Birbirinden değişik ve her birinin lezzeti farklı olan birçok baklava tarifi var. İşte cevizli, fıstıklı, burma, midye ve ev baklavası tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası... Cevizli baklava malzemelerŞerbeti için;4 su bardağı şeker4 su bardağı su1 tatlı kaşığı limon suyuHamuru için;3,5 su bardağı un2 adet yumurta1 çay bardağı sıvı yağ1 çay bardağı süt1 yemek kaşığı sirkeÇay kaşığı ucu ile tuzHamuru açmak için;NişastaArası için;2 su bardağı ceviz kırığıÜzerine;250 g tereyağıYarım çay bardağı sıvı yağ İlk olarak baklava şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alalım.Karıştırdıktan sonra şerbetimizi kaynamaya bırakalım.Sürenin sonunda limon suyunu da ilave ederek bir kaç dakika daha kaynatalım ve ocaktan alalım.Baklava hamuru için yoğurma kabına yumurta, sıvı yağ, süt, sirke ve tuzu alarak karıştıralım.Daha sonra unu yavaş yavaş ilave ederek hamurumuzu ele yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar yoğuralım.Yoğurduğumuz hamurumuzun üzerini streçleyerek 30 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.Süre sonunda hamurumuzu tezgaha alalım ve bir iki kere daha yoğurarak toparlayalım.Hamurumuzu ilk önce eşit bir şekilde 3 parçaya ayıralım, daha sonra her parçayı da 9 parçaya ayıralım.Böldüğümüz parçaları dıştan içe doğru yoğurup, elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim. Toplamda 27 adet beze elde etmiş olacağız.Tüm parçaları beze haline getirdikten sonra üzerlerini streç filmle kapatalım. Böylece hamur açma işlemi bitene kadar kurumalarını engellemiş olacağız.Bezelerimizinden bir tanesini nişasta serptiğimiz tezgaha alalım, merdane yardımı ile tatlı tabağı boyutunda açalım. Bu şekilde ilk 9 bezeyi tek tek açalım, aralarına nişasta serperek üst üste yerleştirelim.Daha sonra hazırladığımız 9 kat hamuru tepsi boyutundan biraz büyük olacak şekilde arada bir ters-yüz ederek açalım. Burada hamuru ters yüz ettiğinizde altta kalan küçük katlarda eşit oranda genişleyecektir.Daha sonra hamuru yine dikkatli bir şekilde, nazikçe katlarına ayıralım.Elde ettiğimiz incecik, zar gibi baklava hamurunu tepsimize yerleştirelim. Dilerseniz benim gibi yufkaları ayırarak koyabileceğiniz gibi ayırmadan bütün bir şekilde de koyabilirsiniz.İlk 9 katı tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine ceviz kırıkları serpiştirelim. Dilerseniz bu aşamada fındık veya fıstıkta koyabilirsiniz.Diğer 9 bezeyı de aynı şekilde açarak, aralarına nişasta serpelim ve üst üste yerleştirelim. Ardından tepsi boyutunda genişletelim.Genişlettiğimiz hamuru tekrar katlarına ayırarak tepsimize yerleştirelim.Eğer siz de katları tek tek yerleştirecekseniz ve yeriniz de müsaitse, hamurları kurumaları için bir yere serip, 3-4 dakika bekletebilirsiniz.Tepsiye yerleştirdiğimiz hamurların üzerine ceviz kırığı serpelim.Son 9 bezemizi de aynı işlemleri uygulayarak tepsi boyutunda genişletelim ve tepsimize yerleştirelim.Baklavamızı keserken ilk önce 4 parçaya keselim. Daha sonra bu 4 parçayı da küçük üçgenlere ayıralım.Son olarak eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımını baklavamızın üzerine gezdirelim ve önceden ısıttığımız 170°C fırında 1 saat kadar pişmeye bırakalım.Süre sonunda fırından aldığımız sıcak baklavaların üzerine soğuyan şerbetimizi gezdirelim ve şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakalım. Midye baklava malzemeler1 çay bardağı süt1 çay bardağı yoğurt1 çay bardağı sıvı yağ1 adet yumurta1 yemek kaşığı sirke1 çay bardağı buğday nişastasıAldığı kadar un (yaklaşık olarak 3.5 su bardağına yakın kullandım)1 paket kabartma tozuBir çimdik tuzArasına serpmek için:Buğday nişastasıÜzeri için:Eritilmiş tereyağı (miktarını çıkan hamurun sayısına göre ayarlayın)İçi için:Ceviz veya fındık kırığıŞerbeti için:3 su bardağı şeker2.5 su bardağı su1 tatlı kaşığı limon suyu Süt, yoğurt, yağ, sirke, yumurtayı bir kaba alıp karıştırın. Un, nişasta ve kabartma tozunu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.Hamuru 12 eşit parçaya bölüp beze yapın ve yaklaşık 15 dakika kadar dinlendirin.Dinlenen hamur bezelerini nişasta serperek tek tek tabak büyüklüğünde açın.Aralarına nişasta serperek üst üste koyun. En üste nişasta serpmeyin.Merdane ile büyütebildiğiniz kadar büyütün.Açtığınız hamuru sıkıca rulo yapın.Ruloyu birer parmak eninde dilimlere kesin.Kestiğiniz her bir parçayı merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açın. (Çok kalın olmayacak şekilde)Ortasına bir parça ceviz veya kırılmış fındık koyup bastırmadan kapatın.Diğer parçalara da aynı işlemi uygulayın, tepsiye dizin ve eritilmiş tereyağını üzerine kaşıkla gezdirin.200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar kızartın.