Mevlid Kandili namazı: Mevlid Kandilinde hangi namaz kılınır, kaç rekattır, hangi sureler okunur?

Mevlid Kandili namazı ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Peygamber Efendimizin (S.A.V.) doğuM günü olan Mevlid Kandilinde milyonlarca inanan, camilerde, mescitlerde ve evlerde ibadet ile meşgul oluyor. Eller açılıp dualar ediliyor, şefaatler dileniyor. Peki, Mevlid Kandilinde hangi namaz kılınır, kaç rekattır, hangi sureler okunur? İşte bu gece kılınması gereken namaz hakkında bilinmesi gerekenler…

İslam Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa’nın (S.A.V.) kutlu doğumu bu yıl 26 Eylül Salı gecesi idrak ediliyor. Mevlid-i şerifler okunurken, bu mübarek günün rahmet ve bereketinden faydalanmak isteyen Müslümanlar çeşitli ibadetlerle geceyi geçiriyor. Okunan dualar, çekilen tesbih ve zikirlerin yanı sıra Mevlid Kandili namazı da bu gece oldukça rağbet görüyor…

MEVLİD KANDİLİNDE HANGİ NAMAZ KILINIR, KAÇ REKATTIR, HANGİ SURELER OKUNUR?
Diyanet İşleri Başkanlığı ve birçok din kitabında Mevlid Kandili namazı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Bu da sırf bu geceye özgü bir namazın bulunmadığını göstermektedir. Ancak Mevlid Kandili namazı olarak değil kandil namazı olarak kılınan Tesbih namazı bu gece de milyonlar tarafından kılınacak.

Zira tesbih namazı ile ilgili rivayetler şu şekildedir:
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) "Ey Abbâs, ey amcacığım! Sana bir iyilik yapmayayım mı? Sana bağışta bulunmayayım mı? Sana ikram etmeyeyim mi? Sana on haslet (in hatırlatmasını) yapmayayım mı? Eğer sen bunu yaparsan, Allah senin bütün günahlarını önceki -sonraki, eskisi yenisi, hatâen yapılanı kasden yapılanı, küçüğünü büyüğünü, gizlisini alenîsini- yâni hepsini affeder. Bu on haslet şunlardır: Dört rek'at namaz kılarsın, her bir rek'atte Fâtiha sûresi ve bir sûre okursun. Birinci rek'atte kıraati tamamladın mı, ayakta olduğun halde on beş kere 'Subhanallahi velhamdülillahi ve lâilahe illallahu vallahu ekber.' diyeceksin. Sonra rükû yapıp, rükûda iken aynı kelimeleri on kere söyleyeceksin, sonra başını rükûdan kaldıracaksın, aynı şeyleri onar kere söyleyeceksin. Sonra secde edip, secdede iken onları onar kere söyleyeceksin. Sonra başını secdeden kaldıracaksın, onları onar kere söyleyeceksin. Sonra tekrar secde edip aynı şeyleri onar kere söyleyeceksin. Sonra başını kaldırır, bunları on kere daha söylersin. Böylece her bir rek'atte bunları yetmiş beş defa söylemiş olursun."

"Aynı şeyleri dört rek'atte yaparsın. Dilersen bu namazı her gün bir kere kıl. Her gün yapamazsan haftada bir kere yap, haftada yapamazsan her ayda bir kere yap. Ayda olmazsa yılda bir kere yap. Yılda da yapamazsan hiç olsun ömründe bir kere yap." [Ebu Dâvud, Salât 303, (1297, 1299); Tirmizî, Salât 350, (482); İbnu Mâce, İkamet 190, (1386, 1387).]

TESBİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Tesbih namazı genellikle 4 rekat olarak kılınmaktadır. Namazı kılan kişi isterse iki rekatta bir selam vererek isterse 4 rekat namazı tek selamda kılabilir.

TESBİH NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?
Tesbih namazı kerahat vakitleri dışında günün herhangi bir vaktinde kılınabilir. Bununla birlikte kandil gecelerinde akşam namazı ile yatsı namazı arasında ve yatsıdan sonra teheccüt vaktine kadar kılınabilmektedir.

TESBİH NAMAZI CEMAATLE Mİ KILINIR, YALNIZ DA KILINABİLİR Mİ?
Tesbih namazı farz bir namaz değildir. Birçok kaynakta ise sünnet olarak geçer ve sünnet namazlar bireysel olarak kılınır. Ancak tesbih namazı pek çok kişi tarafından bilinmediği için özellikle kandillerde camilerde cemaat ile kılınmaktadır. Eğer kişi müsaitse ve tesbih namazını yalnız kılabiliyorsa bireysel olarak kılması daha uygundur.

TESBİH DUASININ TÜRKÇE-ARAPÇA OKUNUŞU, ANLAMI
Türkçe okunuşu: Subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim."

Anlamı: "Allah’ı bütün noksan sıfatlardan tenzih eder, kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah'adır.

TESBİH NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?
Tesbih namazına “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır.

TESBİH NAMAZI KILINIŞI
Niyet edip tekbir getirdikten sonra
Sübhâneke’den sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir. Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denilir.
Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir.

Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir.
Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.