Mersin'de 5 yılda bir kez üretiliyor! Kilosu 1500 TL'den kapanın elinde kalıyor, turistler ayıla bayıla yiyor

Şifa deposu olarak adlandırılan gıdanın sağımı yapıldı! Mersin'de çiftçinin yüzünü güldürmeyi başaran gıda pek çok kişinin dikkatini üzerine çekmeyi başardı. En erken üç yılda bir toplanan bu doğal gıdanın fayda etmediği hastalık yok! İşte tam bir enerji kaynağı olan gıda hakkında merak edilenler...

Türkiye'nin bal üretiminde önemli bir yere sahip Mersin'de iklim şartları nedeniyle bazen 3 bazen 5 yılda bir hasadı gerçekleştirilen gıdanın sağımı yapıldı! Her derde deva olan sedir balının hasadı arıcıların yüzünü güldürmeyi başardı. Peki, kilosu altınla yarışan sedir balının faydaları nelerdir? Sedir balı nasıl tüketilir? İşte tüm merak edilenler...

BAZEN 3 BAZEN 5 YILDA BİR MAHSUL ALINIYOR
Türkiye'nin bal üretiminde önemli bir yere sahip Mersin'de iklim şartları nedeniyle bazen 3 bazen de 5 yılda bir hasadı yapılabilen 'sedir balı' bu sene arıcıların yüzünü güldürdü. Sağıma başlanılan sedir balının kilogram fiyatının bin TL olduğu belirtildi.

SIFIR RAKIMDA ÜRETİM YAPILIYOR
Türkiye'de arıcılıkta ilk 5'de yer alan Mersin'de baharla birlikte sıfır rakımda üretim yapan aracılar, artan sıcakla birlikte Toros dağlarındaki sedir ormanlarına çıktı. Bin 800 rakımda milyonlarca arı, güneşin doğmasıyla birlikte kovanlarından çıkarak başladığı bal mesaisiyle petekleri doldurdu.

BÖLGEDE 100 BİNDEN FAZLA KOVAN VAR!
Bölgede 100 binden fazla kovan ile üretime geçen arıcılar, bazen 2, bazen 3 bazen de 5 yılda bir verim alınan sedir balının özel bir bal olduğunu kaydetti. Bu sene iklim şartları nedeniyle verimli bir hasat sezonuna girdiklerini belirten arıcılar, üreticilerin umutlandığını söyledi. Kilogram fiyatı bin TL civarında olan yüksek antioksidan kaynağı sedir balının TA değerinin 17 olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve doğal enerji verici olarak kabul edildiği ifade edildi. Sedir ormanlarındaki bal mesaisinin tamamlanmasının ardından arıların, bu kez Eğriçayır yaylasına götürüleceği aktarıldı.

FAYDALARI SAY SAY BİTMEZ
"Faydalarının bilinmesiyle sedir balına talep arttı"
Toroslar da sedir ormanlarında olduklarına dikkat çeken arıcı Celal Çay, "Bu ormanda sadece biz değil yüzlerce arıcı arkadaşımız var. Hep beraber sedir balı üretiyoruz. Lezzeti çok güzel. Aynı zaman da şifalı. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, karaciğere, akciğere destek olan bir bal. Faydalarının bilinmesiyle birlikte sedir balına talep artmaya başladı" dedi.

HER YIL ÜRETİLMİYOR
Mersinli arıcılar olarak her yıl sedir balını üretmek istediklerini aktaran Çay, "Maalesef her yıl üretemiyoruz. 2-3 yılda bir mevsimi oluyor bu balın. Bu yılda o yıllardan biri. Bu yıl yüksek verim bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

HOLLANDA BAŞTA OLMAK ÜZERE FARKLI ÜLKELERE İHRAÇ EDİLECEK!
Geçen yıl Hollanda'dan talep geldiğini ancak ellerinde olmadığı için gönderemediklerine değinen Çay, "Bu yıl verimin iyi olmasıyla göndereceğiz. Önümüzdeki tek sıkıntı küresel iklim değişikliği nedeniyle bu bal eskisi kadar üretilemiyor. Bu yıl yeteri kadar üretebilirsek hem Ortadoğu'ya, hem Uzakdoğu'ya hem de Avrupa'ya göndereceğiz" şeklinde konuştu.

NADİR YILLARDAN BİRİNDEYİZ!
Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt ise "Mersin Toroslar'da sedir ormanlarındayız. Burada 100 bin kovanla ciddi bir bal üretimi yapmaktayız. İklim değişikleri ve kuraklık nedeniyle arıcılarımız gerçekten zor bir dönemden geçiyordu sedir balı umut oldu. Sedir balı her yıl olmayan bir bal. Bazen 2,3 bazen de 5 yılda bir oluyor. Bu yıl o nadir yıllardan bir tanesi, verim çok yüksek. Buda arıcılarımız için umut kaynağı, üretim deposuna dönüşmüş durumda" diye konuştu. Peki, sedir balının faydaları nelerdir?

SEDİR BALININ FAYDALARI NELERDİR?
- Sedir balı, içerdiğinde yer alan bileşenler sayesinde anti-inflamatuar etkilere sahip olabilir. Bu özelliği eklem ağrılarına ve iltihaplara karşı fayda sağlar.
- Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu ve tedavi edici etkileriyle de öne çıkmayı başarır. Boğaz ağrısı, öksürük gibi şikayetlerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
- Mucize gıdanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair bazı bilimsel kaynaklar da bulunur. Antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerin etkilerinden koruyabilir.
- Düzenli kullanımda cilt üzerindeki yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde cilt enfeksiyonlarını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir.

SEDİR BALI KAÇ KALORİ?
Sedir balının kalori değeri diğer bal çeşitleriyle benzerlik gösterir. Bir çorba kaşığı sedir balının kalorisi yaklaşık 64'tür. Bu değerin balın tazeliğine ve içeriğine göre değişebileceğinin unutulmaması gerekir.