Francis Crick Enstitüsü'nden araştırmacılar, fareler üzerinde bir dizi test gerçekleştirdi. Araştırmalar; yeşillik yemenin, daha rahat bir solunum sağlamanıza yardımcı olacağını ortaya koydu. Brokoli ve lahana gibi sebzeler, akciğerlerde bir bariyer oluşturan moleküller içeriyor. Bilim insanları bunun daha sonra vücuda grip veya diğer solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede destek sağlayabileceğini söyledi. Crick'teki araştırmacılar, aril hidrokarbon reseptörü (AHR) adı verilen bir proteini incelediler. Lahana ve karnabahar gibi sebzelerde bulunan bu doğal bileşenin, içsel bir zincirleme reaksiyonu başlatabildiği görüldü. AHR'nin bağışıklık hücreleri üzerindeki etkisinin olumlu olduğu anlaşıldı. Ayrıca Nature dergisinde yayınlanan yeni çalışmada, akciğerdeki kan damarlarını kaplayan endotelyal hücrelerde de rol oynadığını yazıldı. Akciğer, oksijenin girmesine izin veren endotel hücrelerinden ve epitel hücrelerinden oluşan iki katmandan oluşan bir bariyere sahiptir. Ancak kirliliği, virüsleri ve bakterileri savuşturmak için bariyerin güçlü kalması gerekiyor. Grip olan farelerin, hasarlı bir bariyerden sızdığı için akciğerleri arasındaki hava boşluklarında kan olduğu bulundu. Ancak AHR, sızıntıyı durdurmuş gibi görünüyordu. AHR 'aşırı aktif' olduğunda, hava boşluklarında daha az kan görüldü. Londra Queen Mary Üniversitesi'nde enfeksiyon ve immünoloji uzmanı olan Dr. Claire Bourke Bu çalışmanın heyecan verici yanı, akciğerdeki kan damarlarını kaplayan hücrelerin gripten kaynaklanan akciğer hasarına karşı savunmaya katkıda bulunabileceği ve daha önce bilinmeyen bir yolu belirlemesidir dedi. Danimarka'da gerçekleşen bir araştırma da, yeşil yapraklı sebzelerin düzenli tüketilmesi gerektiği gerçeğini bir kez daha ortaya koymuştu. Kanlarında düşük K vitamini olan kişilerin akciğer fonksiyonlarının zayıf olması, astım ve kronik akciğer hastalığı (KOAH) riskini de beraberinde getiriyor. Yüksek K vitamini içeren besinlerin başında ise ıspanak, lahana ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler geliyor. Kopenhag Üniversitesi'nden bir ekip, akciğer fonksiyon testine katılan 4 bin kişiyi analiz etti. Katılımcıların kan örnekleri incelendi ve yaşam tarzlarıyla ilgili anketler dolduruldu. Araştırma sonucunda yeşil yapraklı sebze tüketiminin, akciğerleri yenilediği ve astımı önlemeye yardımcı olduğu ortaya çıktı. Dr. Torkil Jespersen, K vitamininin kanda önemli bir rolü olduğunu zaten biliyoruz. Bazı araştırmalar bunun kalp ve kemik sağlığı için de önemli olduğunu söylüyor ancak bu konuda çok az çalışma var.Bizim sonuçlarımız, K vitamininin akciğerleri sağlıklı tutmada önemli bir görevi olduğunu gösterdi'' dedi. Dr. Samantha Walker Bu ilginç araştırma, K vitamini ile astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalıkları arasındaki bağlantıyı inceliyor. ERJ Açık Araştırma dergisinde yayınlanan bulgular, İngiliz basınında da yoğun ilgi gördü.