HASTALIĞIN KLİNİK SEYRİ (BULGULAR VE SEMPTOMLAR)
Klinik tablo; ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin şişmesi), sırt ağrısı, miyalji (kas ağrıları) ve yoğun halsizlik ile başlıyor. Bu bulgular ilk 5 gün ön planda.
Lenfadenopati gelişimi ayırıcı tanıda yer alabilecek suçiçeği, kızamık ve çiçek hastalığında bu kadar ön planda olmadığından maymun çiçeği hastalığı için tanıyı destekleyici bulgu olarak kabul ediliyor.
Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlıyor. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde yoğunlaşma eğiliminde.E
Maymun çiçeği, genellikle 2-4 hafta süren semptomları olan kendi kendini sınırlayan bir hastalık. Şiddetli vakalar çocukluk çağında daha sık görülüyor. Temas edilen virüs yükünün yüksekliği ve kişinin altta yatan hastalıkları klinik tablonun daha ağır seyrine neden oluyor.
ABD’de yaşanan bir salgında 34 vakanın verilerine göre ise vakalarda görülen klinik belirtiler şu şekilde sıralanmış
- Döküntü (%97)
- Ateş (%85)
- Üşümeler (%71)
- Lenfadenopati (%71)
- Baş ağrısı (%65)
- Miyalji (%56)
YARALAR NERELERDE OLUŞUYOR?
Vakaların yüzde 95'inde yüzü, yüzde 75'inde ise elleri, avuçları ve ayak tabanlarını etkiliyor. Ayrıca vakaların yüzde 70'inde oral mukozalar, yüzde 30'unda genital bölge, yüzde 20'sinde (göz) konjonktiva ve kornea da etkileniyor.
Döküntü, maküllerden (düz tabanlı lezyonlar) papüllere (hafifçe kabarık sert lezyonlar), veziküllere (berrak sıvı ile dolu lezyonlar), püstüllere (sarımsı sıvı ile dolu lezyonlar) ve kuruyup dökülen kabuklara doğru gelişiyor. Lezyonların sayısı birkaç ile birkaç bin arasında değişiyor. Şiddetli vakalarda, lezyonlar derinin büyük bölümleri dökülene kadar birleşebilir.
KULUÇKA SÜRESİ 21 GÜN!
Maymun çiçeğinin kuluçka süresi, riskli temastan semptomların başlangıcına kadar genellikle 6-14 gündür, ancak 5-21 gün arasında değişebilir. Klinik tablo, ateş, yoğun baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrıları ve yoğun halsizlik ile başlıyor. Bu bulgular ilk 5 gün ön planda. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlıyor. Vakaların yüzde 95’inde elleri, avuçları ve yüzde 75’inde ayak tabanlarını etkiliyor. Genital bölge ve kornea da etkileniyor. Klinik tabloda bazı kişilerde ışığa hassasiyet, üşüme, terleme de görülebiliyor.