Tam mevsimi olan enginarın faydaları saymakla bitmiyor!

Enginarların yağ oranı düşüktür, lif, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengindir. Özellikle folat ve C ve K vitaminleri açısından yüksek, ayrıca magnezyum, fosfor, potasyum ve demir gibi önemli mineralleri de sağlarlar. Besinlerle dolu olan enginar mevsimi geldi.

Enginar yağ oranı düşük, lif oranı yüksektir ve C vitamini, K vitamini, folat, fosfor ve magnezyum gibi vitamin ve minerallerle yüklüdür. Aynı zamanda en zengin antioksidan kaynaklarından biridir.
Mevsiminde enginar tüketmenin faydalarını Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy anlattı.

Devedikeni familyasındandır. Sebze olarak tüketilen kısmı, iri topuz şeklinde olan yeşil çiçeğidir.
Killi, kumlu ve rutubetli topraklarda yetiştirilir. Enginarın anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. Güney Avrupa ve Akdeniz Bölgesi’nde yetişen bir sebze türüdür.
Enginarın birçok türü bulunmaktadır. Son yıllarda ülkemizde de üretimine ağırlık verilmektedir Enginarın etken maddelerini çoğunlukla polifenolik bileşikler oluşturur.
İçeriğinde bulunan “cynarine” denilen madde, özellikle karaciğer ve safra kesesi üzerine çok olumlu etki yapar.
Kök ve sap kısmında bulunan insülin ise prebiyotik etki yaparak vücudumuzun yararlı mikro florasını arttırmakta, sindirim sisteminin çalışmasını geliştirmekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

- Enginarda bulunan ‘cynarine’ isimli madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Bileşiminde bulunan antioksidanların etkisiyle vücutta bulunan birçok zararlı toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında önemli rol oynar.
- Kansere karşı vücudumuzu koruduğu gibi kalbimizi de güçlendirici özellik gösterir.
- Yüksek miktarda (100 gramında 4,8 gr ) posa içerdiğinden kan şekerinin dengelemede, kolesterolü düşürmede ve kabızlığı gidermede etkili olur.
- Enginar oldukça yüksek (100 gramında 860 mg) potasyum içerir.
- Vücudumuzun sodyum- potasyum dengesinin korunmasına ve tansiyonun normal seviyelere gelmesine yardımcı olur.
Son yapılan çalışmalarda enginarın anti-bakteriyel etkisi olduğu da ortaya konulmuştur. Enginardan maksimum yararlanmak için, satın alınırken sert ve parlak başlı olanlar seçilmelidir,
Mevsiminde taze olarak, zeytinyağlı sebze yemeği veya salata olarak tüketilebilir.
Enginar pişirildikten sonra da kısa sürede yenilmelidir. Bekletilirse cynarine den dolayı acı tat ortaya çıkar.
Depolanan ve konservesi yapılan enginarın vitamin değerlerinde tazesine göre kayıplar olur.
