Malatya'da dut yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden Arguvan'da, dutun pekmeze zahmetli yolculuğu başladı. www.posta.com.tr Osmanlı döneminde yaprağı ipek böcekçiliğinde kullanılan dut ağaçlarının meyvesi günümüzde çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez, pestil, olarak tüketiliyor. Malatya'da, dut yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden Arguvan'da, hasat mevsimiyle birlikte dutu ağaçlardan toplayan vatandaşlar, zahmetli bir uğraş olan pekmez yapımına başladı. Üretilen pekmezlerin bir bölümü özellikle kış aylarında tüketmek için muhafaza eden çiftçiler bir kısmını ise satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Dutun olgunlaşmasıyla, sabahın erken saatlerinde bahçelerin yolunu tutan çiftçiler pekmez üretimi için yoğun mesai harcıyor. Ağaçlardan silkelenen dutlar brandalara alınıyor. Toplanan dutlar daha sonra özenle ayıklanıp yıkandıktan sonra pekmeze dönüştürülmek üzere kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Doğal ortamda yetiştirilen dutların kaynatılmasıyla, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan geleneksel lezzet pekmez daha sonra tepsilerde soğumaya bırakılıyor. Özellikle kış aylarında kahvaltı sofralarını süsleyen besleyici pekmez yapımı için günler süren yorucu ama ekonomik bir kazanç için yoğun bir çalışma gerçekleştiriliyor. Pekmez, üzüm, dut, keçiboynuzu gibi çeşitli meyvelerin şırasının kaynatılmasıyla elde edilen koyu renkli, tatlı bir şuruptur. Geleneksel olarak birçok kültürde kullanılan pekmez, hem lezzeti hem de sağlığa olan faydalarıyla bilinir. İşte pekmezin faydaları ve evde pekmez yapımı hakkında bilgiler! www.posta.com.tr Dut pekmezi, doğal şekerler açısından zengin olduğu için hızlı bir enerji kaynağıdır. Yoğun fiziksel aktivite yapanlar ve sporcular için idealdir. Yüksek demir içeriği sayesinde kansızlık (anemi) tedavisinde destekleyici bir rol oynar. Özellikle kadınlar ve çocuklar için önemli bir demir kaynağıdır. Kalsiyum içeriği yüksek olan pekmez, kemik ve diş sağlığına katkıda bulunur. Osteoporoz riskini azaltabilir. Dut pekmezi, bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler ve mineraller içerir. Özellikle C vitamini ve çinko, vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Antioksidanlar açısından zengindir. Bu bileşikler, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Pekmez, sindirim sistemini düzenleyen lifler ve doğal enzimler içerir. Kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerini düzenler. Doğal şekerler içeren pekmez, rafine şekerlere göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Ancak diyabet hastalarının tüketim miktarını dikkatli bir şekilde ayarlamaları gerekmektedir. İçeriğindeki potasyum, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kalp sağlığını korur. Kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Evde pekmez yapımı, doğal ve katkısız bir ürün elde etmek için harika bir yoldur. İşte üzüm pekmezi yapımına dair basit bir tarif:Malzemeleri:5 kg dut (tercihen siyah üzüm)1 su bardağı su (dutun kaynamasını kolaylaştırmak için)Temiz bir tülbent veya süzgeçGeniş bir tencereYAPILIŞIDutları iyice yıkayın ve saplarından ayırın. Dutları büyük bir tencereye alın ve üzerine 1 su bardağı su ekleyin.Tencereyi ocağa alın ve orta ateşte dutları kaynatmaya başlayın.Dutlar yumuşayana kadar (yaklaşık 30-45 dakika) kaynatın.Dutlar yumuşadıktan sonra, temiz bir tülbent veya süzgeç kullanarak üzümleri süzün. İyice ezerek tüm suyunu çıkartın. Elde ettiğiniz suyu (şıra) tekrar tencereye alın.Elde edilen şırayı orta ateşte kaynatın. Kaynama sırasında oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla alın. Şıra yoğunlaşana ve kıvam alana kadar (yaklaşık 2-3 saat) kaynatın. Karıştırmayı ihmal etmeyin.Kıvam alan pekmezi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra temiz ve kuru cam kavanozlara aktarın. Serin ve karanlık bir yerde saklayın.