Meme kanseri için düzenli kontrole gitmeyenler, dikkat! Bu belirtiler kanser işareti...

Dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin görülme sıklığı çok genç yaşlara kadar düştü. Ancak meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor. Bunun yolu da düzenli ultrason, 40 yaş sonrasında ise mamografi çektirmek. Peki meme kanseri için düzenli olarak ultrasonografi veya mamografi çektirmeyen kadınların hangi belirtileri dikkate alması gerekiyor?

Meme kanseri aniden gelişen ve aylar içinde oluşan bir hastalık değil. Yavaş ve sinsi başlayan anormalliklerin radyolojik görüntüleme tetkiklerinde ortaya çıktığı bir dönem bulunuyor. O nedenle meme kanseri, dışarıdan hiçbir görüntü vermeden daha erken tanı alabiliyor. Kanserin hiçbir belirti vermeden yakalanması erken teşhisi ve neredeyse yüzde yüz olan tedavi şansı için büyük önem taşıyor. Ancak kadınların düzenli olarak meme kontrolü yaptırmaması, yaşına ve genetik durumuna göre ultrasonografi veya mamografi yaptırması gibi nedenlerle meme kanserinin erken teşhis alamadığı durumlar da oluyor.
Genel Cerrahi ve Meme Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Deniz Böler meme kanseri belirtileri ve risk faktörleri hakkında merak edilenleri cevapladı.

Meme kanseri, en basit anlatımla memedeki süt bezlerini oluşturan hücrelerinin kontrol dışı çoğalmaları ve vücudun başka yerlerine yayılma potansiyeli kazanması sonucunda oluşuyor.
Prof. Dr. Deniz Böler, memede yaşın kanser açısından kesin risk faktörlerinden biri olmadığını açıklıyor. Evet, yaş aldıkça meme kanserine yakalanma ihtimali artıyor ancak ailesinde meme veya yumurtalık kanseri öyküsü olanlar, daha önce meme kanseri nedeniyle tedavi edilmiş olmak veya memeden kitle alınmış olması, erken âdet görmeye başlamak ve menopoza geç girmek, ilk doğumu geç yaşta yapmak, bebek emzirmemiş olmak, östrojen seviyesini artıran hormon ilcaları kullanmak, özellikle menopozdan sonra alınan kilolar ve yoğun meme dokusuna sahip olmak meme kanserine yakalanma riskini artıran faktörlerden.
Prof. Dr. Deniz Böler, şunu da belirtiyor: "Nadiren de olsa daha önceden meme kanseri dışındaki bir nedenle göğüs bölgesine ışın tedavisi almış olmak ve radyasyona veya kanserojen bileşiklere maruz kalmak da bu hastalığa yakalanma riskini artırıyor."

Meme kanserinin dışarıdan görülebilen belirtileri
En sık görülen belirti memede veya koltukaltında ele gelen şişlik.
Diğer belirtiler
- Memenin şeklinde veya büyüklüğünde ortaya çıkan değişiklik
- Meme derisinde kızarıklık
- Çekinti, kaşıntı ve soyulma
- Portakal kabuğu görüntüsü
- Bazen meme başında içeri çökme veya şekil bozukluğu
- Meme ağrısı ve kanlı meme başı akıntısı

Memede ele gelen kitle her zaman kanser belirtisi midir?
Prof. Dr. Deniz Böler'in açıklamalarına göre aslında memede ele gelen kitlelerin çoğu meme kanseri değil. Prof. Dr. Böler, bu durumu şu şekilde açıklıyor:
Bazen iyi huylu meme tümörleri ya da meme kistleri memedeki kitlelerin nedeni olabilir. Hayati önem taşıyan nokta memedeki iyi huylu kitleler ile meme kanserinin ayırımının yapılmasıdır. Bu nedenle memede ortaya çıkan herhangi bir anormal durumda mutlaka genel cerrahi hekimine başvurulmalıdır.

Meme kanseri önlenebilir mi?
Prof. Dr. Bölger'in açıklamalarına göre meme kanseri önlenebilir bir hastalık değil. Örnek vermek gerekirse, meme kanserine yakalanan kadınların yüzde yetmiş beşten fazlasında bilinen hiçbir risk faktörü bulunmuyor. Sadece uzun süre bebek emzirdiği için, ya da ailesinde meme kanseri öyküsü olmadığı için veya sağlıklı beslendiği ve spor yaptığı için meme kanseri olmayacağını düşünmek büyük bir yanılgı. Meme kanseriyle mücadelede en etkili yöntem düzenli doktor muayenesi ve risk durumuna göre belirlenmiş tarama testlerinin yapılması.
Bu arada şunu da bilmek gerekiyor: Yapılan hiçbir girişim; ister biyopsi ister cerrahi olsun, kitlenin doğasının değişmesine, üremesine veya başka bir yere sıçramasına neden olmuyor.
