Meğer yanlış biliyormuşuz! Vitamin deposu sanıyorduk ama o şekilde yiyince değerleri sıfırlıyor! Demir eksikliğinin de en büyük sebebiymiş

Vücutta sağlığımız için önemli pek çok mineral ve vitamin değeri bulunuyor. Demir, özellikle vücutta bazı fonksiyonların doğru çalışması açısından büyük önem taşıyor. Bir besin var ki çocukluğumuzdan beri bize demir deposu diye yediriliyor. Son yapılan araştırmalar ise bu durumun pek de sandığımız gibi olmadığını gösteriyor! İşte sandığımız kadar besleyici olmayan ve yanlış tüketildiğinde demir eksikliğine neden olan o sebze...

Demir eksikliği, vücutta farklı pek çok soruna neden oluyor. Bu sorunu engellemek için yıllarca ıspanak yesek de aslında asıl sorunun o ortaya olduğu ortaya çıktı! Ispanak, demir bakımından zengin bir sebzedir ve sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. Ancak, bazı besinlerle birlikte tüketildiğinde demir emilimini olumsuz etkileyebilir. www.posta.com.tr

Özellikle ıspanağın en güzel ve önemli eşlikçisi olarak görülen yoğurdun sık tüketimi, bu sebzenin içerisinde yer alan demirin emilimini azaltarak vücutta eksiklik oluşumuna neden olabilir. Peki, yoğurtun bu etkisi nasıl ve neden ortaya çıkar? İşte yanıtı...

YOĞUN KALSİYUM VAR AMA DEMİRİ ÖNLÜYOR
Yoğurt, kalsiyum açısından zengin bir besindir. Ancak, kalsiyum demir emilimini azaltabilir. Bu nedenle, yoğurtla birlikte tüketilen ıspanaktaki demirin emilimi azalabilir.

Özellikle kemik yapısı için sık tüketilmesi önerilen yoğurdun ıspanak ile bir arada tüketilmesi durumunda sebzenin tüm vitaminini öldürüyor olması demir depolarının boşalmasına neden olabilir.

OKSALİK ASİT İÇERİYOR
Ispanak, yoğun miktarda oksalik asit içerir. Oksalik asit, demir emilimini olumsuz etkileyebilir çünkü demirle birleşerek bağırsaklarda emilimi yavaşlatıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle demir eksikliğini yalnızca ıspanak ile karşılamaya çalışmak son derece yanlış bir hamle olacaktır.

FİTAT İÇERİĞİ
Yoğurt ve ıspanakta bulunan fitat, demirin emilimini azaltabilir. Fitat, demirle birleşerek bağırsaklarda emilimini engelleyebilir ve demirin vücut tarafından kullanılmasını zorlaştırabilir.


VİTAMİN C EKSİKLİĞİ
Ispanak, demir emilimini artıran C vitamini açısından zayıf bir kaynaktır. Bu nedenle, yoğurtla birlikte tüketildiğinde, C vitamini eksikliği demir emilimini daha da azaltabilir.

Bu nedenlerden dolayı, ıspanağı yoğurtla birlikte tüketmek demir emilimini azaltabilir ve demir eksikliği riskini artırabilir. Demir eksikliği olan kişilerin ıspanağı C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketmeleri ve yoğurt gibi kalsiyum içeren besinlerden birkaç saat sonra tüketmeleri daha iyidir. Ayrıca, demir takviyeleri alırken demir emilimini artırmak için C vitamini almak da faydalı olabilir.

PEKİ, ISPANAK NASIL YENMELİ?
Ispanaktan maksimum verim almak için yapılması gereken en önemli şey tüketim şekline özen göstermektir. Bu noktada özellikle iyi şekilde yıkanmış ve çamurlarından arındırılmış ıspanakların çiğ olarak salatalar içerisinde, hafif yağda kavrularak ya da salçalı yemeğini hazırlayarak tüketilmesi önerilir.

Ispanağın bir diğer faydalı tüketim şekli ise detoks suları ve smoothielerdir. Bu noktada özellikle püre hâline getirilerek tüketilen ıspanaktan da maksimum oranda fayda alınabilir.