Peki aileler ne yapmalı?
Aileler, ebeveynler çocuğunun siber zorbalığa maruz kaldığını nasıl anlayabilir ve böyle bir durumda ne yapmaları gereklidir? Çocuğun gündelik yaşam içindeki tutum ve davranışlarında belirgin değişiklikler olmaya başlayabilir. Uyku sorunları, ağlayarak uyanma ve tekrar uyumakta güçlük, iştahta azalma, çiş ve dışkı kaçırma, ani tırnak yeme gibi problemler görülmeye başlanabilir. Özellikle internete eriştiği zamanlarda ajite bir görünüm, yani korku, heyecan belirtileri, tırnak yeme, el oğuşturma, göz bebeklerinde büyüme gibi davranışlar gözlenebilir.
Yalnız kalmak istememe, karanlık korkusu, konuşmada azalma, ağlama gibi daha önce olmayan ve ani başlayan korkular görülebilir.
Bu durumda ebeveynin telaşlanmadan öncelikle çocuğuyla konuşmayı denemesi; onun her koşulda yanında olduğunu hissettirmesi, her ne olursa olsun kendisinden önemli hiçbir şeyin olmadığı mesajını verecek tutum ve davranışlarda bulunması gerekli. Bu tutumlar çocuğun ebeveynine ve dolayısıyla kendisine güvenmesini sağlayarak çocuğun ebeveynine duygularını açmasını sağlayabilir. Kendisini güvende hisseden çocuk maruz kaldığı siber zorbalığa karşı ebeveyni ile işbirliği içinde bu durumun üstesinden gelebilir.