Sodyum ve potasyum yönünden zengin olan kızılcık K,E, C, A vitaminleri ile B grubu vitaminleri olan tiamin, riboflavin ve piridoksin içerir. Lokman Hekim'in Kızılcığın tüketildiği yerde hekime gerek yoktur dediği rivayet edilmektedir. Ayrıca kızılcığın yaşlanmayı geciktirici etkisi olduğuna inandığı söylenmektedir. Kızılcık, A, C, E vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum maddesi, demir minerali ve daha birçok vitamini içerisinde barındırır. Düzenli tüketildiği takdirde halsizliğin önüne geçmenizi sağlar ve enerji verir. Kalp sağlığı için iyi olduğu vurgulanan kızılcığın, böbrek taşı sıkıntısından muzdarip olanlara da faydalı olduğu söylenir.Öte yandan kızılcık yalnızca mide rahatsızlıklarını ortadan kaldırmakla kalmaz, obeziteye karşı da savaşır. Kızılcık içerisinde yer alan C vitamini bağışıklığın desteklemesinde etkili olur ve vücudun kolajen üretim sürecinde görülür. Bu sebeple cilt, eklem sağlığı ve genel vücut sağlığının iyileşmesinde önemli bir rol oynar. Günümüzde değeri pek bilinmeyen kızılcık, çoğunlukla meyve suyu formunda tüketilir. Kızılcığın aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Kızılcık, ekşi bir meyve olduğu için normalin üzerinde tüketim, mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca, kızılcık meyvesi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle, herhangi bir sağlık sorunu olan kişilerin doktorlarına danışarak kızılcık tüketimine başlamaları önerilir. Çeşitli sağlık problemlerinize doğal yoldan çözümler arıyor ve kızılcık faydaları nasıl kullanılır merak ediyor olabilirsiniz. Kızılcık, taze olarak tüketilebildiği gibi kurutulmuş haliyle de tüketilebilir. Ancak, kurutulmuş kızılcık tüketirken dikkatli olmak gerekir. Çünkü kurutulmuş kızılcık şeker ve kalori içeriği yüksek bir gıdadır. Bu nedenle, diyet yapanların kurutulmuş kızılcık tüketirken porsiyon kontrolü yapmaları önerilir. Kurutulmuş yerine taze kızılcık tercih ederek de dikkat edebilirsiniz. Son olarak, kızılcık meyvesi yüksek antioksidan içeriği ile sağlıklı bir seçenek olsa da, kişinin tıbbi geçmişi veya mevcut durumu gibi kişisel faktörler dikkat alınmalıdır. Fazla kızılcık suyu kullanılması, böbrek taşı oluşumuna da neden olabilir. Bu durumu, ishal ve kusma takip etmesi muhtemeldir.