Manisa'da hasadı başladı! Avuç avuç yiyince kabızlığın kökünü kazıyıp demir depolarını fullüyor! Japonların favorisi doğal tansiyon ilacı

Uzun ve sağlıklı bir ömür sürmek için pek çok besin kaynağından faydalanıyoruz. Özellikle bir besin var ki, Manisa'da hasadı başladı kurusunu yiyince şifa saçıyor! Aç karnına tüketildiğinde ise etkisi 10 katına çıkıyor! 1 avucu bile demir eksikliğini unutturan, Japonların da favorisi o besin bakın neymiş...

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesindeki erkenci tür üzümlerden olan Spil Karası üzümünde ilk hasat Manisa Valisi Enver Ünlü’nün katılımıyla gerçekleştirildi. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinin başında gelen üzümde hem hasadın hem de ihracatın Manisa’dan başlayacağını ifade etti.

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesinde erkenci üzüm türlerinden biri olan ve melezleme yoluyla enstitü tarafından geliştirilen Spil Karası üzümünde hasat yapıldı. Sembolik olarak yapılan hasada Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal katıldı.

'ÜZÜMÜ ÖNCE KENDİMİZ KULLANACAĞIZ'
Sembolik hasadın ardından bir açıklama yapan Manisa Valisi Enver Ünlü, “Spil Karası erkenci üzüm çeşidinin hasadına başlamanın gururunu yaşıyoruz. Üzümün başkenti Manisa’da hasat sezonu, bağ bozumu sezonu başlıyor. Büyük bölümünü yüzde 92’sini yetiştirdiğimiz Çekirdeksiz Sultaniye Üzümün yaş ve kuru yaklaşık yıllık ülkemize 600 milyon dolar üzerinde ihracat geliri getiren üzümümüzde de hasat başlayacak. Bu sezon sıcaklar erken başladı bundan dolayı birtakım sıkıntılar yaşadık, dolu zararı hasıl oldu ama Tarım Müdürlüğümüzün destekleriyle oradan kaynaklanan hasarı en aza indirmeye çalıştık. Bu tabii sembolik bir hasat. Bütün çiftçilerimize kazasız belasız, bol kazançlı bir sezon diliyorum. Üzümü önce kendimiz kullanacağız. Kullanıldığı alanları çeşitlendireceğiz. Kuru üzüm gerçekten şifa ve vitamin kaynağı, enerji deposu. Üzümün iç piyasada kullanıldığı alanları çeşitlendireceğiz ki bununla birlikte ihracat ve üretim kapasitemiz artsın” dedi.

ENSTİTÜ TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN ÇEŞİT
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Ünal Akay ise şunları söyledi: “Bugün kestiğimiz üzüm çeşidi Spil Karası üzüm çeşidi. Daha önce kurumumuz tarafından melezleme ıslahı ile elde edilmiş, tescillenmiş ve ülkemizin üreticilerine katma değer olarak sunulmuş bir çeşit. Şu an hala yayın ve adaptasyon çalışmaları devam eden bir ürün. Biz kurum olarak yıllık yaklaşık 15-20 bin fidan üretimi ile üreticilerimize bu çeşidi sağlıyoruz. Çeşidimizin en önemli özelliği çok erkenci olması. Ülkemizdeki en kaliteli en erkenci sofralık üzüm çeşidi diyebiliriz. Farklı bölgelere gönderdiğimiz ürünlerden aldığımız sonuçlar çok olumlu hemen hemen bütün üreticilerimiz beğendi. Bildiğiniz gibi 250-300 bin ton arasında bir ihracatla yaklaşık 500 milyon dolarlık bir kuru üzüm ihracat gelirimiz var. Bunun yanında 150-200 milyon arasında yıllara göre değişen sofralık üzüm ihracat gelirimiz var. Üzüm ürünleriyle birlikte 600 milyonla 700-750 milyon dolar ihracat geliri olan bir üründen bahsediyoruz.”

KURU ÜZÜMÜN FAYDALARI NELERDİR?
Kuru üzüm, doğanın sunduğu en tatlı ve besleyici atıştırmalıklardan biridir. Küçük boyutlarına rağmen, sağlığa pek çok fayda sağlayan zengin bir besin içeriğine sahiptir. İşte kuru üzümün bazı önemli faydaları:

DOĞAL ENERJİ KAYNAĞIDIR
Japonların da favori besinleri arasında yer alan kuru üzüm, doğal şekerler olan fruktoz ve glikoz açısından zengindir. Bu özellikleri sayesinde hızlı bir enerji kaynağıdır. Yoğun fiziksel aktivitelerden önce veya sonra tüketildiğinde enerji seviyelerini hızla artırır.

KABIZLIĞIN KÖKÜNÜ KURUTUR
Lif bakımından zengin olan kuru üzüm, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Düzenli tüketimi, kabızlık gibi sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olabilir. Kuru üzümde bulunan organik asitler sindirimi kolaylaştırır.

ANTİOKSİDAN GÜCE SAHİPTİR
Besin aynı zamanda polifenoller gibi güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin zararlarından korur, bu da kanser ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltabilir. Aynı zamanda yaşlanma belirtilerini yavaşlatır.

KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER, TANSİYONU DÜZENLER
Kuru üzümde bulunan potasyum, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kalp sağlığını destekler. Potasyum, damarların gevşemesine ve kan akışının iyileşmesine yardımcı olarak hipertansiyon riskini azaltır. Ayrıca, kuru üzümde bulunan lifler kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

KANSIZLIĞI BİTİRİP DEMİR DEPOLARINI FULLER
Kuru üzüm, demir açısından zengindir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir ve kansızlık (anemi) riskini azaltır. Ayrıca, kuru üzümde bulunan C vitamini demirin vücut tarafından daha iyi emilmesini sağlar.

KEMİKLERİ BETON GİBİ YAPAR
Bu mucize besinin kurusu kalsiyum ve bor gibi mineraller içerir. Bu mineraller kemik sağlığını korur ve osteoporoz riskini azaltır. Düzenli kuru üzüm tüketimi, güçlü ve sağlıklı kemiklerin korunmasına yardımcı olur.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Kuru üzüm, bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler ve mineraller içerir. Özellikle C vitamini ve antioksidanlar, vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.

CİLDİ DESTEKLER
Besinde bulunan antioksidanlar ve vitaminler, cilt sağlığını korur. Cildin daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlar, yaşlanma belirtilerini azaltır.

Kuru üzüm, sadece lezzetli bir atıştırmalık olmanın ötesinde, sağlığa pek çok fayda sağlayan bir süper gıdadır. Günlük beslenme düzeninize dahil ederek bu küçük meyvenin büyük faydalarından yararlanabilirsiniz. Ancak, kuru üzümün yüksek şeker içeriği nedeniyle aşırı tüketimden kaçınılması gerektiğini unutmamak önemlidir.