Manisa'da hasadı başladı! Kilosu 6 TL: Gözleri şahin gibi yapıyor, kolesterolü yere çakıyor, kemikleri beton gibi yapıp damarları genişletiyor, potasyum kralı!

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı. Bu yıl 30 bin ton rekoltenin beklendiği hasat geçtiğimiz yıla göre 1 ay geç başladı. Peki, kavunun faydaları nelerdir? Kavun neye iyi gelir? İşte detaylar...

Özellikle kış sofralarının vazgeçilmezi haline gelen Kırıkağaç kavununda hasat başladı. Deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda hasat, yaz yağmurları nedeniyle yaklaşık 1 ay gecikti. Yaklaşık 30 bin ton rekoltenin beklendiği hasat sonrası kavunlar Türkiye'deki özel restoranlar, manav ve marketlerin yanı sıra ihracata gönderilecek.

50 YILDIR EKİM YAPIYORLAR
50 yıldır Kırkağaç'ta kavun ekimi yaptıklarını söyleyen çiftçi Alaattin Sarıaslan, “Yaklaşık 50 yıldır Kırkağaç'ta çiftçilikle uğraşıyorum. Kavun üretimi için mücadele ediyorum. Şimdilik hasadımızı yaptık. Daha sonra bu kavunlarımızı depolara taşıyoruz. Kapalı ve muhafazalı yerlerde kışa kadar bekletilmesini sağlıyoruz. Mecburen çiftçimizin daha çok faydalanabilmesi için kavunlarımızı asıyoruz. İnşallah hayırlısı olur” diye konuştu.

30 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR
10 bin dekarlık alanda 30 bin tonluk rekolte hedeflediklerini söyleyen Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, "Bu sene meşhur Kırkağaç kavunumuzun hasadı biraz gecikti. Onun da sebebi ekim zamanı yağmurların bol olmasından dolayıdır. Her sene 15 Ağustos'ta hasat başlardı ama bu yıl eylül ayına geldik. Ama kavunlarımız her zamanki güzelliğiyle, her zamanki tadı, nefasetiyle, aromasıyla hasat edilmeye başladı. Bir hasat sezonunun daha heyecanını yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz bu tarla 10 dekarlık bir tarla. Üreticimiz buradan kavunlarını kesip depolara götürüyor. Bizim kavunlarımız en büyük özelliği dayanıklı olması. Bunları kış aylarında satmak için depolarımıza koyuyoruz" dedi.

KIŞ AYLARINDA YAZ MEYVESİ YİYORLAR
"Tüketiciler kış aylarında yaz meyvesi yiyorlar"
Kırkağaç kavununun depolanabildiği için kış aylarında da tüketildiğini söyleyen Özarı, "Bugün satarsak bu kavunumuzu çiftçimiz kilosunu 6-7 TL'den satabilirken, depolarda muhafaza edip kışın satması durumunda ise kilosunu 15-16 TL'den verebiliyor. Çiftçilerimiz de o yüzden zahmetli ve masraflı olmasına rağmen daha fazla gelir edebilmek için bunu tercih ediyor. Bu tüketiciler için de iyi oluyor. Çünkü kışın yaz meyvesi yeme imkânı buluyorlar. Kırkağaç kavunumuz artık yeni çeşitlere dönüşüyor. Mesela sarı dilimli kavunumuz var, yeşil dilimli kavunumuz var. Tüketicilerimiz bunları daha çok tercih ettiği için artık Kırkağaç benekli orijinal kavunumuzun şekli de değişiyor.

Kırkağaç Altınbaş kavunumuz 2 bin dekarlık alanda ekildi bu yıl. Toplamda 6 bin ton rekolte bekliyoruz. Tabii diğer çeşitlerimiz de var, onlarla birlikte toplam 10 bin ton kavunumuz var. Bunun da toplam rekoltesi 30 bin ton oluyor. Bu vesileyle 2024 kavun hasat yılının herkese hayırlı olmasını diliyorum. Allah kazançlarını bol etsin. Tüketicilerimize de ağız tadıyla yemeği nasip etsin” dedi.

KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Kavun, serinletici ve tatlı bir meyve olup sağlığımız üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Öncelikle, kavun yüksek su içeriği sayesinde mükemmel bir hidrasyon kaynağıdır. Yaklaşık %90'ı sudan oluşan kavun, özellikle sıcak havalarda ve egzersiz sonrası vücudun su dengesini korumaya yardımcı olur. Bu, susuzluk hissini gidermeye ve vücut sıcaklığını düzenlemeye katkı sağlar.

VİTAMİN DEPOLARINI FULLÜYOR
İçeriğindeki C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve vücudu çeşitli enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda A vitamini açısından da zengin olan kavun, göz sağlığını destekler ve gece görüşünü iyileştirebilir. Potasyum içeriği ise kan basıncını düzenlemeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur, bu da kalp hastalıkları riskini azaltabilir.

TAM BİR ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Antioksidanlar açısından da oldukça zengin olan kavun, beta-karoten ve likopen gibi önemli bileşenler içerir. Bu antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize ederek hücrelere zarar veren oksidatif strese karşı koruma sağlar. Bu durum, yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve çeşitli kronik hastalıkların riskini azaltabilir.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ HIZLANDIRIYOR
Kavunun sindirim sağlığına katkısı da önemli bir faydadır. Lif içeriği sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını önleyebilir. Ayrıca, lifli gıdaların sindirim sisteminde uzun süre kalması tokluk hissini artırır, bu da aşırı yemeyi ve dolayısıyla kilo alımını engellemeye yardımcı olabilir. Kavun, bu özelliği sayesinde kilo kontrolü sağlamak isteyenler için ideal bir meyvedir.

CİLDE KOLAJEN YÜKLÜYOR
Cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kavunun içerdiği vitaminler ve antioksidanlar, cildin nem dengesini korur ve yaşlanma belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Cildin daha pürüzsüz ve canlı görünmesini sağlayan kavun, düzenli tüketildiğinde ciltteki kırışıklıkların ve yaşlanma lekelerinin görünümünü azaltabilir.

KAVUNUN BESİN DEĞERİ NEDİR?
- Kalori: 34 kcal
- Su: %89
- Karbonhidrat: 8.6 g
- Şeker: 8.0 g
- Lif: 0.9 g
- Protein: 0.8 g
- Yağ: 0.2 g