Magnezyum hangi besinlerde bulunur?

Magnezyum eksikliği, vücutta birçok ağrıya ve kasılmaya neden olarak kendini belli ediyor. Özellikle gece oluşan bacak kasılmaları başladığı an itibariyle beslenme listenize eklemeniz gereken bazı besinlerle önlem alabilirsiniz. Peki, magnezyum nedir, ne işe yarar? Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliği nasıl tespit edilir? Hangi besinler magnezyum içerir? Uzmanlara göre magnezyum içeren besinler...

Magnezyum; Vücudunuzun kemikleri oluşturmasına ve güçlendirmesine, osteoporozu önlemesine yardımcı olmak için kalsiyumu emmesine ve tutmasına yardımcı olur. Beraberinde kan şekerini, kan basıncını, kas ve sinir fonksiyonlarını düzenlemede önemli rol oynar. Vücudunuz magnezyum depolamakta iyi olmadığından, diyetinizde yeterince aldığınızdan emin olmanız gerekir. İşte, Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, magnezyum içeren besinler hakkında bilgi verdi.

MAGNEZYUM İÇEREN BESİNLER
- Yağlı tohumlar (kabak çekirdeği, keten tohumu, susam)
- Kabuklu yemişler (özellikle badem, kaju, yer fıstığı)
- Sebzeler (pazı, kabak, ıspanak, hardal yeşillikleri, brokoli, salatalık, kereviz, deniz sebzeleri, şalgam)
- Baklagiller (mercimek, fasulye, nohut)
- Deniz ürünleri
- Tam tahıllı besinler
- Kuru üzüm
- Muz
- Yulaf ezmesi
- Kabuklu patates
- %70 oranında kakao içeren bitter çikolata

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?
Böbrekler magnezyumun idrar yolluyla atılımını sınırladığından eksikliği nadirdir. Belirli sağlıklı koşulları, kronik alkolizm ve/veya belirli ilaçların kullanımı magnezyum kayıplarına/eksikliklerine yol açabilir. Magnezyum eksikliğinin erken belirtileri arasında iştah kaybı, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik yer alır. Magnezyum eksikliği kötüleştikçe uyuşma, karıncalanma, kas kasılmaları ve krampları, nöbetler, kişilik değişiklikleri, anormal kalp ritimleri ve koroner spazmlar oluşabilir.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NEDİR?
- Saç dökülmesi
- Huzursuz bacak sendromu
- Kabızlık
- İştah kaybı
- Halsizlik/yorgunluk
- Baş ağrısı ve baş dönmesi
- Kalp çarpıntısı ve ritim bozukluğu
- Uyku problemleri