Selen Serdaroğlu / Posta.com.tr |
Kolajen destekleri ve kolajen takviyeleri son yıllarda hayatımıza yoğun bir şekilde girmiş durumda. Öyle ki öncesinde sadece eczanalerde bulabildiğimiz kolajen destekleri artık sıvı ve hap formunda güzellik marketlerde dahi satılıyor. Aslında kolajen destekleri yeni bir buluş değil. Kemik, deri, tendon, fibröz kıkırdak ve diş yapısının kurulmasında görevli tip 1 kolajenin yaşla birlikte azalması sonucunda doktorlar tarafından kolajen takviyeleri tedavi amaçlı uzun zamandır kullanılıyor. Tip 1 kolajen vücuttaki kolajenin yüzde 90'ını oluşturuyor.
Yine de vücudumuzun kendi başına üretebildiği ve besinlerden alınabilen ancak yaşlanmanın etkisi ile boşalan kolajen depolarımız için kolajen takviyeleri konusunda halen yeterli bilgiye sahip değiliz. Saç ve cilt için hangi kolajen, kemik ve kıkırdak yapısı için hangi kolajen, kolajen desteğinin hangi formu ve türü daha yararlı; karıştırılabiliyor. Öncelikle vücudumuzda doğal olarak bulunan kolajene yakından bakalım.
Vücut kolajeni doğal olarak üretir ancak yaş aldıkça daha az ve daha düşük kaliteli kolajen üretmeye başlar. Vücuttaki kolajen üretminin azalması sonucu ciltte sarkma ve kırışık gibi yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Kemiklerde bulunan kolajen ağının bütünlüğünün bozulması da kemik gücünde azalmaya yol açar.
Yaşlandıkça, mevcut kolajenimiz parçalanır ve vücudumuz daha fazlasını üretemez hale gelir. Bunun sonucu olarak da son yıllarda çokça adı geçen kolajen takviyelerine yöneliriz. Peki kolajen nasıl tüketilmeli? Öncelikle kolajenin tam olarak ne işe yaradığını açıklayalım.
KOLAJEN NE İŞE YARAR?
- Kolajen takviyeleri cilt nemlenmesini ve esnekliğini artırmaya yardımcı olur. Kırışıklıkları hafifletebilir.
- Ciltteki yağ tabakasının azalmasını sağlar, daha güçlü tırnak ve saç gelişimine yardımcı olur.
- Kolajen aynı zamanda eklemlerin esnekliğini artırır, kemik erimesinin önüne geçer.