MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI İSİMLERİ
Mezopotamya medeniyetlerin beşiği olarak bilinir ve birçok farklı kültürün kaynaştığı aynı zamanda dünyaya yayıldığı yerleşim yerlerinden biridir. İlk yerleşim yerlerinden biri olan Mezopotamya uygarlıkları Hitit, Sümer, Asur, Babil, Lidya, Elam ve Akad uygarlıklarıdır.
Mezopotamya uygarlıkları tarih için önemli uygarlıklardır ve günümüzdeki birçok uygarlığın da ilk halleridir. Mezopotamya verimli topraklara sahip olmasından dolayı günümüzde de tüm dünya ülkeleri tarafından merak edilmekte ve ziyaret edilmektedir. UNESCO tarafından topraklarına zarar verilmemesi adına bazı bölgeleri koruma altına alınmıştır.
MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARININ ÖZELLİKLERİ
Sümerler: Şehir devletleri şeklinde yaşarlardı ve halkı yöneten rahip krallarına da Ensi adı verilirdi. Sümerler M.Ö 3500 yıllarında yazıyı bulmuşlardır ve yazılı edebiyatta da ilk eserleri vermişlerdir. Ay takvimini kullanmış olan Sümerler çok tanrılı bir dine sahiplerdir. Savaş arabasını ilk kullanan uygarlıktır ve savaş tarihine büyük katkıları olmuştur.
Akadlar: Tarihin ilk büyük imparatorluğunu kurmuşlardır ve Sümerlerden kalan tarihi Ön Asya'ya taşımışlardır. Tarihteki ilk düzenli orduyu oluşturmuşlardır.
Elamlar: Güzel sanatlar ve süsleme sanatı ile ön plana çıkarlar. Devletin merkezini sus şehri oluşturur. M.Ö 7.yüzyılda Asurlular tarafından yıkılmışlardır.
Asurlar: M.Ö 2000'li yıllarda Anadolu bölgesinde ticari koloniler kurmuşlardır. Kaya oymacılığında ustalardır ve Karum adındaki Pazar yerlerini kurmuşlardır. Devlette çok sert ceza kanunları vardır. Düzenli ve sürekli orduları vardır, çok tanrılı bir dini inanışa sahiplerdir.