Manisa’nın bağları beyaza büründü! Hasat süresince en iyi yöntemlerle korunuyor: A, B, C vitamini ve potasyum deposu, yaz sıcaklarında vücuda enerji yüklüyor

Sağlıklı bir hayat için dengeli ve düzenli beslenmek, büyük bir önem taşıyor. Çünkü doğru besinleri almak; vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi, vitaminleri ve mineralleri almanıza yardımcı oluyor. Dengeli bir beslenme programı; kilo kontrolüne yardımcı oluyor, kalp sağlığını koruyor ve kanser riskini azaltıyor. Bu besinlerden öyle biri var ki yediğiniz anda vücudunuzu vitamin deposuna çeviriyor. Dünyaca ünlü olan ve Manisa’da büyük bir özenle yetiştirilen bu gıdanın faydaları saymakla bitmiyor.

Manisa’nın dünyaca ünlü sofralık Çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarının üstleri beyaz kanaviçelerle örtülmeye başlandı. Ağustos ayında hasadına başlanacak olan üzümler örtü sayesinde aralık ayının sonuna kadar dalında tazeliğini korurken doğa olaylarına karşı da tedbir alınmış oluyor. İşte tüm detaylar…

100 BİN DEKARLIK ALAN KANAVİÇE İLE ÖRTÜLDÜ
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 120 bin dekarlık alanda yapılan bağcılık faaliyetlerinde bu yıl bağların 100 bin dekarlık alanının beyaz naylon kanaviçe ile örtünme işlemine başlandı.

HASAT BİTENE KADAR KORUMA ALTINDA
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Üzüm bağlarımız aşırı sıcaklara, doluya, iri taneli yağmurlara ve tozlara karşı korunma amaçlı olarak her yıl temmuz ayının ilk haftasında örtünmeye başlar ve bu çalışmalar ay sonuna kadar devam eder. Hasat bitene kadar kalır. Koruma amaçlı örtülerin ömürleri 2 ve 4 yıl arasında değişiyor." dedi.

EKİPLER HER SABAH ERKENDEN ÇALIŞMAYA BAŞLIYOR
Sarıgöl’de üzüm bağlarının örtme çalışmaları için her mahallede çok sayıda örtü ekipleri oluşmaya başladı. Ekiplerin genellikle 10-12 kişiden oluştuğunu ifade eden Sarıgöl Emcelli Muhtarı Sezai Küçüközkan, "Sarıgöl’de üzüm bağlarının örtünmesi için ekipler oluştu. Her sabah erkenden çalışmaya başlarlar. Günde dekarına göre iki üç bağın örtme işlemi tamamlanır." dedi.

VÜCUDU ENERJİ DEPOSUNA ÇEVİRİYOR
- Üzüm, içerdiği doğal şekerlerle enerji sağlayıcı bir meyve olarak öne çıkıyor. Sporcular için antrenman öncesinde ya da sonrasında enerji ihtiyacını karşılamak için ideal bir seçenek. Gün içerisinde enerji depolamak isteyen kişiler, kontrollü bir şekilde üzüm tüketerek faydalarından rahatlıkla yararlanabilir.

ANTİOKSİDAN SAYESİNDE VÜCUDU YAŞLILIKTAN KORUYOR
- Üzümün en bilinen faydalarından biri ise antioksidan içeriğine sahip olması. Özellikle flavonoidler, resveratrol ve tanenler gibi antioksidanlar; hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor.

- Bu sayede kanser ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı oluyor. Bu antioksidanlar; cilt sağlığını destekliyor, yaşlanma belirtilerini azaltıyor ve genel olarak vücudu koruyucu bir etki sunuyor.

GÜÇLÜ C VİTAMİNİ KAYNAKLARI ARASINDA BULUNUYOR
- Üzümün içerdiği diğer bir önemli bileşen ise C vitamini ve diğer vitaminler oluyor. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunurken A vitamini göz sağlığı için büyük bir önem taşıyor. B vitaminleri, enerji metabolizmasında rol oynuyor.

- Üzüm; potasyum, demir ve kalsiyum gibi mineralleri de içeriyor. Bu mineraller, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında ve kemik sağlığının korunmasında önemli roller üstleniyor.

KABIZLIĞI TARİHE GÖMÜYOR
- Üzüm, lif bakımından da zengin ve sindirim sağlığını destekliyor. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor. Bu sayede kabızlık riskini azaltıyor ve bağırsak sağlığını koruyor. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor ve tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne destekliyor.

KALBİ KORUYARAK DAMARLARI TEMİZLİYOR
- Üzümün kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri de bulunuyor. Antioksidanlar ve antiinflamatuar bileşenler içeren üzüm; kan basıncını düşürüyor, kan damarlarının sağlığını koruyor ve kolesterol seviyelerini dengeliyor. Bu özellikleriyle kalp-damar hastalıklarının riskini azaltmada yardımcı oluyor.

YEDİĞİNİZ ANDA BEYNİNİZİ GENÇLEŞTİRİYOR
- Üzümün stresi azaltıcı ve beyin fonksiyonlarını destekleyici etkileri, bu meyvenin bilinen en önemli faydalarından biri. İçerdiği resveratrol ve diğer bileşenlerin sinir hücrelerini koruduğu ve beyin sağlığını olumlu yönde etkilediği düşünülüyor.

- Bu nedenle düzenli bir şekilde üzüm tüketmek, bilişsel fonksiyonların korunması ve zihinsel performansın artırılmasına katkıda bulunuyor.

PARMAKLARINIZI YİYECEĞİNİZ ÜZÜMLÜ KEK TARİFİ!
Üzümlü kek malzemeleri:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı kuru üzüm
- Portakal veya limon kabuğu rendesi (mümkünse ikisi birden)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 su bardağı un

ÜZÜMLÜ KEK YAPILIŞI:
- Şeker ve yumurtayı iyice çırpın. Üzüm hariç tüm malzemeleri ekleyip kek hamurunu hazırlayın.
- Üzümleri dibe çökmemeleri için güzelce unlayıp kek hamuruna ilave edin ve kaşıkla hafifçe karıştırın.
- Kek kalıbınızı yağlayıp hamuru kalıba dökün. Fırını 180 dereceye ayarlayıp biraz ısıttıktan sonra keki fırına verin. Kabarana kadar kapağını açmayın.
- Üzeri kızaran kekin içini de kürdanla kontrol edip eğer pişmişse fırından çıkarın.
- Afiyet olsun!