Tedavi nasıl uygulanır?
Günümüzde yaygın uygulama şeklinde ise ameliyathanede veya poliklinik koşullarında kalça kemik iliği veya karın yağ dokusundan alınarak özel santrifüj sistemleri ile 1-2 saat içerisinde konsantre edilen kök hücreler, taze halde aynı seansta uygulanabilir ve özel tasarlanmış laboratuvar ortamları gerektirmez.
Hasta işlemden hemen sonra yürüyebilir ve aynı gün içerisinde evine gidebilir. Ancak bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle zayıflamış olanlara, romatoid artrit gibi aktif iltihaplı eklem hastalıklarına, kanama riski olan hastalara, kanser hastalarına ve çok ileri yaşlı hastalara kök hücresi tedavisi uygulanmaz.
Uygun hastalar için güçlü bir tedavi haline dönüşebilmektedir
Kök hücrelerin kıkırdak onarımında insanlar üstündeki uygulamalar çok yenidir. İzlem süresi kısa ve az sayıda hasta üzerinde uygulanmış çalışmalardır. Bu çalışmalarda, uygun seçilen olguların kabaca yüzde 80'inde başarılı sonuçlar bildirilmiştir. Bu da tedaviye uygun hasta seçiminin başarıyı ne kadar artırdığını göstermektedir.
Ne kadar bu tedavi şekli çoğu hastalıkta kurtarıcımız gibi gözükse de kök hücre tedavisi bir yardımcı tedavi yöntemidir. Ana tedavilere ilave olarak yapılması daha iyi sonuçlar vermektedir.
Ana tedavinin uygulanamayacağı durumlarda belirli bir süre konfor sağlaması için uygulanabilir. Ne kadar fayda göreceksiniz ve siz kök hücre için uygun bir hasta mısınız bunu gerekli muayene ve tetkiklerden sonra doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. Eğer kök hücre tedavisine uygun bir hastaysanız tedaviniz sonrası yüzünüz gülecektir.