Konya'da 1450'li yıllarda inşa edilen Abdal Mehmet Külliyesi’nde okuyan öğrencilere ikram edilen ve Osmanlı mutfağında da ayrı bir yere sahip olan közde kuzu kelle, 5 saatlik pişme aşamasının ardından sunuma hazır ediliyor.
Sadece orta Anadolu'nun değil, Ege Bölgesi'nde İzmirlilerin de vazgeçilmez lezzeti olan kuzu kelle, tam bir şifa deposu. Öyle ki koronavirüs döneminde bağışıklığı güçlü tutmak için bolca tüketilen besinler arasındaydı.
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay da, kolajen içeren kelle paça yiyen insanların botoksa ihtiyaç duymayacağını söylemiş ve kelle paça çorbasının faydalarını anlatmıştı.
"Kelle paçayı bol bol yiyeceğiz. En doğal, en dengeli besin. Senelerce 'kolesterol yükseltiyor' diye yasaklandı. Ondan sonra da hastalıklar arttı. Bunlar vücudun ihtiyacı olan doğal protein, en doğal kolajen. Gidiyorlar botoks yaptırıyorlar. Kelle paça ye, botoksa ihtiyacın kalmaz.”