Bayram sevinciniz kursağınızda kalmasın! Aşırı miktarda tüketmek kansere davetiye çıkarıyor: Bağırsakları tıkıyor, kolesterolü zirveye çıkarıyor, sindirim sistemini alt üst ediyor

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber herkesi farklı bir heyecan sarıyor. Kimisi bayramın şenlikli günleri için mutlu olurken kimisi de birbirinden lezzetli kavurmaları yemek için gün sayıyor. Fakat bu özel dönemde beklenmedik sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor. Bunun nedeni ise eti aşırı miktarda tüketmek oluyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kalp damar sağlığının korunması için uyarılarda bulundu. Alıcı, aşırı kırmızı et tüketiminin kalbi yoracağının unutulmaması gerektiğini söyledi. İşte tüm detaylar…

HAFTADA 500 GRAMIN ÜZERİNE ÇIKMAYIN
Alıcı, sağlıklı bir kişinin kırmızı et tüketiminin haftada 350 gr-500 gr kadar olması gerektiğini, damar sertliği, yüksek kolesterol ve kalp hastalığı olan kişilerde ise bu miktarın daha da düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

KURBAN BAYRAMI’NDA ÇOK DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİYOR
Sağlıklı bir bayram geçirmek için önerilerde bulunan Doç. Dr. Alıcı, şunlara dikkati çekti:
"Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etinin yağsız bölümlerini tercih edin. Et ile birlikte tuz tüketimini de en aza indirgemeye çalışın. Kurban bayramında et tüketimini günde bir porsiyonla sınırlayın. Bayram boyunca her öğün kırmızı et tercih etmeyin. Et tüketirken mutlaka yoğurt veya ayran gibi süt ürünlerini tercih edin. Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde tüketmeye özen gösterin. Et ile birlikte yeşillik ve farklı besin gruplarına yer verin. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin."

HAYVANIN BU BÖLÜMLERİNİ TERCİH ETMEYİN
Kurbanın dalak, böbrek, karaciğer, şırdan ve mumbar gibi sakatat diye tabir edilen organlarının tüketilmemesini tavsiye eden Alıcı, "Bu organlar yoğun kolesterol içeriği nedeniyle kalp hastalarına için büyük risk oluşturuyor. Hastalarımız et tüketmek istiyorlarsa az tuzlu, çok az yağlı ve haşlama olarak tercih etmeliler" dedi.

ETİ YEMEDEN ÖNCE DİNLENDİRİN
Alıcı, Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanların etinin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğini belirterek, “Taze etlerin sindirimi çok zordur. Hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Kurban eti en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Özellikle kalp damar hastalarının buna çok dikkat etmelerini öneriyoruz” diye konuştu.

AĞIR YEMEKLERDEN UZAK DURUN
Fazla kırmızı etin yanı sıra ağır yemekler, pastalar ve tatlılarda da dozun aşılmamasını tavsiye eden Doç. Dr. Gökhan Alıcı, bir öğünden ne çıkar gibi bir yaklaşımla yapılan aşırı tüketimin zararlarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Ağır yemek sonrası kalp daha hızlı atmaya başlar, tansiyon yükselir. Bu nedenle yüksek karbonhidratlı, kızartmalı ve yağlı yemek anlamına gelen aşırı ağır bir yemek, kalbimizi zorlayacaktır.

KURBAN ETİNİN YANI SIRA TUZ TÜKETİMİNE DE DİKKAT EDİN
Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi ile birlikte tuz kullanımına da dikkat edilmeli. Çünkü aşırı tuz kullanımı yüksek tansiyon hastaları için ciddi bir tehlikedir. Alınan fazla tuz miktarı kan basıncında aşırı yükselmelere yol açarak beyin kanaması, felç ve kalp krizi riskini artırabilir. Günlük tuz tüketimi 5 gramın altında tutulmalıdır.”

KIRMIZI ETİ FAZLA TÜKETMEK KOLESTEROLÜ ARTIRIYOR
- Kırmızı et, sağlıklı bir beslenme düzeninde yer alabilecek önemli bir protein kaynağı olsa da aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açıyor. Özellikle yüksek oranda doymuş yağ ve kolesterol içeren kırmızı et, aşırı miktarda yenildiğinde kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip. Doymuş yağ alımının artması, LDL yani kötü kolesterol seviyelerinin yükselmesine ve arter duvarlarında plak birikimine neden oluyor. Bundan dolayı da kalp hastalıkları riskini artırıyor.

SİNDİRİM SİSTEMİNE ZARAR VERİYOR
- Aşırı kırmızı et tüketimi, sindirim sistemi sağlığına da zarar veriyor. Yüksek miktarda kırmızı et tüketimi, bağırsak kanseri riskini artırıyor. Bazı çalışmalar, kırmızı etin sindirim sistemi kanseri riskini artırdığını gösteriyor. Aşırı miktarda kırmızı et tüketimi, kabızlık ve sindirim sorunları gibi günlük sindirim rahatsızlıklarına da neden oluyor.
