Beyinli saray böreği, sakatatın en iyi şekilde kullandığı geleneksel tariflerden biri. Bunu biz değil, MasterChef Mehmet Yalçınkaya söylüyor. Şef Mehmet Yalçınkaya, beyinli böreğin gerek yapım aşaması, gerek lezzetiyle sakatatın en iyi kullanıldığı, en yenilikçi yemek olduğundan bahsediyor.
MALZEMELER (10 PORSİYON)
- 4 adet koyun beyni (*)
- 4 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı sadeyağ (**)
- 3 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- Tuz
- 2 adet yumurta sarısı
- 100 gr. Kars gravyer peyniri
- Yarım muskat cevizi
- 10 adet milföy hamuru
- 2 adet yumurta sarısı
(*) Bu tarifi dilerseniz sadece peynirli de yapabilirsiniz.
(**) Sadeyağ: Yabancı dillerde 'ghee' olarak da bilinen sadeyağ, Osmanlı'da 'revgan-i sade' şeklinde anılıyor. Türkçede ise saf yağ veya sadeyağ olarak geçiyor. Sadeyağ, tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor ve bu oldukça zahmetli bir iş. Bu nedenle sadeyağ diğer yağlardan daha özel bir yere ve tabii ki fiyata sahip.
Sadeyağ ülkemizde çoğunlukla büyükbaş hayvan (inek) sütünden üretiliyor ancak sadeyağın en iyisi özellikle Urfa gibi bölgelerde küçükbaş hayvanların (koyun, keçi veya karışımlarından) sütünden üretilmiş olanı. Bu bölgelerde gerçek sadeyağ ile buluşmuş kişiler, büyükbaş hayvanlardan elde edilen sadeyağı, sade yağdan saymıyor diyebiliriz.