Magnezyum içeren besinler nelerdir? En çok magnezyum hangi gıdalarda var?

Genel sağlığın korunmasını sağlamak için vücutta bazı mineral değerlerinin yeteri kadar bulunması gerekir. Bunlardan bir tanesi olan magnezyum, ağlık açısından da çok önemlidir. Eksikliği ya da fazlalığı durumunda çeşitli sıkıntılar ortaya çıkabilir. Magnezyum içeren besinler nelerdir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Magnezyum sağlık için oldukça önemli bir mineral türü olarak bilinir. Sinir ve kas sağlığı için çok önemli olan magnezyum içeren besinleri bol miktarda tüketmek gerekir.

MAGNEZYUM İÇEREN BESİNLER NELERDİR?
Genel sağlığımızı korumamız için magnezyum, vücutta yeterli düzeyde bulunması gerekir.
Bunun için de düzenli olarak magnezyum içeren besinler tüketilmesi gerekir. Magnezyum ise, daha çok sebzelerde deniz ürünlerinde bulunur.
Magnezyum içeren besinler arasında ıspanak, balık, uskumru, pirinç, susam, siyah fasulye, düşük yağlı süt, yeşil fasulye, soya fasulyesi, teyzeme, zencefil, muz gibi besinler yer alır. Vücutta en çok yer alan dördüncü mineral magnezyumdur. İnsan bedeninde ise, toplam magnezyumunun yaklaşık olarak %99'u kaslarda, kemiklerde ve yumuşak dokularda yer alırken, %1'i kanda bulunur.

EN ÇOK MAGNEZYUM HANGİ GIDALARDA VAR?
Magnezyum, pek çok farklı gıdada doğal olarak yer alır. Diyetinizi magnezyum bakımından oldukça zengin besinler ile de destekleyerek genel vücut sağlığının korunmasına önemli bir katkıda bulunabilirsiniz.
Magnezyumu yüksek olan besinler ise:

KABAK ÇEKİRDEĞİ
Magnezyum içeren besinler içinde ilk sıralarda kabak çekirdeği yer alır. Günlük olarak magnezyum ihtiyacının hemen hemen %40’ını yani 1 avuç (yaklaşık 28 gram) kabak çekirdeği ile kolaylıkla karşılayabilirsiniz. 1 avuç kabak çekirdeği ise, yaklaşık olarak 150 mg magnezyum içerir. Lif, demir, manganez, bakır, omega-3 yağ asitleri ve E, B, C, K vitaminleri bakımından da oldukça zengin olan kabak çekirdeği aynı zamanda çok doğal bir antioksidandır.

TAM TAHILLI GIDALAR
Yulaf, kinoa, karabuğday içeren tam tahıllı ürünler de magnezyum içeren gıdalar arasında yer alır. Neredeyse bütün tahıllı gıdalar magnezyum dışında B vitaminleri, selenyum, manganez ve lif bakımından da oldukça zengindir.

AVOKADO
Magnezyum içeren meyveler içinde ilk sırada yer alan avokado; B ve K vitaminleri ile potasyum bakımından da oldukça zengin bir kaynaktır.

BİTTER ÇİKOLATA
Herkesin sevdiği bir besin olarak da bilinen bitter çikolata, yüksek miktarda magnezyum içeren besinler arasında en yer alıyor.

BAKLAGİLLER
Magnezyum içeren besinler arasında ilk akla gelen gıdalardan birisi de kuru baklagillerdir.

MAGNEZYUM İHTİYACI HANGİ DURUMLARDA ARTAR?
Emzirme ve gebelik döneminde kadınların magnezyum ihtiyacı giderek artar. Bu dönemler için de günlük olarak önerilen magnezyum ihtiyacı yaklaşık olarak 320 - 350 mg arasında olarak bilinir.
