Malatya’da hasat için geri sayım başladı! Tarçınla karıştırıp yediğiniz zaman etkisi ikiye katlanıyor: Damarlardaki kolesterolün kökünü kazıyor, bağışıklık sistemini zımba gibi yapıyor, kan basıncını yerle bir ediyor

Bal, insanlık tarihi boyunca beslenme ve sağlık açısından önemli bir yere sahip olan doğal bir besin. Tadı ve kıvamlı yapısının yanı sıra beden üzerinde birçok olumlu etkisi bulunuyor. Kontrollü bir şekilde tüketildiği zaman vücuttaki pek çok sağlık probleminin iyileşmesinde yardımcı oluyor. Özellikle tarçınla karıştırarak tüketmek, hem hastalık riskinin önünü kesiyor hem de mevcut problemlerin giderilmesini sağlıyor. Peki, balın faydaları nelerdir? Neden tarçınla karıştırıp yemek gerekiyor?

Malatya’nın Arguvan ilçesinde zengin bitki örtüsüne sahip yaylarda arıcılık yapan üreticiler, yeni sezon bal hasadı için gün sayıyor. Taleplere yetişemediklerini belirten çiftçiler, balın bu seneki fiyatının henüz belli olmadığını da açıkladı. İşte tüm detaylar…

YENİ SEZON BAL HASADI İÇİN GÜN SAYIYORLAR
Arguvan’ın bin 400 rakımdaki Çakmak yaylasında arıcılık yapan üreticiler, yeni sezon bal hasadı için gün sayıyor. İlçeye bağlı Şotik Mahallesi’nde uzun yıllardır arıcılık yaparak geçimini sağlayan Mustafa Çıplak, yaklaşık iki ay sonra hasat döneminin başlayacağını ifade ederek 800 kilogram ile 1,5 ton aralığında ürün beklediklerini söyledi.

‘TALEPLERE YETİŞEMİYORUM’
Yaklaşık 100 kovanının bulunduğunu kaydeden Mustafa Çıplak, "30 yıldır arıcılıkla uğraşıyorum. Elde ettiğim ürünler akrabalarıma yetmiyor. Uzun yılladır arıcılık yaptığımız için eş dost birbirine tavsiye ediyor, alan beğeniyor. Ürünlerimiz organik, herkese istediği kadar bal da veremiyoruz. Sadece akrabalarıma ve onların arkadaşlarına satıyorum, taleplere yetişemiyoruz.” dedi

YENİ SEZON FİYATLARI HENÜZ BELLİ DEĞİL
Geçtiğimiz yıl kilogramını 350 ila 450 TL aralığında satışa sunduklarını ifade eden Çıplak, yeni sezon için henüz fiyat belirlemediklerini kaydetti.

İÇERİSİNDEKİ DOĞAL ŞEKERLE ENERJİ VERİYOR
- Balın en bilinen özelliklerinden biri, içeriğinde bulunan doğal şeker oluyor. Glukoz ve fruktoz, bu doğal şekerlerin başlıcalarıdır ve vücuda hızlı enerji sağlıyor. Bu özelliği sayesinde sporcular ve aktif yaşam süren bireyler için ideal bir enerji kaynağı oluyor.

YAŞLANMA ETKİLERİNİ YAVAŞLATIYOR
- Bal, antioksidan özelliklere sahip. İçerdiği antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücrelerin oksidatif stresten korunmasına yardımcı oluyor. Bu sayede yaşlanma sürecini yavaşlatıcı etki gösterir ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
- Bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri, balın içerdiği antimikrobiyal özelliklerle de ilişkili. Bal, içeriğinde bulunan enzimler ve doğal antibakteriyel maddeler sayesinde bakteri ve mikroplarla mücadele ediyor. Özellikle boğaz ağrısı gibi durumlarda balın balgam söktürücü etkisi de bulunuyor.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ RAHATLATARAK TUVALETE ÇIKMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR
- Bal, sindirim sistemi sağlığı için de faydalı. İçeriğindeki prebiyotikler, bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin gelişimini destekliyor ve sindirim sürecini düzenliyor. Bu da genel olarak sindirim sağlığını olumlu yönde etkiliyor.

YARALARIN İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRIYOR
- Bal, yara iyileşmesini hızlandırıcı özelliklere sahip. İçerdiği enzimler ve antimikrobiyal özellikler sayesinde cilt üzerindeki yaraların ve kesiklerin iyileşme sürecini destekliyor. Bu özellikleri nedeniyle geleneksel tıpta da sıkça kullanılıyor.

KAN BASINCINI YERLE BİR EDİYOR
- Kalp sağlığı açısından da bal tüketiminin faydalı olduğu biliniyor. Uzmanlar tarafından yapılan bazı araştırmalar, düzenli bal tüketiminin kan basıncını düşürebileceğini ve kolesterol seviyelerini dengeleyebileceğini gösteriyor. Bu da kalp-damar hastalıklarının riskine azaltıcı yönde etki ediyor.

BESİN DEĞERLERİ AÇISINDAN ZENGİN
- Balın içerdiği B vitaminleri ve mineraller de sağlık üzerinde olumlu etkiler bırakıyor. Özellikle potasyum, kalsiyum, demir ya da çinko gibi mineraller bakımından zengin olan bal; vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasına katkıda bulunuyor.

STRES VE KAYGI BOZUKLUĞUNA İYİ GELİYOR
- Balın stres ve kaygı üzerinde de olumlu etkileri olduğu biliniyor. İçerdiği besin maddeleri ve enerji verici özellikleri sayesinde zihinsel ve fiziksel olarak rahatlama sağlıyor. Kişinin genel sağlık ve mutluluğuna katkıda bulunuyor.

TARÇINLI BAL REÇETESİ
Tarçınlı bal karışımı, antimikrobiyal özelliklere sahip olduğundan dolayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların riskini azaltıyor. Tarçının en önemli özelliklerinden biri, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olması. Bal ile birleştiği zaman ise bu etki dengeli bir şekilde sağlanıyor.

Malzemeler:
- 1 litre kadar su
- 2 çorba kaşığı kadar toz halinde tarçın 20 gram
- 2 çorba kaşığı kadar bal 50 gram

YAPILIŞI:
- 1 Litre suyu kaynatın ve kavanoza bal ile beraber dökün.
- 45 Dakika soğumasını bekleyin ve tarçın ekleyin.
- Kahvaltıdan 30 dakika önce karışımı 1 bardak için ve gece uyumadan öncede 1 bardak için.