 5 dal maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- 2 yemek kaşığı galeta unu
- Sosu için
- 5 domates
- 3 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı ketçap
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz
- Karabiber
- Zeytinyağı
ISLAK HAMBURGER YAPILIŞI
- Köfte için gerekli olan malzemeyi bir yoğurma kabına alıp yoğurun. İri parçalar kopartıp hamburger köftesi şekli verin. Yağsız tavada pişirin.
- Sosu için zeytinyağı hariç tüm malzemeyi blenderdan geçirip püre haline getirin. Zeytinyağını tavada ısıtın. Domatesli sosu ilave edip kaynatın.
- Hamburger ekmeklerini ortadan ikiye kesip pişen domatesli sosun içine batırıp çıkarın. İçlerine köfteleri yerleştirin.
- Köfteleri pişirdiğiniz tavaya iyice ıslatarak yağlı kağıt koyun. Hamburgerleri ıslak fırın kağıdının üzerine koyup tavanın kapağı kapalı olarak ekmekler iyice yumuşayana kadar birkaç dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

KIZARMIŞ PİLAV TARİFİ
Kızarmış pilav malzemeler
- Yarım su bardağı pirinç
- Yarım kırmızı soğan
- 100-200 gram tavuk göğsü
- 2 diş sarımsak
- Karabiber
- Kırmızı biber
- Zerdeçal
- Zencefil tozu
- Tuz
- Tatlı soya sosu
- Taze soğan
- Haşlanmış havuç
KIZARMIŞ PİLAV YAPILIŞI
- İlk olarak tavukları kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir kabın içinde soya sosu ile harmanlayın.
- Tavukların üzerine karabiber ve tuz serpiştirdikten sonra kenarda bekletin.
- Bu esnada küçük bir tavanın içerisinde pirinçleri haşlayın.
- Teflonun içine az miktarda yağ ekleyin. Tavaya tavuk etini koyarak soteleyin.
- Biber, sarımsak ve soğanları küçük küçük doğrayın. Haşlanmış havuçları da küp şekilde doğrayın.
- Tavuğun üzerine sarımsak, biber ve soğanı ekleyin.
- Malzemeleri karıştırdıktan sonra zerdeçal, karabiber, tuz ve zencefil tozunu ekleyerek harmanlayın.
- Tavanın yarısını boş bırakın. Bu kısma haşlanmış pirinçleri ekleyin.
- Pirinçleri soteledikten sonra tavuk eti ile karıştırın. Son olarak havuçları da ekleyerek tüm malzemeleri karıştırın.

FIRINDA KARIŞIK SEBZE TARİFİ
Fırında karışık sebze malzemeler
- 2 kabak
- 2 patlıcan
- 4 domates
- 2 patates
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- Kekik
- Biberiye
- Tuz
- Karabiber
FIRINDA KARIŞIK SEBZE YAPILIŞI
- Patateslerin kabuklarını soyun. Kabak, patlıcan, domates ve patatesleri halka dilimleyin.
- Bir kapta zeytinyağı, kekik, biberiye, tuz ve karabiberle birlikte bütün doğranmış sebzeleri iyice harmanlayın.
- Kullanacağınız tepsinin altına yağlı kağıt serin.
- Bir tavanın içine zeytinyağı, domates ve sarımsakları ekleyin ve kavurun.
- Hazırladığınız tepsiyi, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Domates ve sarımsakları da üzerine ilave edin.

FIRINDA BEBEK PATATES TARİFİ
Fırında bebek patates malzemeler
- 1 kg bebek patates
- 3-4 diş sarımsak
- 10 diş arpacık soğan
- Tuz
- Karabiber
- Zeytinyağı
- 1 dal taze biberiye
- 1 kaşık tereyağı
FIRINDA BEBEK PATATES YAPILIŞI
- Bebek patatesleri bütün bir şekilde fırın tepsisine alalım.
- Arpacık soğanları soyalım ve bütün bir şekilde patates olan tepsiye alalım.
- Sarımsakların yarısını ezelim ve patatesleri sarımsak zeytinyağı tuz ve karabiberle harmanlayıp önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim.
- Piştikten sonra patatesleri ikiye bölerek tüm sebzeleri tavaya alalım tereyağı ve biberiye yaprakları ve kalan 2 diş ezilmiş sarımsakla beraber tavada çevirelim ve sıcak servis edelim.

