Devedikeni familyasındandır. Sebze olarak tüketilen kısmı, iri topuz şeklinde olan yeşil çiçeğidir.
Killi, kumlu ve rutubetli topraklarda yetiştirilir. Enginarın anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. Güney Avrupa ve Akdeniz Bölgesi’nde yetişen bir sebze türüdür.
Enginarın birçok türü bulunmaktadır. Son yıllarda ülkemizde de üretimine ağırlık verilmektedir Enginarın etken maddelerini çoğunlukla polifenolik bileşikler oluşturur.
İçeriğinde bulunan “cynarine” denilen madde, özellikle karaciğer ve safra kesesi üzerine çok olumlu etki yapar.
Kök ve sap kısmında bulunan insülin ise prebiyotik etki yaparak vücudumuzun yararlı mikro florasını arttırmakta, sindirim sisteminin çalışmasını geliştirmekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.