DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN DİKKAT ÇEKİCİ AÇIKLAMA:
"İNSAN GRUPLARINI DAMGALAMAK, SALGININ SONA ERMESİNE ENGEL OLUR"
Maymun çiçeği virüsünün Covid-19’dan farklı bir şekilde yayıldığını belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeğinde yakın temasın yayılmada önemli rolü olduğunu belirtmişti.
Kişilerin cinsel yönelimlerinin, bazı ülkelerin resmi sağlık kurumlarının vaka açıklamasına yansımasına dikkat çeken DSÖ “Bir hastalık nedeniyle insan gruplarının damgalanması asla kabul edilemez. İnsanların tedavi aramasını engelleyebileceği ve tespit edilemeyen yayılmaya yol açabileceği için bir salgının sona ermesine engel olabilir” dedi.
ORTAK KULLANILAN EŞYALARDAN DA BULAŞIYOR!
Bu açıklamanın önemi büyük, çünkü monkeypox sadece cinsel birliktelik ile bulaşmıyor. Monkeypox, sadece enfekte bir kişi veya hayvanla yakın temas yoluyla değil, virüs bulaşmış materyaller ile de insanlara bulaşabiliyor.
Hastalık bir kişiden diğerine lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları, yatak örtüleri gibi kontamine eşyalarla birinden diğerine geçebiliyor. Ortak kullanılan bir havlu da maymun çiçeğinin bulaşmasına yol açabiliyor.
Sözün özü, son dönemlerde dünyada hızla yayılmaya başlayan ve maymun çiçeği virüsü hastalığı olarak bilinen "Monkeypox", Covid -19 pandemisinin etkileri henüz atlatılmamışken yeni bir endişe kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.
Peki, maymun çiçeği virüsü nedir? Yeni bir pandemi olma ihtimali var mı? Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü ve ne tür önlemler alınması gerekiyor?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, maymun çiçeği virüsü hastalığı "monkeypox" hakkında tüm merak edilen soruları yanıtladı...