LENFOMA TEDAVİSİ SÜRECİNDE DOĞRU BESLENME ÇOK ÖNEMLİ
Bilimsel çalışmalara göre lenfomanın bitkisel bir tedavisi bulunmuyor. Ancak lenf kanseri tedavisi sırasında hastanın kendini hem mental hem de fiziksel açıdan iyi hissetmesinde sağlıklı beslenmenin önemli bir yeri bulunuyor. Özellikle kemoterapi tedavisi alan hastalarda kemoterapinin olası olumsuz etkilerini gidermek ve enfeksiyonlara karşı korunmak için doğru beslenme büyük önem taşıyor. Sağlıklı bir beslenmede vücudun doğru çalışması ve onarımı için gerekli olan yapı taşlarının farklı yiyecek gruplarından alınması gerekiyor.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Lenfoma nedir? Belirtileri nelerdir? Lenfoma hastalığının tanısı ve tedavi yöntemleri
PROTEİN TÜKETİMİ KAS YIKIMININ ÖNLENMESİ İÇİN GEREKLİDİR
Lenfoma tedavisinde hastalık ve kemoterapi nedeni ile görülebilen kas yıkımının önlenmesi açısından her zamankinden daha fazla proteine ihtiyaç duyuluyor. Et, balık, yumurta, fasulye ve mercimek yüksek protein içeren gıdalar arasında yer alıyor. Kırmızı et de çok iyi bir protein kaynağı. Lenfoma tedavisi sırasında haftada en az 2 porsiyon balık tüketilmesi öneriliyor.
TAM BUĞDAY EKMEĞİNİ TERCİH EDİN
Sindirim sistemi için önemli lif kaynağı oluşturan karbonhidratlar, beslenmenin ana kaynağını oluşturmaktadır. Ekmek, makarna gibi karbonhidrat içeren gıdalar tüketilirken, tam buğday veya kepekli çeşitlerin tercih edilmesi önemlidir.
İŞLENMİŞ GIDA YERİNE FINDIK TÜKETİN
Yağ tüketimi lenfoma tedavisinde dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Bazı sosisler ve cips gibi işlenmiş gıdalarda bulunan doymuş yağların tüketimi, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilmektedir. Bunun yerine fındık, avokado, yağlı balık gibi doymamış yağ kaynaklarının tercih edilmesi hem genel sağlık bakımından hem de lenfoma tedavisini desteklemek için faydalıdır.
TAZE MEYVE VE SEBZEYİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
Elma, muz, kavun, havuç, bezelye, mısır, domates gibi taze meyve ve sebzelerin tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Her ne kadar lenfoma tedavisi sırasında çiğ sebze ve meyve tüketiminin enfeksiyona yol açabilmesi ile ilgili bir kaygı olmakla birlikte; iyi temizlenmiş, hijyenik ve organik sebze- meyvelerin lifli gıdalar olması nedeni ile özellikle bu hastalarda sık görülen kabızlığa da iyi geleceği unutulmamalı. Bunlar dengeli bir şekilde tüketilebilir. Vitamin ve mineral kaynağı olan taze sebze ve meyveler tüketilen gıdaların enerjiye dönüşmesine de etki eder.