Şerbeti için malzemeleri karıştırıp kaynatın.Şerbet ılıyınca soğuyan tatlının üzerine dökün.Yaklaşık 4-5 saat sonra tatlınız servise hazır. Ev baklavası malzemeler5 su bardağı unyarım çay bardağından biraz az sıvı yağ1 yumurta1 su bardağı yoğurt1 paket kabartma tozu1 yemek kaşığı sirkeyarım çay kaşığı tuz1 su bardağı ılık sütİçi için;CevizÜzeri için;300 g tereyağıŞerbeti için;4 su bardağı şeker5 su bardağı su1 yemek kaşığı limon suyu Şeker ve suyu tencereye alarak ocağa koyun. 15 dk kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin. 5 dk daha kaynatın ocaktan alın ve soğumaya bırakın.Süt hariç diğer malzemeler yoğurtma kabına alınır.Ilık süt yavaş yavaş eklenerek hamur yoğrulur. Gerekirse çok az süt ya da tam tersi un eklenebilir.Hamur 15 dk boyunca yoğrularak şekillendirme aşamasına geçilir. Bu hamur ile iki farklı baklava hazırlayabilirsiniz.Hamur 30 bezeye ayrılır.Bezelerin üzerine nemli bir bez örtülerek şekillendirme aşamasına geçirilir.Nişasta ve un karışımı ile bezeler açılır. Açabildiğiniz kadar ince açmalısınız.Temiz bir örtü üzerine örterek 5dk kadar açmış olduğunuz hamuru dinlenmeye bırakın.Tepsiyi yağladıktan sonra üzerine üç kat yufka serilir ve ceviz serpilir.Bu aşamadan sonra bir kat ceviz bir kat yufka olacak şekilde kat kat baklava döşenir.En üst kata arasına ceviz serpilmeden iki kat yufka serilir.Sonrasında dilediğiniz şekilde tatlı dilimlenir.Baklava dilimi kesimi için videoyu izleyebilirsiniz.Üzerine kaynatmış olduğunuz tereyağından dökün ve 180 C derece fırında pişirin.Sıcak tatlıya soğumuş olan şerbeti dökün.Tatlıyı şerbeti çektikten ve soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Fındıklı baklava malzemeler1 paket baklavalık yufka (54 adet)İç harcı için;2 su bardağı fındık (250 gram kadar)1, 5 su bardağı tahin (300 gram kadar)300 gram fındık ezmesi kırıntısı (pütürlü olan yani)Üzeri için;200 gram tereyağı1 su bardağı sıvı yağıŞerbeti için;3, 5 su bardağı su3 su bardağı toz şeker1 dilim limon Önce şerbet hazırlanır. Tencereye malzemeler alınıp orta ateşte kaynatılır.Kaynamaya başlayınca 15 dk daha kaynatılıp ocaktan alınır. İçindeki limon alınarak soğumaya bırakılır.Fındıklar bir fırın tepsisine alınıp 250 derece fırında kavrulur.Fırından alınan fındıklar bir kaba alınıp soğutulur. Soğuyan fındıklar iri tanecikli olana kadar rondadan geçirilir.Bir kaseye tahin, fındık ezmesi ve fındıklar alınıp iyice karıştırılıp bir kenara alınır.Tereyağı eritilip bir kaseye alınırken içindeki kaymak kısmı süzülür. Kaseye alınan tereyağının üzerine sıvı yağı da eklenip karıştırılarak o da bir kenarda beklenir.Baklava yufkasından 1 tane alıp üzerine 2 tatlı kaşığı kadar eritilmiş tereyağından her tarafına gezdirilip bir fırça yardımıyla yufkanın her tarafı yağlanır.Yağlanmış yufkanın üzerine 1 tane daha yufka serilip aynı şekilde yağlanır.Onun üzerine de 1 tane yufka serilip bu sefer yufkanın her yeri daha az yağlanır. (bu arada diğer yufkalar kurumasın diye üzerine temiz nemli bir bez örtülür. ).3 kat olan yufkanın çeyrek kısmına hazırladığımız iç harcından 2 dolu tatlı kaşığı dökülüp yayılır.Daha sonra baştan başlayıp ince olacak şekilde yufka yuvarlanıp rulo yapılır.Rulonun kenar kısımları çok az olacak şekilde kesilip düzeltilir.Tüm yufkalar bitene kadar bu işlemlere devam edilir. (rulo yaptıkça tepside olan yufkaların üzerine de kurumaması için temiz nemli bir bez örtülür. ).Tüm yufkalar bitince hazırlanmış rulolar dilimlere kesilip üzerleri geri kalan yağ ile iyice yağlanır. Kesimi zor ise önce yağlayıp daha sonra dilimleyebilirsiniz.Dilimlenen fındıklı baklavayı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyup üzerleri güzelce kızarana kadar pişirilir.Pişen baklava fırından alıp üzerine soğumuş olan şerbet dökülür.