Bu tip egzamayı önlemek için alerjen maddenin tespit edilmesi ve bununla temasın kesilmesi gerekmektedir. Diğer tip olan irritan kontakt dermatit sabun, kolonya, dezenfektan ve deterjan vb. irritan maddelerin özellikle soğuk ve nemi azalmış hava nedeniyle bütünlüğü bozulmuş deriyi daha fazla tahriş etmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu nedenle daha çok eller, yüz gibi dış havaya ve irritan maddelere daha çok maruz kalan bölgelerde gözlenir. Bu alanlarda kızarıklık, kepeklenme, çatlak ve yara oluşumları ile kendini gösterir. Kontakt egzama, kısa süreli ve geçici olabileceği gibi uzun süreli ve tekrarlayan şekilde de görülebilir.
“Seboreik Egzama (Yağlı Egzama) : Temel nedeni cildin yağlı olmasından kaynaklı olan fakat mevsim değişimleri, stresin de etken olduğu kulak, saç derisi, göğüs bölgesi, burun kenarları gibi bölgeleri tutan tekrarlayıcı bir egzama çeşididir.
“Asteotatik Egzama: Cildin çok kuru olması nedeniyle oluşan, genellikle yaşlı hastalarda ciltteki yağ oranının azalması ile kış aylarında da havadaki kuruluğun artmasına bağlı olarak ciltteki egzamaların artışının gözlendiği bir egzama çeşididir. Yağ tabakasının azalmasıyla ciltte kuruluk, pullanma gözlemlenir ve ciltte çatlaklar oluşabilir.