Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş:
‘Sigaradan daha zararlı’’
Gazlı içeceklerin içinde bulunan benzen adlı madde bir kanserojendir. İçi kimyasallarla, nişasta bazlı şekerle ya da şeker yerine kullanılan tatlandırıcılarla dolu gazlı içeceklerin sigara içmek kadar tehlikeli olduğu unutulmamalı. Ayrıca gazlı içeceklerde bulunan fosforik asit vücudun kalsiyum emilimini sekteye uğratarak kemik erimesine zemin hazırlar.
Bu içeceklerin diyet versiyonlarındaki aspartamın listelenmiş 92’den fazla yan etkisi vardır. Beyin tümörleri, diyabet, sakat doğumlar, epilepsi ve ruhsal bozukluklar bunlardan sadece birkaçı.
Çocuklarına, gazlı içecekler zararlıdır diye endüstriyel olarak üretilmiş meyve suları içirerek iyi bir şey yaptığını düşünen ebeveynler var. Kesinlikle yanılıyorlar! Öncelikle o meyve suyunun içinde bol bol nişasta bazlı şeker bulunur. NBŞ şekerin en tehlikeli hâlidir ve ucuz olması, çok tatlı olması nedeniyle gıda endüstrisi tarafından pek sevilir. Hatta bunların pek çoğunda meyvenin kendisi yerine aroması kullanılır ya da meyveden elde edilen suyun içine bol bol kimyasal aroma ve nişaşta bazlı şeker eklenir.
Gelelim gazlı içeceklerde ve meyve sularında kullanılan sentetik gıda boyalarına. Bu boyalar kanserden alerjik reaksiyonlara, hiperaktivite ve zekâ geriliğine kadar pek çok sağlık sorunuyla ilişkilendiriliyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şebnem Kandıralı Yıldırım:
Kanser riskimizi artırabilir.
Çeşitli kanser türleri ile gazlı içecek tüketimi arasındaki bağlantılara baktığımızda birçok çalışma yapılmıştır. Haftada sadece 2 adet şekerli meşrubat içmek, pankreasın ürettiği insülin miktarını arttırır ve pankreas kanseri gelişme riskini ikiye katlayabilmektedir. Günde sadece 1 adet gazlı içecek içmek, bir erkeğin prostat kanseri gelişme şansını yaklaşık %40 artırabilmektedir. Günde sadece 1,5 kutu bira içmek bir kadının meme kanseri riskini yüzde %5 oranında artırabilmektedir. Alkolsüz içecekleri renklendirmek için kullanılan bazı kimyasallarda kansere neden olabilmektedir.
Kalp hastalığı riskimizi artırabilir.
Amerikalı bilim adamları, yiyeceklerle alınan günlük kalorilerin gazlı içecekler gibi eklenmiş şekerlerle tamamlanmasının kardiyovasküler hastalıklardan ölüm oranını arttığını saptamıştır. Günde 3 kutu içmenin kalp hastalığı riskimizi 3’e katlayabileceği iddia edilmektedir. 20 yıl 40.000 erkeği takip eden bir araştırma, günde 1 şekerli içecek alanların, kalp krizi geçirme ya da kalp krizinden ölme riskinin nadiren şekerli içecek tüketen erkeklere kıyasla % 20 daha yüksek olduğunu saptamıştır. 20 yıl boyunca 90.000 kadının izlendiği Nurses’s Sağlık Araştırması’nda ise her gün 2 den fazla şekerli içecek içen kadınların, nadiren şekerli içecek içen kadınlara kıyasla kalp krizi ya da ölüm riskinin %40 daha yüksek olduğu saptanmıştır.