Mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya, bakla… Hem lezzetli hem de faydaları çok büyük... Mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya, bakla… Kuru baklagiller sadece damak zevkimize hitap etmekle kalmıyor, aynı zamanda sağlığımıza da faydaları saymakla bitmiyor. İşte kuru baklagillerin sağlığımıza 6 önemli faydası... İyi bir B vitamini kaynağı olan kuru baklagiller içerdikleri B12’nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit sayesinde sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunuyor. Bunun sonucunda zihinsel performans, öğrenme ile hafıza gücü ve konsantrasyon artışı oluyor. Kuru baklagiller aynı zamanda ağrıya karşı duyarlılık ve uyku düzeni üzerinde de etkili oluyor. Kurubaklagiller içerisinde barındırdığı kalsiyum sayesinde kemik gelişiminde önemli rol oynuyor. Kuru baklagillerdeki çözünen lifler besinlerde sert bir doku yerine yulaf kepeğinde olduğu gibi yapışkan veya visköz olacak şekilde eriyor. Midede uzun süre kalıyor ve oluşturdukları jel yapısıyla ince bağırsaklarda besin emiliminin yavaş olmasını sağlıyor. Bu özellikleriyle de sonraki öğünde daha az yemek yemeyi teşvik ediyor. Fazla kalori de içermemeleri sayesinde kilo kontrolünde ideal bir besin grubu olarak nitelendiriliyor. Kurubaklagiller protein açısından oldukça zengin. Öyle ki tam bir protein deposu desek çokta yanlış olmaz. 100 gram kurubaklagilde ortalama 23 gram, yani günlük ihtiyacın yarısı protein bulunuyor! Posadan zengin olan kuru baklagillerin tüketilmeleri kalın bağırsak florasını olumlu yönde değiştiriyor. Böylece bağırsaklar içinde zararlı bakteriler çoğalmıyor, bunun sonucunda da rektum kanseri riski düşüyor. Kurubaklagillerin faydaları saymakla bitmiyor. İçerisinde barındırdığı B12, tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleri sayesinde sinir sisteminin güçlendirilmesinde önemli rol tutuyor.