Kredilerde faizler düşer mi? İhtiyaç, taşıt ve konut kredisi için dikkat! Ev ve araba almak isteyenler için indirim beklentisi!

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’den yüzde 47.5’e çekti. Beklentilerin de üzerinde indirim yapmış oldu. İhtiyaç, taşıt ve konut kredilerinde faizler düşer mi? Ticari kredilerde 'ciddi faiz indirimi' beklentisi oluştu. Kredi ile ev ve araba almak için beklemeli mi? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı.

Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı. Banka beklentilerin de üzerinde indirim yaparak politika faizini yüzde 50’den yüzde 47.5’e çekti. Peki yüzde 2.5’luk faiz indirimi kredi faizlerine aynı oranda yansır mı? Faiz indirimlerinin devamı gelir mi? İşte detaylar...

Merkez Bankası yılın son faiz kararını sürpriz bir şekilde açıkladı. Piyasalar 150 baz puan beklerken, TCMB beklentilerin de üzerinde 250 baz puanlık bir indirime gitti. Faiz indirimi sonrasında vatandaşlar özellikle faizlerindeki seyri merak ediyor. Peki kredi faizleri düşer mi? Bundan sonraki süreçte faiz indirimleri devam edecek mi?

Milliyet.com.tr’nin haberine göre, konuyla ilgili tüm merak edilenleri değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası önceki dönem faiz kararında hizmet enflasyonundaki belirgin iyileşme sinyalinden bahsetmişti.

Bu dönemde enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün daha belirgin hale gelmeye başladığını söyleyerek ‘belirgin ve kalıcı iyileşme sağlana kadar sıkı para politikası devam edecektir’ açıklamasında bulundu.

TCMB’DEN GECELİK FAİZ KORİDORU HAMLESİ
Merkez Bankası, 150 baz puanlık beklentinin ötesine geçerek 250 baz puanlık bir indirim yaptı. Gecelik faiz koridorunda 150 baz puanlık artı ve eksi yönlü bir pencere açarak gerektiğinde politika faizini %49’a çekebilirim ya da %46’ya indirebilirim mesajını verdi.

Bu, Merkez Bankası’na sıkı para politikasını sürdürmek için önemli bir durum oluşturdu. Yani eğer enflasyonist bir ortam olursa bu koridor vasıtasıyla bankalar üzerinden bir faiz politikası görülecek. Eğer enflasyon beklenenden çok daha iyi bir seyir sürdürürse politika faizini indirmeden bankaların piyasayı fonlaması adına gecelik faizi %46 seviyesine indirebileceğini söyledi.


‘İHTİYAÇ KREDİSİ ÇEKENLER İLERİDE KREDİ YAPILANDIRABİLİR’
İhtiyaç kredisi çekecek kişiler bu faiz oranından kredi çekip ihtiyaçlarını görüp 2025 yılındaki faiz indirim patikasına göre tekrar kredilerini yapılandırabilirler. Ancak taşıt ve konut kredi çekenler için yüksek faiz baki kalacak ve aynı yüksek faizden aylık taksitlerini vade sonuna kadar ödemek zorunda kalacaklar.

KREDİ İLE EV VE ARAÇ ALMAK İÇİN BEKLENMELİ Mİ?
Eğer acil bir ihtiyaç değilse ev ve araba almak için faizlerin bir miktar daha düşmesi beklenebilir.

FAİZ İNDİRİMLERİNİN DEVAMI GELİR Mİ?
Bundan sonraki süreçte Merkez Bankası’nın 2025 yılında 12 kere değil de 8 kere faiz toplantısı yapacağı, bekle-gör ve zamanı geldiğinde jumbo faiz indirimleri yapabileceğini değerlendiriyorum. Şu anda politika faizinin örtülü bir şekilde %46’ya gelen bir faiz oranı mevcut.

Yıl sonu gerçekleşen enflasyonun %45 civarında olması bekleniyor. Yıllık enflasyona eş güdümlü bir faiz politikası göreceğiz diyebiliriz.

Bu minvalde mart ayında %40’ın altına düşecek yıllık enflasyon öngörülerek Ocak pas geçilip Şubatta, en kötü Martta ikinci faiz indirimi gelecektir diye düşünüyorum.”