Korona kabusu geri döndü, rekor kırıldı! 4 haftada tam 15 bin arttı, uzmanlardan dikkat çeken aşı detayı!

Okulların açılması ile birlikte son dönemlerin koronavirüs rekoru kırıldı. 4 hafta içerisinde 15 bin gibi bir artış gösteren yeni varyant, çok daha hızlı yayılarak kitleleri tehdit ediyor. Peki, uzmanlar konu hakkında ne diyor? Konuya ilişkin detaylar neler? Türk Toraks Derneği konuya ilişkin tüm detayları ele aldı.

Okulların açılmasıyla birlikte Covid-19 başta olmak üzere bulaşıcı hastalıklar yükselişe geçti. Son dört haftada dünya genelinde saptanan Covid-19 olgu sayısı, bir önceki aya göre 15 bin 348 artış göstererek 251 bin 996’a ulaştı.

Koronavirüsün yanı sıra influenza ve RSV gibi virüslerin de yükseldiğine dikkat çeken Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, "Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi güncellenmiş Covid-19 aşıları ivedilikler ülkemize getirilmeli ve yüksek riskli kişiler aşılanmalı" dedi.

"SON DÖRT HAFTADA ARTIŞ GÖSTERDİ"
Doç. Dr. Aykaç, pandemiyle ilgili ölümlerin dünya genelinde bilinenden daha fazla olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: "Covid-19 pandemisinin resmi olarak başladığı günden Ekim 2024’e kadar geçen dönemde 776 milyondan fazla doğrulanmış vaka ve 7 milyondan fazla ölüm raporlandı. Bilimsel araştırmalar, pandemiye bağlı ölümlerin gerçek sayısının resmi verilerin 3 katı olduğuna işaret ediyor. Her ne kadar Dünya Sağlık Örgütü, Mayıs 2023’te, Covid-19 pandemisi için küresel acil durumu sona erdirmiş olsa da pandemi hala sona ermemiştir. Örneğin son dört haftada dünya genelinde saptanan Covid-19 olgu sayısı, bir önceki aya göre 15 bin 348 artış göstererek 251 bin 996’a ulaşmıştır. Virüs, yeni mutasyonlarla varlığını sürdürmektedir. DSÖ verilerine göre, son haftalarda en sık JN.1 varyantı etken olarak bildirilmektedir

Dünya genelinde test yapımında ve olgu bildirimlerindeki azalma nedeniyle raporlanan Covid-19 vakaları enfeksiyonun yaygınlığını doğru bir şekilde temsil etmemektedir. Bununla birlikte son dönemde bazı ülkeler hem yeni olgu sayılarında, hem de hastaneye yatış ve ölümlerde artışlar bildirmektedir. Bu kısıtlı veriler, Covid-19 enfeksiyonunun dünya genelinde halen bir tehdit olmaya devam ettiğini göstermektedir. Bu nedenle erken uyarı, gözetim, raporlama, varyant takibi, erken klinik bakım ve tedavinin sağlanması, güncellenmiş aşılarla yüksek riskli grupları aşılama ve toplumsal bilgilendirme önem taşımaktadır."

"YÜKSEK RİSKLİ GRUPLAR GÜNCEL AŞILAR İLE AŞILANAMIYOR"
Güncel aşıların ülkemizde de kullanılması ve risk grubundakilere yapılması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aykaç sözlerini şöyle noktaladı: "Ülkemizde Sağlık Bakanlığı vaka sayısı bildirimi en son Mart 2023 itibarı ile yapılmıştır. Mart 2023 sonrası kaç vakanın olduğu, kaç kişinin Covid-19 nedeniyle öldüğü ve ülkemizdeki varyantların neler olduğu bilinmemektedir.

Ayrıca, ülkemiz, güncellenmiş Covid-19 aşılarına sahip değildir. Pandeminin ilk döneminde kullanılan ve ülkemizde halen bulunan aşıların, genetik yapısı değişmiş yeni varyantlara karşı etkili olması beklenmemektedir. Benzer şekilde, ülkemizde Covid-19 tedavisinde etkili ilaçların hiçbiri yoktur. Bu nedenle yüksek riskli gruplar güncellenmiş aşılar ile aşılanamamakta ve Covid-19 nedeniyle hayati tehlike taşıyan hastalar tedavi edilememektedir."

"HASTA OLANLAR SAĞLIKLI BİREYLERDEN UZAK DURMALI"
Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Sekreteri Doç. Dr. Ezgi Demirdöğen ise okulların açılmasıyla birlikte yükselen vaka sayılarına dikkat çekti: "Yaz tatilinin ardından okulların eğitime başlaması beklendiği gibi viral solunum yolu enfeksiyonlarında artışa yol açmıştır. Yakın zaman içerisinde Covid-19 dışında influenza ve RSV gibi diğer viral etkenlerin de yapacağı mevsimsel salgınlarla birlikte sağlık hizmeti üzerinde var olan yük daha da artacaktır.

Bu nedenle herkesin el hijyenine dikkat etmesi ve başta okullar olmak üzere kapalı alanların uygun havalandırma yöntemleri ile havalandırılması önemlidir. Öte yandan grip benzeri yakınmalar gösteren kişilerin maske kullanması ve yakınmaları geçene kadar sağlıklı bireylerden uzak durmaları bulaşma zincirinin kırılması ve Covid-19 ve diğer solunumsal virüs salgınlarının şiddetinin azalması için önemlidir."

Doç. Dr. Demirdöğen, güncel aşıların getirilmesi ve 65 yaş üstü ile risk grubu hastalarda kullanılmasının önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle noktaladı: "İvedilikle, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi güncellenmiş Covid-19 aşıları ile yüksek riskli kişilerin aşılanması, yüksek risk grupları dışındaki kişilere isteğe bağlı güncellenmiş aşılarla Covid-19 aşılama hizmeti sunulması ve tedavide etkinliği kanıtlanmış ilaç ya da ilaçların sağlanarak yaşamsal risk taşıyan Covid-19 hastalarının etkili tedavilerinin yapılması gereklidir. Son olarak 65 yaş üzeri herkese, KOAH, kanser, kalp-böbrek hastalığı, inme ya da diyabet gibi bir kronik hastalığa sahip olanlara ve sağlık çalışanı, kolluk kuvveti ya da itfaiye çalışanları gibi kritik toplumsal hizmet sunan gruplara aile hekimleri aracılığıyla Covid-19 ve grip aşılarının ücretsiz olarak sağlanması zorunludur."