KARNABAHAR KIZARTMASI TARİFİ
Karnabahar kızartması malzemeler
- 1 küçük karnabahar
- 1 su bardağı un
- 2 yumurta (akları ve sarıları ayrılmış)
- 175 gr maden suyu
- Tuz
- 3 yemek kaşığı kapari
- Yarım limon
- 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
Kızartmak için
- Ayçiçeği yağı
KARNABAHAR KIZARTMASI YAPILIŞI
- Karnabaharı iri parçalara ayırın. Kaynamış suda 5 dakika haşlayın ve süzerek soğumaya bırakın.
- Yumurta sarıları, un, maden suyu ve tuzu bir kasede karıştırın.
- Yumurta aklarını temiz ve kuru bir kapta mikserle iyice çırpın ve unlu karışıma ekleyerek kaşıkla söndürmeden karıştırın.
- Karnabaharları önce una sonra karışıma batırarak kızgın yağda 2-3 dakika kadar kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün.
- Kıyılmış maydanoz, kapari ve limon suyunu karıştırıp karnabaharların üzerine serpiştirin.

ÜRGÜP KÖFTESİ TARİFİ
Ürgüp köftesi malzemeler
- 500 gram dana kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 7 adet patates
- 1 tutam maydanoz
- 3 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı irmik
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için:
- Fındık yağ
- Un
ÜRGÜP KÖFTESİ YAPILIŞI
- İlk olarak patateslerin kabuklarını soyun.
- Patatesleri rendeleyip suyunu çıkartın ve bol yağ ile kızartın.
- Kıymayı geniş bir kabın içine alın.
- Üzerine patates, kuru soğan ve sarımsak rendeleyin.
- Ardından yumurta ve irmik ekleyerek yoğurun.
- Maydanozları ince ince kıyın.
- Köfte harcına maydanoz, tuz ve karabiberi ekledikten sonra tekrardan yoğurun.
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve parmak şekli verin.
- Bir tabağın içerisine un koyun.
- Şekil verdiğiniz köfteleri una bulayın ve yağda kızartın.

TAVUKLU BURİTTO TARİFİ
Tavuklu buritto malzemeler
- 2 adet lavaş, tortilla ya da krep
- 2 adet tavuk göğsü ya da tavuk pirzola
- 6 yemek kaşığı pilav
- 6 yemek kaşığı barbunya yemeği veya konserve fasulye
- 2 yaprak marul ya da kıvırcık
- 100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
- 2 adet rendelenmiş domates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 2 - 3 diş sarımsak
- 1 adet kapya biber
- 1 adet yeşil biber
- Bir tutam tuz
- Bir tutam karabiber
- Bir tutam kırmızı toz biber, pul biber
- Kimyon ya da zerdeçal
TAVUKLU BURİTTO YAPILIŞI
- Soğanlar yarım ay şeklinde, sarımsaklar ince ince doğranır ve sıvı yağda kavurulmaya başlanır. Damak zevkinize göre hafif diri kalabilirler.
- Tavuk etleri ve kapya biber jülyen doğranır, tavaya eklenir.
- Tuz ve baharatlarla birlikte 10 dakika kadar daha pişirilir.
- Lavaşa domates rendesi sürülür, kaşar peyniri dizilir.
- Marul üzerine sırasıyla pilav ve fasulyeden 3 kaşık alınarak yayılır.
- Tavadaki harçtan alınıp tüm malzemelerin üzerine yerleştirilir.
- Lavaşın her tarafı kapalı olmalıdır. Zarf ya da şişkin bir dürüm şeklinde itinayla katlanır. Birleştirme yeri hafif ıslatılarak kapatılır.
- Kapatılan yüzeyi tavaya gelecek şekilde ısıtılır. Bu işlem için tost makinesi de kullanabilirsiniz.
- Yeteri kadar ısındığında servis tabağına alabilirsiniz.
- Ortasından çapraz gelecek şekilde keserek arzuya göre ya da sade şekilde servis edebilirsiniz.