Macaristanlıların tercihi Aydın balı oldu! Avrupalılar onu sevdi: Enerji seviyesini yüzde 100’e çıkarıyor, bunu yiyen yaşlılık nedir bilmiyor

Bal, insanlık tarihinin en eski doğal tatlandırıcılarından biri. Aynı zamanda sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Yüzyıllardır farklı kültürlerde sağlık ve iyileştirici özellikleri dolayısıyla tercih ediliyor. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz balın faydaları ise saymakla bitmiyor. İşte tüm detaylar…

Türkiye’de kovan varlığı en fazla olan illerin arasında yer alan Aydın’da üretilen balların ihracat yolculuğu devam ederken, Macaristan’a gönderilen 21 ton bal da kontrollerin yapılmasının ardından yola çıktı.

AYDIN’DA ÜRETİLEN BALIN İHRACAT YOLCULUĞU BAŞLADI
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde hayvansal ürün ihracat kontrolleri aralıksız devam ediyor. Tarım ürünlerinin yanı sıra hayvansal ürünleriyle de ihracata önemli katkı sağlayan Aydın’da üretilen balların ihracat yolculuğu başladı. Bu çerçevede Efeler ilçesinde hazırlanan 21 bin 425 kilogram süzme çam balı, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılan kontrollerin ardından bugün Macaristan’a doğru yola çıktı. 18 saatlik yolculuğun ardından hedefine ulaşacak olan Aydın’ın balları, Macaristan sofralarını süsleyecek.

AYDIN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNUYOR
Özellikle büyükbaş hayvan sayısı ve arılı kovan sayısıyla çiğ süt, balık ve bal üretimi ile tarımsal ekonomiye büyük katkı sağlayan iller arasında olan Aydın’da 2023 yılında gerçekleştirilen 41 bin 125 ton çeşitli hayvansal ürün ihracatıyla yaklaşık 248 milyon dolar ülke ekonomisine girdi sağlandı.

BALIN MUCİZEVİ FAYDALARI
Bal, içerdiği doğal şekerlerin yanı sıra vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve diğer besleyici bileşenlerle dolu. Bu besin ögeleri, vücut için çeşitli faydalar sağlıyor. Bal, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmek için geleneksel bir çözüm olarak kullanılıyor. Bal, antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahip. Bu özelliği, onu boğaz ağrısı ve enfeksiyonlarla mücadelede etkili kılar.

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR
Balın sindirimi kolaylaştırdığı ve sindirim sistemine yardımcı olduğu biliniyor. Sindirim sorunları, mide ekşimesi veya hazımsızlık gibi şikayetler yaşayanlar; balın tüketilmesinin rahatlatıcı etkilerinden faydalanabilirler.

ANTİOKSİDAN DEPOSU
Balın antioksidan içeriği, hücresel hasarı azaltmaya ve yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı oluyor. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor. Böylece sağlıklı hücrelerin korunmasına yardımcı oluyor.

CİLT SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR
Balın cilt sağlığına olan faydaları da biliniyor. Bal, doğal bir nemlendirici olarak hizmet ediyor ve cildin yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlıyor. Akne gibi cilt sorunlarıyla mücadelede de etkili oluyor. Çünkü antibakteriyel özelliklere sahip ve cildin temizlenmesini sağlıyor.

EN ZENGİN BESİN DEĞERİNE SAHİP
Besin değeri açısından zengin olmasının yanı sıra balın enerji verici özellikleri de bulunuyor. Sporcular ve aktif hayata sahip olan bireyler, antrenman öncesinde veya sonrasında enerji seviyelerini artırmak için doğal bir enerji kaynağı olarak balı tercih ediyor.

KALP DOSTU BESİN
Bal, sağlıklı bir kalp için faydalı olan kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı oluyor. Araştırmalar, bal tüketiminin düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünü azaltabileceğini ve böylece kalp hastalığı riskini azaltabileceğini gösteriyor.

UYKUYU DÜZENLİYOR
Balın stresi azaltıcı ve uykuyu düzenleyici özelliklere sahip olduğu da biliniyor. Bir fincan sıcak süt ile bal karışımı, uyku öncesi rahatlama sağlıyor. Bu sayede daha iyi bir uyku kalitesi elde etmeye yardımcı oluyor.

KAHVALTILARIN VAZGEÇİLMEZİ
Balın kahvaltıda tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri, doğal yapısının yanı sıra tatlı ve lezzetli olması. Kahvaltı, günün en önemli öğünlerinden biri ve lezzetli bir tatlandırıcı ile başlamak, güne enerjik bir başlangıç yapmanın harika bir yolu. Bal, kahvaltıda kullanılan diğer tatlandırıcılar gibi yapay tatlandırıcılar veya rafine şekerlerden farklı olarak doğal ve sağlıklı bir seçenek.