İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenleri, Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen ise kurban etlerinin saklanması sırasında bilinmesi gerekenleri anlattı.
KESİM YAPILACAK YERİ ÖNCEDEN PLANLAYIN
Rüştü Uçan, kurban kesimi öncesinde mutlaka kesim yerlerinin belirlenmesi gerektiğini belirterek “Kesim yapılacak yerler önceden planlanmalı, belirlenmeli, standartları kontrol edilmeli ve yetkilendirilmeli. Hayvan kesim yerleri ya da kesimhanelerin önüne Covid-19’la ilgili bilgilendirme afişleri asılmalı.” dedi.
KESİMHANE YERİ STANDARTLARA UYGUN OLMALI
İl, ilçe ve diğer yerleşim birimlerinde, kesim standartlarına uygun mevcut hayvan kesim yerleri ve kesimhanelerin bayram süresince açık olması ve hizmet vermesinin sağlanması gerektiğini kaydeden Dr. Rüştü Uçan, “Hayvan kesim yerleri ya da kesimhane bulunmayan ilçe veya yerleşim birimlerinde yetkililer standartlara uygun mobil hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler oluşturmalı. Kesim yapılan yerlerin ve çevresinin temizliği için önlemler alınmalı.” dedi.
Hayvan kesim yerleri ve kesimhanelerin önünde kalabalık oluşumunu önlemek için kesim işlemlerinin randevu ile yapılması gerektiğini kaydeden Uçan, “Hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler önünde bekleyenlerin sosyal mesafeye uymaları sağlanmalıdır. Öte yandan lavabo, tuvalet ve varsa duş yerlerinde temizlik ve sağlık hijyenine özen gösterilmesi, belirlenen kriterlere göre temizliğin yapılması gereklidir. Personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanması; Kesim ve temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp özel bir çöp kutusuna atması, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkaması gerekmektedir.” uyarısında bulundu.